Wednesday, July 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Občania Kosova začali včera dostávať prvé oficiálne pasy

31.7. 8.00
Ak chce Srbsko pomýšľať o vstupe do Európskej únie, musí zatknúť všetkých podozrivých, ktorých obvinil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu. Povedal to holandský minister zahraničných vecí Maxime Verhagen. Vyzývam vládu v Belehrade, aby zatkla aj ďalších obvinených a vydala ich medzinárodnému súdu v Haagu," dodal Verhagen, ktorý mal na mysli predovšetkým bývalého bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča. Trinásť rokov hľadaný Radovan Karadžič sa pred haagský tribunál postaví dnes.

Izraelský premiér Ehud Olmert oznámil, že chce rezignovať po septembrových voľbách v jeho centristickej strane Kadima- Urobí to aj keď sa necíti vinný v obvineniach z bratia úplatkov.

Občania Kosova začali včera dostávať prvé oficiálne pasy. "Toto je historický deň pre našu krajinu a všetkých občanov Kosova," uviedol kosovský premiér Hashim Thaci. Republiku Kosovo, ktorá 17. februára jednostranne vyhlásila nezávislosť od Srbska, zatiaľ uznalo 42 krajín vrátane Spojených štátov a 20 z 27 členských štátov Európskej únie.

Do obce Livovská Huta v okrese Bardejov dnes týždeň po ničivých záplavách čiastočne obnovili cestné spojenie. Do dediny, ktorá bola ako posledná po povodniach odrezaná od sveta, sa dnes dostali po nasypanom lomovom kameni aspoň nákladné autá. Do obce doteraz dopravovali ľudí a zásoby vojenským transportérom. Rozvodnený potok pred týždňom poškodil aj niekoľko mostov v Lukove a odrezal od sveta aj obyvateľov miestnej osady či susedného Livova. V obciach stále odstraňujú škody po povodni a ešte niekoľko dní tu bude napriek nízkej hladine potoka platiť najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

Od dnešného dňa by mali žiakom stredných škôl, ktorí dostali štipendium vlády na jednoročné štúdium do zahraničia, prichádzať kompletné informácie o zabezpečení ich štúdia a pobytu v zahraničí. Výnimkou budú stredoškoláci, ktorí budú navštevovať školy vo Veľkej Británii. Oficiálne informačné listy Ministerstva školstva dostanú do 8. augusta. Pre žiakov, ktorých neprijali školy vo Veľkej Británii, hľadá Ministerstvo školstva náhradné umiestnenie do škôl v Írsku.

Futbalisti Artmedie Petržalka zvíťazili vo včerajšom prvom stretnutí 2. predkola Ligy majstrov na pôde fínskeho šampióna Tampere United 3:1. Vytvorili si tak vynikajúcu pozíciu na postup do 3predkola pred budúcotýždňovou odvetou (hrá sa v stredu 6. augusta večer v Senci). Jeho žreb je na programe už zajtra.
Úradujúci slovenský ligový šampión začal duel na štadióne Ratina výborne, keďže od 10. min vyhrával po presnom zásahu Zbyňka Pospěcha. V 18. min síce dokázal vyrovnať domáci Jari Niemi, z následného protiútoku sa však o okamžitú odpoveď postaral Branislav Obžera. Triumf Artmedie zavrŕšil v 86 min.striedajúci Juraj Piroska. Meno svojho potenciálneho súpera sa hráči Artmedie dozvedia zajtra. Vo švajčiarskom Nyone je na programe žreb 3. predkola tohtosezónnej edície európskeho pohára č. 1.

Euro 30,39 americký dolár 19,49 a britská libra 38,61

********************************** Malá, časom zväčšená oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky, najmä popoludní.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý vietor.