Thursday, July 31, 2008

pripravila katarína plavčanová Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zruší kvôli štrajku približne 10 % svojich letov do destinácií v Európe

11.00
Radovan Karadžič dnes prvý krát predstúpi pred Medzinárodný trestný tribunál v Haagu. Môže sa okamžite vyjadriť, či sa cíti vinným alebo nie. Môže si však na vyjadrenie nechať čas - 30 dní. Už je ostrihaný a oholený. Srbské úrady zadržali Karadžiča 21. júla po 13 rokoch skrývania sa. V poslednom období žil v Belehrade pod falošnou identitou alternatívneho liečiteľa a mal hustú bielu bradu a dlhé vlasy.


Karadžiča včera v nadránom previezli do väzenského komplexu blízko Haagu. Bosnianskosrbský exprezident podozrivý z vojnových zločinov žiadal, aby ho zobudili presne hodinu pred odchodom, aby sa mohol pripraviť. Spal hlbokým a pokojným spánkom, prespal aj demonštrácie svojich stúpencov v Belehrade, zrážky vandalov s políciou a podpísanie rozhodnutia o jeho vydaní do Haagu zo strany ministerky spravodlivosti.

Ceny ropy dnes vyskočili o viac než 4 doláre za barel po tom, ako americká administratíva oznámila nečakaný pokles zásob benzínu v USA. Rafinérie počítajúce s nižším dopytom obmedzili produkciu aj dovoz.

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zruší kvôli štrajku približne 10 % svojich letov do destinácií v Európe. Tento stav platí na najbližších päť dní. Najväčšie európske aerolínie tiež oznámili, že za účelom minimalizácie následkov štrajku zavádzajú nový letový plán. Včera spoločnosť musela kvôli štrajku zrušiť približne 80 z dvoch tisíc plánovaných letov. Približne 5 tis. zamestnancov Lufthansy štrajkuje od nedele za vyššie mzdy.

Americkí zákonodarcovia sa včera po prvýkrát formálne ospravedlnili za "zásadné neprávosti, krutosť, brutalitu a nehumánnosť" otroctva Afroameričanov. Rezolúcia, ktorú Snemovňa reprezentantov schválila, sa im "ospravedlňuje v mene obyvateľov Spojených štátov za neprávosti spáchané na nich a ich potomkoch, ktorí trpeli v období otroctva". Poslanci sa tiež zaviazali napraviť "vlečúce sa dôsledky" otroctva a s ním spojenej izolácie.

Do obce Livovská Huta v okrese Bardejov dnes týždeň po ničivých záplavách čiastočne obnovili cestné spojenie. Do dediny, ktorá bola ako posledná po povodniach odrezaná od sveta, sa dnes dostali po nasypanom lomovom kameni aspoň nákladné autá. Zrážky spôsobili povodne aj na Ukrajine a Rumunsku. Slovenskí vodohospodári už skôr ohlásili, že očakávajú prívalovú vlnu na riekach tečúcich z Ukrajiny, nemala by však spôsobiť väčšie škody. Na Latorici hladina dnes stagnovala na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity, na Tise očakávajú najvyšší stav vody dnes, prípadne zajtra.

Britské ministerstvo vnútra vydalo dnes nové predpisy pre zahraničných študentov. Mladí ľudia, ktorí plánujú študovať v Británii, budú musieť okrem iného odovzdať odtlačky prstov a preukázať, že majú dostatok peňazí na živobytie. Univerzity a vysoké školy musia požiadať o povolenie prijímať cudzincov na štúdium dlhšie ako šesť mesiacov, musia o nich viesť detailné záznamy a oznámiť imigračným úradom, ak vynechajú desať prednášok po sebe alebo prerušia štúdium. Nové nariadenia vydala vláda v rámci zákroku proti falošným študentom

Náročné horské výstupy, infarkt z vysokých teplôt, úrazy pri kúpaní a dopravné nehody sú najčastejšou príčinou úmrtia českých turistov v zahraničí. Od 15. júna ich podľa informácie ministerstva zahraničných vecí zahynulo už 56. Ďalší štyria sú nezvestní. Najviac Čechov prišlo o život v turisticky najobľúbenejšom Chorvátsku. Dovolenka sa tam stala osudnou už 13 ľuďom.

Začiatok špičkovej letnej sezóny vo Vysokých Tatrách negatívne ovplyvnilo počasie. Prvé dva júlové týždne boli veľmi priaznivé so slušnou návštevnosťou. Žiaľ, druhá polovica pre dažde a silný vietor nám spôsobila značné problémy," uviedol pre agentúru riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Počasie ovplyvnilo najmä počet jednodňových návštevníkov, ktorí prichádzajú do Tatier najmä za vysokohorskou turistikou. Nezaznamenali sme nijaké hromadné odchody hostí," dodal Chudý. Medzi ubytovanými návštevníkmi už tradične dominujú Slováci. Nasledujú Česi, Poliaci, Nemci a Maďari.

Mesiac teplotných kontrastov. Aj tak by sa dal označiť tohtoročný júl. Podľa meteorológov budú v druhej polovici leta už oveľa menšie teplotné výkyvy so zväčša horúcim a slnečným počasím. V nedeľu by však najmä obyvatelia západu a stredu krajiny nemali doma zabudnúť dáždniky. Znalci počasia sa zhodujú, že charakter leta na Slovensku aj v celej strednej Európe sa začína pozvoľna meniť. Zmenšuje sa počet dní s nízkou priemernou teplotou, častejšie sa vyskytujú relatívne teplé a suché obdobia. Podľa odborníkov to môže svedčiť v prospech globálneho otepľovania.

Výprava slovenských olympionikov pôjde 8. augusta na slávnostnom otvorení olympiády v Pekingu ako 174. krajina z celkového počtu 204 zúčastnených štátov. Poradie krajín organizátori neurčili podľa latinskej abecedy, ale podľa čínskej. Tak sa stalo, že Austrália, ktorej športovci pri slávnostnom otvorení minulých olympiád tradične pochodovali medzi prvými, pôjde v sprievode až na 202. mieste.

Utajovanú časť pekingského otváracieho ceremoniálu odhalili. Môže za to špionážna práca štábu juhokórejskej televízie. Odvysielali tam zábery z kostýmovej skúšky. Video už navyše bolo k dispozícii aj na stránke YouTube, momentálne už nie je prístupné. Zachytáva futuristickú časť predstavenia, ktoré je dielom kreatívneho tímu svetoznámeho čínskeho filmového režiséra Čang I-moua. Takže program otvorenia olympijských hier v Pekingu nebude pre divákov úplným prekvapením.

Euro 30,39 americký dolár 19,49 a britská libra 38,61

********************************** Malá, časom zväčšená oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky, najmä popoludní.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý vietor.