Wednesday, November 28, 2007

Pripravil Michal Novák: Srbsko bude "anulovať" akékoľvek rozhodnutie kosovských politikov, ktorým vyhlásia nezávislosť spornej provincie

14:00 28.11.2007

Francúzsky denník Le Monde má k dispozícii amatérske video, na ktorom je zachytené policajné auto, ktoré v nedeľu usmrtilo dvoch mladíkov na parížskom predmestí. "Zábery vyvracajú tézu policajnej inšpekcie, podľa ktorej bolo auto po kolízii s motorkou zničené skupinou mladíkov," píše denník. Podľa novín zábery zdemolovaného auta vyvracajú aj tézu o tom, že policajná hliadka šoférovala malou rýchlosťou. Denník cituje aj dvoch členov rýchlej požiarnej služby, ktorí sa dostavili na miesto incidentu. Obaja boli prekvapení rozdielom medzi stavom auta tesne po havárii a jeho fotografiami, ktoré sa na druhý deň objavili v médiách.

Srbsko bude "anulovať" akékoľvek rozhodnutie kosovských politikov, ktorým vyhlásia nezávislosť spornej provincie. Na záver 3-dňových rokovaní o budúcnosti Kosova to vyhlásil srbský prezident Boris Tadič. Novozvolený kosovský líder nevylúčil možnosť vyhlásenia jednostrannej nezávislosti v prípade, že sa rokovania neskončia dohodou.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v reakcii na blízkovýchodnú mierovú konferenciu v Annapolise predpovedal, že "Izrael nevydrží," informovali štátne médiá. "Je nemožné, aby sionistický režim pretrval," Prirodzenou vlastnosťou tohto režimu je úpadok, pretože je postavený na agresii, klamstve, zločine a krivde," povedal prezident. Stretnutie izraelských a palestínskych lídrov v USA podľa Ahmadínedžáda "už stroskotalo a od začiatku bolo nevydarené. Nebolo postavené na pilieroch efektívnej politickej práce."

Jedenásť krajín, ktore dohliadajú na obrovský nemecký archív nacistických dokumentov a materiálov z koncentračných táborov ukončilo ratifikáciu dohody. Ta umožní otvorenie archívov verejnosti, oznámil Medzinárodný Červený kríž. Dohoda otvorila tým čo prežili holokaust, ako aj vedcom cestu k 50 miliónom strán dokumentov z čias druhej svetovej vojny.

Bývalý michalovský policajt Michal P., ktorý je obžalovaný z prijímania úplatku z pozície verejného činiteľa a z dlhodobého zneužívania právomoci, dostal nepodmienečný trest šesť rokov so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom senát Špeciálneho súdu v Pezinku. Zároveň má zákaz vykonávať činnosť verejného činiteľa päť rokov. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť, pretože obžalovaný Michal P. sa odvolal.

Vláda dočasne pozastavila prevod pozemkov reštituentom zo Slovenského pozemkového fondu. Po odvolaní námestníka fondu Branislava Brízu a ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu je to ďalšie z opatrení, ktoré má zabrániť špekulatívnym prevodom pozemkov. Do piatku by mala vzniknúť komisia, ktorá pripraví zmeny zákonov. Premiér chce vidieť výsledky už v januári.

Život v Poprade bude po novom roku drahší. Už na zajtrajsom zasadnutí budú poslanci mestského zastupiteľstva schvaľovať zvyšovanie viacerých daní a poplatkov, ktoré sa dotknú takmer všetkých Popradčanov. O viac ako desať percent by mali vzrásť poplatky za komunálne odpady. Viac zaplatia aj rodičia, ktorých deti navštevujú materské školy. Od nového roku zaplatia rodičia namiesto doterajších 200 už 250 korún. Rodičia budú musieť priplatiť aj za stravovanie detí v predškolských a školských zariadeniach.

Sport

Aj po druhom týždni hlasovania fanúšikov o zložení otváracích formácií pre Zápas hviezd hokejovej NHL je na druhom mieste medzi obrancami vo Východnej konferencii kapitán Boston Bruins Od svojich priaznivcov dostal už vyše 84 tisíc hlasov, čo je tretí najvyšší počet medzi hráčmi na Východe. Zápas hviezd bude 27. januára v Atlante a záujemcovia môžu pomôcť svojim obľúbeným hráčom hlasovaním na oficiálnej internetovej stránke nhl.com do 2. januára.

*********************************

Popoludni ma byt jasno až polooblačno. Na severe a východe spočiatku zväčšená oblačnosť a ojedinele snehové zrážky.
Najvyššia denná teplota 0 až 5, na severe miestami okolo -2 st.
Západný až severozápadný vietor 10 až 25 km/h.