Friday, November 30, 2007

Pripravil Michal Novák: Obvinenie a odsúdenie učiteľky rozhnevalo britskú vládu.

15:00 30.11.2007

Tisíce Sudáncov protestovali pred prezidentským palácom proti miernemu trestu pre britskú učiteľku usvedčenú z urážky islamu a žiadali pre ňu trest smrti. Učiteľka, ktorá dovolila svojim žiakom v Sudáne pomenovať plyšového medvedíka menom Mohamed, chartúmsky súd včera odsúdil na 15 dní väzenia a vyhostenie.

Obvinenie a odsúdenie učiteľky rozhnevalo britskú vládu. Britský minister zahraničných vecí David Miliband povedal, že sa dopustila "nevinnej chyby" a vyzval na "zdravý rozum". Prípad kritizujú aj britské a americké moslimské organizácie. Hlavný moslimský duchovný však vyvíjal tlak na sudánsku vládu, aby bola učiteľka určite potrestaná a prirovnal jej počínanie k "rúhaniu sa" autora Salmana Rushdieho voči prorokovi Mohamedovi.

Tureckí experti objavili čierne skrinky z lietadla, ktoré sa dnes zrútilo na juhozápade Turecka. Záznam hlasu v kokpite a letové údaje by mali objasniť príčinu havárie, pri ktorej zahynulo 56 ľudí. Trosky lietadla sa našli 12 kilometrov od plánovaného miesta pristátia, avšak mimo plánovanej trasy. Lietadlo sa zrútilo na ceste z Istanbulu do Isparty. Po tom, ako pilot informoval dispečing, že vidí letisko a je pripravený pristáť, sa stratilo z radaru. Pilot nevyslal núdzový signál. Príčinou havárie pravdepodobne neboli poveternostné podmienky, keďže v čase pádu lietadla nebola v oblasti hmla, ani silný vietor.

Severoatlantická aliancia vyzvala Rusko, aby nepodniklo nijaký jednostranný krok v súvislosti z odstúpením od kľúčovej zmluvy z obdobia studenej vojny. Zmluva obmedzuje množstvo konvenčných zbraní v Európe. Ruský prezident Vadimir Putin podpísal zákon o pozastavení plnenia zmluvy. Tento krok sa považuje za prejav ruského nesúhlasu s americkým zámerom rozmiestniť v strednej Európe protiraketový štít. Rusko po odstúpení od zmluvy pravdepodobne zvýši počet vojakov na svojich západných hraniciach.

Francúzsky denník Le Monde sa dnes vrátil k spoločnej slovensko-maďarskej policajnej akcii, počas ktorej zhabali trom pašerákom rádioaktívny urán." Tri týždne pred vstupom do schengenského priestoru táto operácia dokáže Nemcom a Rakúšanom, že budúci noví členovia sú pripravení dbať o kolektívnu bezpečnosť," píše denník. Le Monde zároveň pripomína, že spoločná slovensko-maďarská policajná operácia je dobrým znakom toho, že krajiny vedia spolupracovať aj napriek "prítomnosti slovenských nacionalistov vo vláde."

Pre Generálny štrajk zamestnancov dopravy, ktorí požadujú vyššie investície do rezortu, zrušili stovky letov a železničných, lodných a autobusových spojení po celom Taliansku. Štátna letecká spoločnosť Alitalia pred štvorhodinovým štrajkom zamestnancov, ktorý sa začal o 11, zrušila vyše 2 vnútroštátnych a medzinárodných letov. Druhá najväčšia spoločnosť Air One informovala, že s istotou uskutoční iba deväť letov. Lodné spojenia boli odložené o 24 hodín.

Ministri dnes na mimoriadnej schôdzi vlády jednomyseľne schválili návrh na spojenie hlasovania Národnej rady SR o zákone o štátnom rozpočte na budúci rok s hlasovaním o dôvere vláde Roberta Fica. Premiér chce týmto krokom ukázať občanom, že kabinet má dôveru parlamentu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že poslanci vyslovia vláde dôveru.

Robert Fico je presvedčený, že vláda ustojí hlasovanie o dôvere a bude fungovať ďalej. Návrh na mimoriadnu schôdzu o vyslovení nedôvery premiérovi, a tým aj celej vláde, podá opozícia po hlasovaní o rozpočte, schôdza potom bude do siedmich dní. Opozíciu považuje Fico nielen za nemorálnu, ale aj za neschopnú. "Dokonca nie sú schopní sa dohodnúť ani len na odvolaní predsedu Národnej rady SR, pretože zo 65-tich poslancov, myslím, iba 59 hlasovalo za odvolanie predsedu Národnej rady SR." tvrdí Fico.

Cena elektrickej energie sa na budúci rok zvýši pre obyvateľstvo v priemere o takmer 3 %. Informoval minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Cena plynu na budúci rok sa podľa neho meniť nebude. Cenu tepla a vody Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zatiaľ nestanovil.

Cez víkend bude v prevádzke 15 stredísk pre Lyžiarov. K šiestim lyžiarskym strediskám, ktoré sú v prevádzke dnes, pribudne cez víkend ďalších deväť. Dnes sú pre lyžiarov otvorené Štrbské Pleso, Snowparadise Veľká Rača, Donovaly-Záhradište, Martinské hole, Vrátna dolina-Chleb a Roháče-Spálená. V prvých troch spomínaných strediskách sú veľmi dobré, vo zvyšných dobré podmienky na lyžovanie

Sport

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:

Poprad bude hrať proti Slovenskej 20, Kežmarok privíta Nitru, Liptáci sa tešia na Košičanov. Žilina pocestuje do Martina, Zvolen do Trenčína a Slovan bude hostiť Skalicu

*******************************
V noci bude prevažne oblačno a ojedinele najmä na východe slabé sneženie. Najnižšia nočná teplota -1 až -5 st.
Slabý vietor.

Zajtra cez deň prevažne oblačno, popoludní na západe a severe ďalšie pribúdanie oblačnosti a miestami slabé zrážky, väčšinou dážď alebo dážď so snehom, na horách sneženie.
Najvyššia denná teplota 0 až +4 st., na horách vo výške 1500 m okolo +1 st. Slabý premenlivý vietor.