Tuesday, July 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Predstavitelia najvýznamnejších ekonomík sa od minulého pondelka snažia v Ženeve dosiahnuť kompromisnú dohodu

9.07.2008

Vývoj rokovaní, ktoré by mali čoskoro vyústiť do podpísania konečnej verzie dohody Svetovej obchodnej organizácie o liberalizácii svetového obchodu, sa v úvode týždňa zastavil. Dôvodom boli roztržky medzi Čínou, Indiou a USA o prístupe na rýchlo rastúce ázijské trhy. Hlavné členské štáty Európskej únie taktiež prispeli k stagnácii dohody tým, že sa snažia vyjednať pre úniu lepšie podmienky. "Situácia je veľmi napätá, body rokovania sú len čiastočne doriešené a výsledok je neurčitý," uviedol hovorca organizácie.

Predstavitelia najvýznamnejších ekonomík sa od minulého pondelka snažia v Ženeve dosiahnuť kompromisnú dohodu o uvoľnení bariér vo svetovom obchode. Jej ciele si stanovili pred siedmimi rokmi. Rokovania však zlyhávajú najmä pre rozpory medzi bohatými a rozvojovými štátmi v otázke poľnohospodárskych dotácii.

Belehrad sa dnes pripravuje na veľké protestné zhromaždenie ultranacionalistov proti nedávnemu zatknutiu bývalého bosnianskosrbského prezidenta Radovana Karadžiča a jeho očakávanému vydaniu haagskemu tribunálu OSN pre vojnové zločiny. Demonštráciu na Námestí republiky so začiatkom o 19:00 organizuje Srbská radikálna strana, ktorá ju označuje ako celosrbský protest proti "diktátorskému režimu" prezidenta Borisa Tadiča. Očakáva sa, že demonštrácia bude najväčšou v Belehrade od februára, keď 150 tisíc Srbov protestovalo proti vyhláseniu nezávislosti separatistickej provincie Kosovo.

Organizácia Spojených národov uvažuje, že v Bratislave otvorí jeden z úradov Populačného fondu OSN, ktorý je zameraný na pomoc rozvojovým krajinám. Rozhodnutie o sídle má padnúť v januári budúceho roka. Slovensko ponúka OSN kancelárske priestory v budove Správy účelových zariadení na Drotárskej ulici, ktoré si rezort prenajíma. Podľa medzinárodnej praxe úrad by nemal za priestory platiť.

Na pracoviskách Národnej transfúznej služby celého Slovenska chýbajú zásoby krvi. "S jej nedostatkom zápasia najmä nemocnice vo veľkých mestách – v Bratislave a v Košiciach. Národná transfúzna služba preto prosí darcov krvi o urýchlenú pomoc," uviedla riaditeľka služby Renáta Dundová. Podľa riaditeľky sú potrebné všetky krvné skupiny. "Darcovia môžu prísť na všetky pracoviská Národnej transfúznej služby SR od 7:00 do 12:00," .

Tatranské lanové dráhy začali s výstavbou zasnežovania, novej lanovky a zjazdovky v stredisku Tatranská Lomnica. „Toto stredisko chceme prerobiť z letného turistického centra aj na zimné. Doteraz tu zjazdovky v podstate okrem Lomnického sedla neexistovali,“ uviedol pre SITA projektový manažér TLD Vladimír Čukan. Nové lyžiarske stredisko by malo byť lyžiarom k dispozícii už najbližšiu zimnú sezónu.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,39
USD1 19,35
GBP1 38,47

SPORT

Priaznivci slovenského hokeja v sobotu 2. augusta spoznajú meno laureáta 11. ročníka celoštátnej ankety o najlepšieho hokejistu Slovenskej republiky v sezóne 2007/2008.
V päťčlennej nomináci sú: Marián Gáborík (Minnesota Wild), Marián Hossa (Atlanta Trashers/Pittsburgh Penguins), Zdeno Chára (Boston Bruins), Žigmund Pálffy (HK 36 Skalica), Ľubomír Višňovský (Los Angeles Kings)

Ruský hokejista Alexej Jašin odohrá aj ďalší ročník v domácej najvyššej súťaži, podľa klubovej internetovej stránky sa už dohodol s vedením Lokomotivu Jaroslavľ na predĺžení zmluvy o ďalší rok. V uplynulej sezóne odohral za Lokomotiv 72 zápasov a aj zásluhou jeho produktivity sa Jaroslavľ prebojoval do finále superligy, keď v ročníku nazbieral 57 bodov (24+33).

**********************************

V noci bude jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 16 až 11, na juhozápade miestami okolo 18 st.

Zajtra cez deň malá, časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý vietor.