Friday, July 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Na východe Slovenska bude aj dnes pršať

11:00 25.07.2008

Na východe Slovenska bude aj dnes pršať. Dopoludnia sa očakávajú zrážky okolo 10 milimetrov. Zrážok by malo byť menej, pršať by však malo viac-menej bez prestávky. Ako uviedol meteorológ Lukáš Braun, popoludní by zrážky mali byť slabšie, miestami však môžu byť búrky. Večer a v noci by na východe mali byť lokálne dažde. Problém však môžu spôsobiť výdatné zrážky, ktoré sa očakávajú v noci na Ukrajine. V sobotu by mali byť zrážky už slabšie.

Tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený v obci Ždaňa, kde hladina rieky Hornád stúpa. Tretí stupeň je vyhlásený aj v obci Kysak, tu však hladina Hornádu klesá. Rovnako klesajú aj hladiny Torysy v Košických Oľšanoch, kde je tiež vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Torysa však stúpa v Brezovici nad Torysou, kde je zatiaľ vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Hladina Ondavy stúpa v Horovciach (2. stupeň) a stúpa tiež hladina Roňavy v Michaľanoch.


Povodeň v Košickom kraji postihla 29 obcí a miestnych častí predovšetkým v okresoch Gelnica, Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice – mesto a Košice – okolie. Povodeň zaplavila v postihnutých oblastiach okolo dvesto rodinných domov, znečistila niekoľko individuálnych zdrojov pitnej vody, poškodila aj niektoré miestne vody a kanalizáciu. Na mnohých miestach poškodila cesty a miestne komunikácie, pričom strhla alebo ťažko poškodila 13 mostov a vyše 40 mostíkov a lávok.

V Košickom kraji sú pre povodne uzavreté dve cesty. „Neprejazdná je cesta z Kysaku do Veľkej a Malej Lodiny v smere k Ružínskej priehrade, kde cestu zaplavila rieka Hornád. Pre nákladnú dopravu a autobusy je uzavretá cesta cez Hnilčík v smere na Nálepkovo, kde povodeň strhla časť cesty, pre osobné autá je cesta prejazdná, ale doprava je regulovaná,“. Všetky ostatné cesty druhej a tretej triedy v správe KSK sú zjazdné, na viacerých cestách sú však úseky s regulovanou premávkou.

Na rieke Mississippi havaroval včera tanker, z ktorého do vody vytieklo viac ako milión litrov vykurovacieho oleja. Ide o jednu z najhorších havárií, aké sa kedy na rieke odohrali. Doprava na dôležitej vodnej tepne musela byť zastavená, zablokovaných ostalo viac než sto lodí. Dvesto metrov dlhý tanker sa zrazil s nákladnou loďou. Stovky ľudí začali boj so olejovou škvrnou, ktorá sa už rozšírila na desiatky kilometrov. Jej odstránenie môže podľa pobrežnej hliadky trvať celé týždne.

Bezpečnostní predstavitelia informovali o varovnom poplachu, ktorý automaticky odstavenl jadrový reaktor na západnej Ukrajine. Zástupcovia ministerstva pre pohotovostné situácie uviedli, že pokles objemu vody v parnom generátore v treťom reaktore jadrovej elektrárne Rivne spôsobil štvrtkovú odstávku. Ministerstvo v piatok informoval, že radiačná úroveň v celom objekte zostala na normálnych hodnotách. Predstavitelia odmietli poskytnúť o incidente viac informácií.

Autobus a štyri autá sa dnes ráno po 8:30 zrazili na ceste medzi Švábovcami a Hozelcom v okrese Poprad. Prešovská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová informovala, že pravdepodobne vodič autobusu prešiel do protismeru, kde sa zrazil s inými autami. Pri nehode sa vážne zranila jedna osoba. Cesta je uzavretá a obchádzka vedie cez Kežmarok.

Kurzy NBS:
EUR1 30,37
USD1 19,37
GBP1 38,49

Sport

Horolezec Peter Hámor sa tento týždeň vrátil z nepálsko-pakistanskej expedície. Vystúpil na osemtisícovky Gašerbrum I a Gašerbrum II a blízko mal aj k vrcholu Annapurny. V rámci aklimatizácie vystúpil Peter Hámor aj na Ama Dablam. Pôvodne mala trojica Peter Hámor, Piotr Pustelnik a Piotr Morawski v pláne vystúpiť na Annapurnu, traverz Gašerbrumov a traverz Broad Peaku. "Urobili sme kusisko dobrej roboty a tie výstupy, čo sme urobili, sú hodnotné a dobré,“ dodal Hámor. Viac im nedovolilo počasie.

Víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal nemecký cyklista Marcus Burghardt. V záverečnom špurte v uliciach St. Etienne zdolal svojho partnera z úniku Španiela Carlosa Barreda. Žlté tričko svojho majiteľa nezmenilo. Aj dnes ho bude mať na sebe Španiel Carlos Sastre.

********************

Veľká, na západe prechodne zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky.
Najvyššia denná teplota 23 až 27, na severe miestami okolo 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 st.
Prevažne severný vietor 15 až 30 km/h, na východe a západe
miestami v nárazoch do 55 km/h.