Wednesday, July 23, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Počasie vyčíňa na celom Slovensku. Výdatný dážď už spôsobil, že korytá niektorých riek stúpajú. V Prešove už zaznamenali aj prvé zatopené oblasti. Na Východe vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, v obci Vysoké Tatry zas mimoriadnu situáciu.


V celej oblasti výdatne prší a fúka silný nárazový vietor, ktorý láme konáre, vyvrátil niekoľko stromov na cesty i železničnú trať zo Studeného Potoka do Tatranskej Lomnice a na budove odborného učilišťa v Dolnom Smokovci dokonca strhol časť plechovej strechy.


V Ždiari vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity. Miestny potok zaplavil niekoľko desiatok rodinných domov. Na mieste sú popradskí hasiči, ktorí sa do Ždiaru presunuli z Vysokých Tatier. Starosta Ždiaru Pavol Bekeš

***zdiar***

Popradskí hasiči majú plné ruky práce už od rána. Prakticky v celom okrese likvidujú popadané stromy. V okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa vyhlásili už viaceré obce tretí stupeň povodňovej aktivity.


Krízový štáb Mestského úradu v Prešove vyhlásil III. stupeň povodňovej aktivity pre zvyšujúce sa hladiny potoka Šebastovka a rieky Sekčov. V Nižnej Šebastovej sa vylial potok. Krízový štáb momentálne rieši aj situáciu v rekreačnej oblasti Sigord, kde sa vodná nadrž už naplnila a hrozí jej preliatie.


Horné Ponitrie, Horehronie, Orava, Kysuce, Liptov a Spiš môžu očakávať vietor s rýchlosťou 20-30 m/s. Dážď na východnom Slovensku by mal dosiahnuť úhrny zrážok 15-25, niekde do 30 mm.


svet

Bývalého bosnianskosrbského lídra Radovana Karadžiča pravdepodobne vystopovali po tom, ako telefonoval so svojím príbuzným, ktorého telefón odpočúvala srbská tajná polícia. Uviedol to Karadžičov právnik. Srbská bezpečnostná služba následne zamerala miesto, kde sa Karadžič nachádza a spustila pátraciu akciu. Karadžiča prevezú do Haagu zrejme až začiatkom budúceho týždňa. Obhajovať sa bude sám.

Európska komisia dnes odstavila Bulharsko z eurofondov. Týka sa to stámiliónov eur. Dôvodom je korupcia a nesprávne spravovanie týchto prostriedkov. "Eurofondy majú prispieť k zlepšeniu každodenného života občanov, preto nie sú prípustné žiadne nedostatky. EK prehodnotí svoje rozhodnutie, keď Bulharsko zavedie do praxe nevyhnuté právne opatrenia. Aj Rumunsko malo v tejto oblasti isté korupčné problémy. V jeho prípade však nedošlo k finančným sankciám.

EK pohrozila americkým diplomatom vízami, ak sa nedosiahne pokrok v rokovaniach medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými v otázke zrušenia víz. Momentálne platí bezvízový režim pre občanov všetkých starých členských štátov s výnimkou Grékov a do USA môžu bez víz cestovať aj občania Slovinska ako jedinej spomedzi nových členských krajín. Americkí občania pri svojich cestách do EÚ víza nepotrebujú.

Doma
Dva roky po prevzatí moci si slovenský premiér Robert Fico užíva vládu v krajine, ktorá zaznamenáva najvyšší hospodársky rast v Európe a ani na jeho stranu Smer sa už v Európskom parlamente nepozerajú cez prsty tak ako predtým. Konštatuje to dnešný britský hospodársky denník Financial Times v špeciálnej prílohe venovanej Slovensku. Ako pripomínaju noviny, pred dvoma rokmi, keď Fico utvoril "čudnú koalíciu s xenofóbom a bývalým diktátorom, jeho víťazstvo Európa prijala s obavami. Nemenovaný zahraničný diplomat pre Financial Times dodal, že "Fico to uhral skvele. Je skutočne najlepším politikom v krajine. Opozícia neexistuje a Fico presadí všetko, čo navrhne."

Minister životného prostredia Jaroslav Izák, nominant SNS, zatiaľ prezidentovi demisiu nedoručil. Minister, zodpovedný za neetické nakladanie s prostriedkami Environmentálneho fondu, je totiž na dovolenke. S Izákom sa na termíne demisie zatiaľ nedohodlo ani vedenie SNS.

Prvý luxusný štvorhviezdičkový dovolenkový komplex na Slovensku Silver Resort začnú stavať už na budúci týždeň. Projekt realizuje britská investičná spoločnosť. Komplex vyrastie v areáli bývalého sportcampu v Tatranskej Lomnici. Celkové náklady na realizáciu projektu dosiahnu približne 1,5 mld. Sk. Počas výstavby sa vytvorí množstvo pracovných miest, po dokončení projektu sa v komplexe bude môcť zamestnať približne 150 ľudí, mala by sa teda zvýšiť aj zamestnanosť v regióne.


ŠPORT
Slovenský cyklista Peter Velits vyhral v supernáročnej 17. etape Tour de France horskú prémiu vo výške 2067 m. Nováčik na najprestížnejších etapových pretekoch sveta sa v polovici dlhého stúpania ocitol na čele pretekov, keď sa vzdialil Nemcovi Stefanovi Schumacherovi a záverečných približne 11 km pod vrcholom odšliapal sám. Do konca kráľovskej etapy v Alpách zostáva 45 km a Velitsov náskok pred pelotónom je 1:30 min.

Včera obhájil luxemburský cyklista Frank Schleck v predposlednej horskej etape Tour de France bez problémov žlté tričko.


V dnes ráno nášho času už mala byť prvá časť slovenskej olympijskej výpravy v Pekingu, napokon však neplánovane spala doma. Spôsobila to technická porucha na lietadle spoločnosti Austrian Airlines, ktoré malo zo Schwechatu do čínskej metropoly odletieť včera večer. Naši plavci Martina Moravcová, Ľuboš Križko a Denisa Smolenová teda odletia o deň neskôr. Martina Moravcová hovorí o novom type plaviek, ktoré výrazne pomáhajú v tomto roku k prekonávaniu svetových rekordov.

***plavky***


Slovenský plavec Ľuboš Križko hovorí o pretekoch v slovinskej Radovljici, pred odchodom na predolympijské sústredenie do Singapuru.

***križko***

V slovenskej galérii olympijských medailistov za éry samostatnosti zatiaľ nefiguruje ani jeden športovec, ktorý sa narodil v cudzine. V Pekingu sa to však môže zmeniť.Imigrácia neobchádza ani slovenský šport. Po donominovaní desaťbojára Slavena Dizdareviča budú v našej výprave do Pekingu až traja športovci, ktorým rodný list vystavili v cudzine: trojskokan Dmitrij Vaľukevič z Bieloruska a zápasník David Musuľbes a Ruska. Obaja budú v Pekingu patriť medzi kandidátov na medailu.


Nový reprezentačný tréner slovenských hokejistov Ján Filc pripravil pre novotvoriaci sa výber od štvrtka 24. do soboty 26. júla prvý tréningový kemp. Na krátke sústredenie do Piešťan pozval 40 hokejistov.


Najlepšie zarábajúcou športovkyňou sveta je ruská tenistka Maria Šarapovová. Podľa amerického magazínu Forbes dosahujú príjmy trojnásobnej grandslamovej šampiónky hodnotu 26 miliónov USD ročne aj s aktívami za reklamu. V rebríčku nasledujú ďalšie tri tenistky, a to Američanky Serena a Venus Williamsové (14 miliónov USD, resp. 13 miliónov USD) a už nehrajúca Belgičanka Justine Heninová


Euro 30,34 , americký dolár 19,27 a britská libra 38,57
**********************************
NOC:
Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo prehánky. Veterno.
Najnižšia nočná teplota 15 až 11 st.
Severozápadný až severný vietor 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h). V nárazoch na východe a západe okolo 15 m/s (55 km/h). Na horách miestami víchrica.

ŠTVRTOK:
Premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď, prehánky, miestami i búrky. Veterno. Najvyššia denná teplota 20 až 26, na severe miestami okolo 18 st. Na horách 12 st. Silný nárazový vietor. Na horách miestami víchrica.