Thursday, July 31, 2008

pripravila katarína plavčanová Karadžič sa bojí o svoj život

9.00
Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžičpred súdom v Haagu vyhlásil, že ho v Srbsku uniesli a bojí sa o život. Obžaloba ho viní z genocídy, ale aj z prenasledovania a deportácií. Obvinenia z genocídy súvisia so 43-dňovým obliehaním Sarajeva a s masakrou z roku 1995 v Srebrenici, pri ktorej zahynulo 8000 moslimských mužov a chlapcov. Išlo o najhoršie zverstvá v Európe od konca druhej svetovej vojny.

Pozor na horúčavy! Meteorológovia varujú: v týchto dňoch budeme ako v trópoch! Začal k nám prúdiť veľmi teplý tropický vzduch. Dnes teplota na niektorých miestach Slovenska vystúpila na 33 stupňov, zajtra to môže byť až 35ťka. To je už poriadna záťaž pre organizmus. Pozor si musia dávať ľudia, ktorí majú problémy so srdcom, cievami alebo tlakom. Osoby citlivé na teplo by sa mali zdržiavať v chladnejších priestoroch, vyhýbať sa fyzickej námahe a stresom. Pozor by si mali dávať aj vodiči. Únava z tepla môže vplývať na ich pozornosť.

Počet obetí rozsiahlych záplav na Ukrajine sa zvýšil na 30, úroveň vody po niekoľkých dňoch záplav však na niektorých miestach konečne začala klesať.

Vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch sa údajne pred minuloročným výbuchom, porušovali bezpečnostné predpisy. Informovala o tom televízia TA3. Vyplýva to zo stanoviska expertov vo vyšetrovacom spise. Previerka odhalila, že lis, na ktorý ukladali výbušniny, dal niekto prerobiť bez certifikátu. V Novákoch2. marca minulého roka nastal obrovský výbuch v hale, kde sa rozoberala munícia. Okrem ôsmich obetí si výbuch vyžiadal desiatky zranených, tlaková vlna rozbila okná do vzdialenosti desať kilometrov.

Záchranári Horskej služby vo Vysokých Tatrách včera takmer súčasne zasahovali pri troch úrazoch turistov počas popoludňajšej búrky. Všetci traja sa pošmykli a poranili si nohy. Bola tam aj jedna zlomenina. Turistické chodníky sú po daždi šmykľavé a nebezpečné. Záchranári žiadajú turistov, aby to nepodceňovali. Turistom radia, aby na vysokohorské túry vychádzali v ranných hodinách vhodne oblečení a obutí.

Dnes popoludní nastane zatmenie Slnka. Zo Slovenska bude viditeľné len čiastočne. Pás úplného zatmenia prejde pevninou cez centrálnu Sibír a oblasť Novosibirska, západným Mongolskom a Čínou. V čase maximálnej fázy bude v Košiciach približne jedna štvrtina priemeru slnečného disku zakrytá Mesiacom. Najdlhšie potrvá úplné zatmenie neďaleko sibírskeho mesta Nadym, kde Mesiac zakryje Slnko na 2 minúty a 27 sekúnd.

Vedci zažívajú historické chvíľe. Svetové agentúry bez ďalších podrobností oznámili, že americká sonda Phoenix našla na povrchu planéty Mars vodu.

V rámci finišujúcich príprav na blížiace sa olympijské hry v Pekingu čínske úrady obyvateľom hlavného mesta poradili, ako sa majú obliekať. Kódex obliekania neodporúča Pekinčanom nosiť farebné pestré šaty, biele ponožky do čiernych topánok a verejne sa promenádovať v pyžamách. Obyvatelia čínskej metropoly by taktiež mali prestať pľuť na verejnosti. Brožúra s detailnými odporúčaniami prišla do poštových schránok približne štyroch miliónov domácností. Čitatelia tejto publikácie sa okrem iného dozvedia aj to, ako správne pri pozdrave potriasť rukou.

Futbalisti MŠK Žilina postúpili do 2. predkola Pohára UEFA, keď v odvete zdolali bieloruský tím MTZ-RIPO Minsk 1:0. Gól: 90. Jež. Prvý zápas 2:2.

Za zlato milión, za striebro 600 a za bronz 400 tisíc slovenských korún. Také budú finančné odmeny pre našich športovcov, ktorí na olympiáde v Pekingu vybojujú medailu. Letné hry sa začínajú už o 8 dní.

EUR1 30,38 USD1 19,46 GBP1 38,53
***********************************
Jasno až polooblačno. Popoludní časom zväčšená oblačnosť a miestami búrky alebo prehánky. Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st. Slabý vietor.