Monday, November 26, 2007

Pripravil Michal Novák: prezidentský kandidát Boris Nemcov dnes označil ruské parlamentné voľby za podvod

16:00 26.11.2007

Vodca ruskej opozície a prezidentský kandidát Boris Nemcov dnes označil ruské parlamentné voľby za podvod. Prozápadný ekonóm Nemcov to povedal v Moskve deň potom, ako ho polícia zatkla spolu s ďalšími 200 odporcami prezidenta Vladimira Putina na protestnom zhromaždení v Petrohrade. Ďalší zatknutý odporca Putina šachový veľmajster Garri Kasparov zostal vo väzení potom, ako ho v nedeľu v Moskve zatkla polícia. "Celý svet videl, ako ma spolu s mojimi kolegami zatkli chuligáni v uniformách ministerstva vnútra," povedal Nemcov. "Celý svet o tom vie, nie však Rusko, pretože štátna televízia a incidente mlčí. Nepovedala ani slovo o mojom zatknutí ani o zadržaní Garriho Kasparova," povedal Nemcov.

USA, Rada Európy aj Európska komisia vyjadrili znepokojenie zo zatknutia predstaviteľov opozície pred parlamentnými voľbami, ktoré budú v Rusku 2. decembra. Boris Nemcov bol po rozpade Sovietskeho zväzu za vlády Borisa Jeľcina hlavným architektom ruskej ekonomickej reformy.

Nezávislosť srbskej provincie Kosovo by bola "cenným príspevkom k mieru" a pomohla by snahám Srbska a Albánska vstúpiť do Európskej únie. Povedal albánsky prezident Bamir Topi. Takmer dvoj miliónová albánska populácia Kosova si želá samostatnosť od Srbska, čo podporujú USA, no Belehrad, na ktorého strane je Rusko, nezávislosť provincie odmieta. Kosovu namiesto toho ponúka väčšiu autonómiu v rámci Srbska.

Niekoľkotisíc holandských študentov vyšlo dnes do ulíc Amsterdamu, Eidhovenu a Middleburgu. Protestovali proti vládnemu nariadeniu, aby školy odučili minimálny počet hodín. Desiatky stredoškolákov už v piatok nakrátko zatkla polícia, pretože blokovali dopravu. Vláda nariadila školám odučiť ročne najmenej 1040 hodín, no školy nemajú dosť učiteľov, ktorí by toľko hodín mohli odučiť. Školám, ktoré tak neurobia, hrozí pokuta. Mnohé školy zamestnali nekvalifikované sily, aby sa penalizácii vyhli.

Poslanci parlamentu začali rokovať o Paškovom odvolaní. Paškov osud zostáva otázny, pretože nie je jasné, ako budú hlasovať poslanci z Mečiarovho ĽS-HZDS. Vladimír Mečiar sa dostal do ostrého konfliktu s premiérom Robertom Ficom pre kauzu pozemkov. Fico cez víkend pohrozil mečiarovcom, že v prípade Paškovho pádu vládna koalícia končí. Ak by záležalo na SNS, či vládna koalícia vydrží, tak Slota ju garantuje "aj na dvanásť rokov." Na odvolanie Pašku z funkcie predsedu NR SR je potrebných minimálne 76 hlasov.

Premiér Robert Fico sa postavil za predsedu parlamentu Pavla Pašku. Podľa Fica dôvody na jeho odchod sú absolútne neopodstatnené. Hneď po vystúpení premiéra oznámila poslankyňa za Smer Renáta Zmajkovičová, že poslanci zo Smeru opúšťajú rokovaciu sálu, pretože nevidia dôvod na odvolávanie Pašku.

Poslanec za KDH Daniel Lipšic povedal, že predseda parlamentu Pavol Paška nemôže zostať vo funkcii, pretože "demokracia na Slovensku si nemôže dovoliť ďalšiu recidívu v podobe sfalšovania zákona." Uviedol, že Pavol Paška nie je jeho predsedom parlamentu. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš vyhlásil, že Pašku treba odvolať aj preto, že silovo vykladá rokovací poriadok a vypína mikrofóny opozičným poslancom.

Sudca Okresného súdu Košice I vzal dnes do väzby aktérov rasového útoku na dievča kubánskeho pôvodu, ku ktorému došlo v Košiciach v utorok 20. novembra. Počas útoku na 16-ročné dievča obaja obvinení vykrikovali "Sieg heil!" a "Vypadni zo Slovenska, ty špina!" Jeden z nich počas vyšetrovania prípadu priznal, že mu prekáža, ak na Slovensku žijú ľudia inej farby pleti.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,42
USD1 22,52
GBP1 46,58

Sport

Vedenie hokejového klubu Slovan Bratislava podpísalo novú trojročnú zmluvu s útočníkom Martinom Kuľhom. Ten je s 18 gólmi momentálne najlepší strelec Slovnaft extraligy. Kuľha oblieka dres Slovana od decembra 2000, keď prestúpil z Popradu.

***********************************
V noci bude prevažne polojasno. Na severe miestami oblačno a ojedinele snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota -1 až -5, v dolinách a kotlinách okolo -7 st. Silný vietor.

Zajtra cez deň polooblačno až oblačno. Miestami, najmä na Sever snehové prehánky.
Najvyššia denná teplota 0 až 5, na severe miestami okolo -2 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -8 st.
Prevažne severozápadný vietor 15 až 30 km/h, miestami v nárazoch a na horách 55 až 70 km/h.