Monday, July 28, 2008

Pripravil Michal Novák: Karadžiča sledovali dva mesiace

16:00 28.07.2008

Vojnový líder bosnianskych Srbov Radovan Karadžič bol pred svojím zatknutím, ku ktorému došlo podľa oficiálnej verzie presne pred týždňom, viac než dva mesiace sledovaný 50 členmi Srbskej tajnej polície. Informoval o tom belehradský denník Press. Tajná polícia narazila na "Dr. Dragana Dabiča" náhodou po anonymnom telefonáte počas pohotovostnej služby na policajnej stanici. "Naši spolupracovníci navštevovali všetky jeho prednášky, niektorí sa na neho obracali ako pacienti. (...) Jedna spolupracovníčka sa spriatelila s jeho priateľkou Milou Čičakovou. Kontakty sme mali aj v časopise Zdravý život, ktorý pravidelne uverejňoval Karadžičove články," citoval denník svoj zdroj.

Traja samovražední útočníci, pravdepodobne ženy, dnes v Bagdade usmrtili najmenej 25 šiitských pútnikov a približne 70 zranili. Medzi obeťami sú aj ženy a deti. Bomby vybuchli v centrálnom obvode Karráda, kadiaľ pútnici pešo prechádzali na ceste k hrobu uctievaného imáma Músu al-Kádima. Výročie smrti jedného z 12 šiitských svätcov si veriaci pripomenú v utorok. Bombové útoky dnes otriasli aj irackým mestom Kirkúk a okolím Bakúby, kde podľa najnovších správ usmrtil 22 osôb a vyše 120 zranili.

Búrky a záplavy na západe Ukrajiny zabili už 22 ľudí vrátane šiestich detí. Svoje domovy opustilo 20 tisíc ľudí. Informovala ukrajinská vláda. Viac ako 40 tisíc domov a 34 tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy zostalo v pondelok na Ukrajine zaplavených. Živel zničil okolo 900 mostov a stovky kilometrov ciest.

Záplavy postihli aj severné oblasti Rumunska, kde zaplavilo približne 8 600 domov a záchranári evakuovali viac ako 8 200 ľudí. Úrady v Bukurešti hlásili v nedeľu tri obete a dvoch nezvestných.

Okres Bardejov dnes napoludnie odvolal tretí stupeň povodňovej aktivity a naďalej ponechal v platnosti druhý stupeň. Najvyšší stupeň povodňovej aktivity trvá ešte v 26 obciach okresu z pôvodného počtu 42, stupeň aktivity v obciach vyhlasujú a odvolávajú starostovia.

Mimoriadny stav trvá naďalej v obci Livovská Huta, kde nie je prístupová cesta. Prvý odhad škôd v tomto okrese je okolo 200 mil. Sk Dnešné práce v záplavami postihnutých oblastiach sa sústredia na opravy ciest a spevnenie korýt riek. V celom Prešovskom kraji trvá naďalej tretí stupeň povodňovej aktivity v 61 obciach - v okresoch Poprad, Stará Ľubovňa, Kežmarok, Prešov, Humenné, Vranov, Svidník a Medzilaborce. Informácie poskytol Krajský úrad životného prostredia v Prešove.

Najúčinnejším a najlacnejším protipovodňovým opatrením sú nenarušené lesy, uvádza vo svojej správe v mimovládna organizácia Ekofórum. Organizácia upozorňuje na nadmernú ťažbu dreva v lesoch. Zrážková voda sa totiž nemá kde zachytávať. Zrážková voda sa zachytáva v korunách a kmeni stromov. Nepoškodená lesná pôda môže za ideálnych podmienok zachytiť 80 až 125 mm zrážok. Les tak bez problémov zachytí 100 milimetrové zrážky. To však platí pre nenarušené lesné ekosystémy.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,39
USD1 19,30
GBP1 38,31

SPORT

Vedenie Slovenského futbalového zväzu dnes rozhodlo o zmene miesta konania najbližších stretnutí slovenskej futbalovej reprezentácie. Všetky tri jesenné domáce zápasy odohrajú zverenci trénera Vladimíra Weissa na štadióne ŠK Slovan Bratislava na Tehelnom poli a nie ako bolo pôvodne avizované na bratislavských Pasienkoch.

**********************
V Noci bude Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 17 až 12, v dolinách a kotlinách miestami okolo 10 st.

Zajtra cez deň malá, cez deň časom zväčšená oblačnosť, a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 27 až 32, na severe miestami okolo 25 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý, na východe severný vietor 5 až 20 km/h.