Tuesday, November 27, 2007

Pripravil Michal Novák: Gordon Brown dnes opätovne zdôraznil, že si nesadne za jeden stôl s prezidentom Zimbabwe

15:00 27.11.2007

Britský premiér Gordon Brown dnes opätovne zdôraznil, že si nesadne za jeden stôl s preyidentom Zimbabwe Robertom Mugabem, ktorý chce pricestovať na decembrový summit Európska únia - Afrika. "Neverím, že na základe udalostí, ktorých svedkami sme sa za posledné mesiace stali, sa dá niečo vyťažiť z dialógu medzi Britániou a Zimbabwe," povedal Brown. Mugabe sa na summite chce zúčastniť. "Áno, pôjdem," povedal Mugabe. Západ Mugabeho obviňuje z potláčania demokracie a vedenia krajiny k hospodárskemu krachu.

Vojaci zastavili v meste Tadží pri Bagdade svadobný sprievod a s prekvapením zistili, že nevesta aj ženích sú hľadaní teroristi. Vojakov najprv zarazilo, že všetci svadobčania boli muži. Ženích odmietol zdvihnúť nevestin závoj, keď ho o to požiadali. Vojaci preto všetkým prikázali, aby z auta vystúpili. Pri prehliadke zistili, že vo svadobných šatách a závoji bol hľadaný terorista Haider al-Bahádlí a ženíchom bol Abbás al-Dobbí,tiež obvinený z terorizmu.

Tajfún Mitag, ktorý sa v nedeľu a pondelok prehnal Filipínami yabil vzše 10 ľudí. Počas záchrannej akcie ymiylo jedno lietadlo. Väčšina obetí zahynula pri záplavách, zosuvoch pôdy alebo po zásahu elektrickým prúdom. Tajfún poškodil približne 3200 domov. Z Filipín zamieril Mitag na japonský ostrov Okinawa.

Pri streľbe vojenskej hliadky USA na minibus zomreli v Bagdade tri ženy a jeden muž. Armáda USA incident potvrdila s tvrdením, že v autobuse zomreli dvaja cestujúci. "Dnes ráno v Bagdade strieľali koaličné jednotky na minibus potom, ako jeho vodič nereagoval na varovný výstrel," uviedla armáda. "Autobus išiel po ceste, po ktorej je zakázané pohybovať sa iným dopravným prostriedkom ako osobným autám.

Odchod pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa z čela armády nepoznačí odhodlanie krajiny bojovať proti terorizmu, informovalo ministerstvo vnútra. Tieto vyjadrenia prišli v čase Mušarráfovej rozlúčky s vojakmi a deň pred konečným odchodom z armády. Po ôsmich rokoch vojenskej vlády zloží Mušarráf vo štvrtok prísahu ako civilný prezident.

Takmer 80 policajtov bolo zranených v noci počas nepokojov v okolí Paríža. Mladiství výtržníci podpálili vyše 60 áut vrátane autobusu a nákladného auta a päť vládnych budov. Výtržníci vyčíňali v šiestich oblastiach severne od francúzskej metropoly, ktoré boli tiež dejiskom nepokojov v roku 2005. Policajti proti výtržníkom použili slzný plyn a gumové náboje. Vzbúrenci v mestách pri Paríži boli vyzbrojení benzínovými bombami, fľašami s kyselinou a bejzbalovými pálkami.

Irán zostrojil novú raketu s dlhým doletom s názvom "Ašura". Raketa má dolet 2 000 kilometrov. . Dostrel rakety je dostatočný pre dosiahnutie základní USA na Blízkom východe a aj iránskeho odvekého nepriateľa Izrael. Irán v septembri odhalil raketu s názvom Sila ktorá má údajne dostrel 1 800 kilometrov. Západní experti pochybujú o pravosti tejto výroby.

Priemerná mzda v Českej republike stúpla na 21 470 českých korún, čo je o 1 517 korún viac než pred rokom. Ceny v ČR však budú na budúci rok podľa analytikov stúpať, takže ľudia budú bohatnúť pomalšie. Podľa analytika Českej sporiteľne je nárast miezd spôsobený dobrou výkonnosťou ekonomiky ako aj nedostatkom voľných pracovníkov na trhu práce.

Pavol Paška ostáva aj po dnešnom tajnom hlasovaní vo funkcii predsedu Národnej rady SR. Návrh na jeho odvolanie podporilo 59 poslancov. Na hlasovaní sa zúčastnilo 111 členov zákonodarného zboru.Rozpad vládnej koalície zatiaľ nehrozí.

Miroslav Jureňa už nie je ministrom pôdohospodárstva. Prezident dnes akceptoval návrh premiéra a odvolal ho z funkcie. Zároveň na jeho miesto menoval Zdenku Kramplovú. Jureňa je prvým odvolaným ministrom Ficovej vlády. Exminister opäť zasadol do poslaneckej lavice, kde zaujal miesto vedľa predsedu hnutia Vladimíra Mečiara.

Sport

Hokejová Extraliga:
Poprad sa predstaví v Skalici.
Kežmarok privíta Martin. Do Trenčína cestujú Kočice, Nitra privíta Lipt. Mikuláš, na Slovane bude bojovať Zvolen a Slovensko 20 si zhrá proti Žiline.

Futbalová Liga majstrov pokračuje dnes ďalšími stretnutiami. V zápasoch 5. kola bude bojovať trojica Bukurešť, Stuttgart a Dinamo Kyjev o prvé body. Naopak duo anglických tímov Arsenal Londýn a Manchester United môže odohrať zvyšné duely skupinovej fázy vo vlažnom tempe, keďže už pred dvoma týždňami si obaja zabezpečili účasť v jarnom osemfinále .

****************

V noci bude jasno až polojasno, na severe a východe spočiatku zväčšená oblačnosť a ojedinele sneženie.
Najnižšia nočná teplota -4 až -9, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši pri vyjasnení -9 až -14 st.

Zajtra cez deň slnečno, zrána v nižších polohách ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota -2 až +2 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -6 st.
Slabý premenlivý vietor.