Monday, July 28, 2008

Pripravil Michal Novák: Dnes zabíjali bombové útoky v Iraku

14:00 28.07.2008

Traja samovražední útočníci, pravdepodobne ženy, dnes v Bagdade usmrtili najmenej 25 šiitských pútnikov a približne 70 zranili. Medzi obeťami sú aj ženy a deti. Bomby vybuchli v centrálnom obvode Karráda, kadiaľ pútnici pešo prechádzali na ceste k hrobu uctievaného imáma Músu al-Kádima. Výročie smrti jedného z 12 šiitských svätcov si veriaci pripomenú v utorok. Bombové útoky dnes otriasli aj irackým mestom Kirkúk a okolím Bakúby, kde podľa najnovších správ usmrtil 22 osôb a vyše 120 zranili.

Štrajk pozemného personálu a posádok lietadiel nemeckých aerolínií Lufthansa, ktorý sa začal v nedeľu v noci, zatiaľ podstatne neohrozil letovú prevádzku na nemeckých letiskách. "Takmer sto percent našich letov dodržiava časový harmonogram," uviedol hovorca Lufthansy Klaus Walther. Situácia sa však podľa analytikov môže počas dňa zmeniť, keďže odbory avizovali štrajk na najväčších medzinárodných letiskách v krajine, vrátane letiska v Frankfurte a Hamburgu. " Podľa analytikov bude stáť štrajk Lufthansu približne 5 mil. eur denne.

Búrky a záplavy na západe Ukrajiny zabili už 22 ľudí vrátane šiestich detí. Svoje domovy opustilo 20 tisíc ľudí. Informovala ukrajinská vláda. Viac ako 40 tisíc domov a 34 tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy zostalo v pondelok na Ukrajine zaplavených. Živel zničil okolo 900 mostov a stovky kilometrov ciest.

Záplavy postihli aj severné oblasti Rumunska, kde zaplavilo približne 8 600 domov a záchranári evakuovali viac ako 8 200 ľudí. Úrady v Bukurešti hlásili v nedeľu tri obete a dvoch nezvestných.

Taiwan dnes zasiahol tajfún Fung Wong sprevádzaný silným vetrom a dažďom, ktorý narušil leteckú dopravu a vyvolal zosuvy pôdy a záplavy. Tie usmrtili najmenej jedného človeka. Tajfún udrel na pevninu krátko pred svitaním vetrom s rýchlosťou 167 kilometrov za hodinu. Približne o deväť hodín neskôr ostrov opustil a postupoval smerom k pobrežiam Číny.

Rezort spravodlivosti chce zaviesť register, kde budú evidovaní členovia a zástupcovia štatutárnych orgánov obchodných spoločností, ktorí priviedli firmu ku krachu, informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti Michal Jurči. „Šikovný právnik a ekonóm dokážu pripraviť úspešný krach a vyzerá to tak, že nikto za nič nemôže, pričom nie sú zaplatení zamestnanci, tak ako sa to stalo napríklad v Detve, ale doplácajú na to aj ďalší podnikatelia-upozornil minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Rezort vnútra nakúpil vďaka finančnej pomoci z Národnej banky Slovenska špeciálnu techniku a výzbroj za vyše 60 mil. Sk. Pre agentúru SITA to uviedla Vladimíra Hrebeňáková z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra. Využiť ich plánuje na prevoz eurobankoviek z rakúska. Slovensko dovezie z Rakúska 188 mil. kusov eurobankoviek. Vrátime ich pravdepodobne v roku 2010. Bankovky sú v celkovej hodnote sedem miliárd eur. Ministerstvo kúpilo šesť terénnych sprievodných vozidiel, samopaly, pištole a spojovaciu techniku.

Približne 800 účastníkov očakávajú organizátori 52. ročníka Medzinárodného stretnutia mládeže Rysy 2008. Milovníci vysokohorskej turistiky sa stretnú tento týždeň v Eurocampe v Tatranskej Lomnici. Podujatie bude od štvrtka do nedele 3. augusta. Hlavnými výstupovými dňami na Rysy (2 499 m) bude piatok a sobota.

SPORT

Všetky súťaže na olympijských hrách v Pekingu by sa mali uskutočniť pred plnými hľadiskami. Organizátori dnes oznámili, že vypredané sú všetky lístky na súťaže v čínskej metropole. K dispozícii sú ešte vstupenky na niektoré zápasy futbalového turnaja v ďalších mestách. Prvýkrát v histórii by mali byť olympijské hry vypredané.

Na čele dlhodobého svetového rebríčka ATP Rankings je už 235. týždeň v rade Švajčiar Roger Federer. Jeho náskok pred Španielom Rafaelom Nadalom sa však zmenšil zo 770 na 300 bodov. Nadal v uplynulom týždni triumfoval na podujatí série ATP Masters v Toronte a Federer tam vypadol už v 2. kole. Tretí je naďalej Srb Novak Djokovič. Slovenskí tenisti azda s výnimkou Karola Becka kontinuálne klesajú. Najlepší zo Slovákov Lukáš Lacko je 185., Beckovi patrí 207. a Dominikovi Hrbatému 268. priečka.

Srbská tenistka Ana Ivanovičová je stále na čele rebríčka žien bez toho, aby sama minulý týždeň hrala, odrazila útok svojej krajanky Jeleny Jankovičovej. Belehradčanke pomohla Ruska Dinara Safinová, ktorá v semifinále v Los Angeles zastavila Jankovičovej cestu za titulom i pozíciou líderky.
Najlepšia Slovenka Daniela Hantuchová zostala na 12. poste a Dominika Cibulková je stále na 31. mieste.

**********************
Jasno až polojasno. Na severe a východe miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 27 až 31, na severe miestami okolo 25 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý, na východe severný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).