Monday, July 28, 2008

V Pekingu je stále smog

12.00
Peking má pred začiatkom olympiády problém so smogom. Čínska metropola bola včera zahalená do hustého šedého oparu. Týždeň pred otváracím ceremoniálom je ovzdušie silne znečistené. Nariadenie vlády o obmedzení prevádzky v továrňach a na cestách zrejme stačiť na dosiahnutie čistého vzduchu a zdravého prostredia počas olympijských súťaží v Pekingu. Vláda nariadila minulý týždeň pre polovicu áut v meste zákaz vyjsť na cesty. Znečistenie, ktoré zasiahlo hlavné mesto Číny v nedeľu, je jedným z najhorších v tomto meste za posledné mesiace.

Štrajk zamestnancov nemeckých aerolínií Lufthansa, ktorý sa začal v noci, zatiaľ podstatne neohrozil letovú prevádzku na nemeckých letiskách. Situácia sa však môže počas dňa zmeniť, keďže odbory avizovali štrajk na najväčších medzinárodných letiskách v krajine, vrátane letiska v Frankfurte a Hamburgu. Štrajk bude stáť Lufthansu približne 5 mil. eur denne. Táto spoločnosť je druhou najväčšou európskou aerolinkou, v priemere denne prepraví približne 150 tisíc pasažierov.

Silný tajfún zasiahol dnes ráno východné pobrežie ostrova Taiwan. Úrady zavreli školy a prerušili domácu i medzinárodnú leteckú dopravu. Tajfún Feng-weng sprevádza silný dážď, ktorý v centrálnej časti Taiwanu môže dosiahnuť až 90 centimetrov !
Smršť zasiahla ostrov iba týždeň po ničivej tropickej búrke, ktorá si v južnej časti Taiwanu vyžiadala 19 obetí a šesť nezvestných. Úrady sa na príchod tajfúnu pripravili a už včera posielali do nízko položených oblastí vrecia s pieskom.


Zatknutie bývalého vodcu bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča nie je otázkou politickej vôle Srbska, ale iba technickou záležitosťou. Povedal to srbský premiér. Mladič zostáva na úteku pred Medzinárodným trestným tribunálom. Obvinený je z genocídy, rovnako ako Karadžič. Toho zatkli minulý týždeň.



Premiér nevidí dôvod, prečo by Mladič nemal byť dolapený, najmä po tom, čo Srbsko potvrdilo svoju pripravenosť na tento krok zatknutím najhľadanejšieho vojnového zločinca Radovana Karadžiča.


Bývalého vodcu bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča neprevezú do Haagu skôr ako v stredu alebo štvrtok. Uviedol to jeho právnik

Slovenský Červený kríž vyhlásil verejnú finančnú zbierku na pomoc ľuďom z východoslovenského regiónu, ktorým záplavy zničili majetky. Potrvá do konca augusta. Peniaze sa použijú na nákup potravín a vecí. Napríklad dezinfekčných prostriedkov, vysúšačov vlhkosti, čerpadiel na čerpanie vody zo zatopených vnútorných priestorov. Ľuďom sa zídu aj odkaľovače. Červený kríž vyhlasuje zbierky v prípade nešťastia, prírodných katastrof či iných tragédií.

Euro dostane výnimky. Rozhlasové reklamy, poštové známky, katalógy, či esemesky. Ceny produktov poskytovaných touto formou služieb nebudú musieť byť od 8. augusta zobrazované duálne v eurách a v korunách, teda tak ako všetko ostatné. Dôvod je jednoduchý. "Výnimky sú povolené tam, kde by boli zmeny príliš nákladné, prípadne komplikované

Turistov by mali lákať na Slovensko nielen vodné parky, nové hotely či príchod eura, ale aj zábavné parky v štýle Disneylandu. Do troch rokov vyrastú na Slovensku zábavné centrá s kolotočmi, kinami a kaviarňami za miliardy korún.

Prestížna Tour de France má po roku opäť španielskeho šampióna. Hetrik španielskych cyklistov na francúzskych cestách po Oscarovi Pereirovi a Albertovi Contadorovi dovŕšil včera po dojazde na Elyzejských poliach Carlos Sastre. Vo veku 33 rokov je najstarším premiérovým víťazom na Tour. Početné dopingové škandály posledných rokov ubrali cyklistike na dôveryhodnosti. Som čistý a môžem to povedať s plnou vážnosťou a hlavou hore, povedal Sastre. Patrím k tým jazdcom, ktorí vedia, ako bolí tvrdá príprava.

Najlepší svetový výkon histórie v chôdzi na dráhe na 10 000 m dosiahol počas atletických majstrovstiev Španielska Francisco Javier Fernández, ktorý prekonal túto vzdialenosť za 37:53:09 h.

Euro 30,38, americký dolár 19,30 a britská libra 38,56
**************************************

Jasno až polooblačno, popoludní pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na severe miestami okolo 24 st. Na horách okolo 18 st. Slabý vietor od severu.