Wednesday, July 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Silný vietor a dážď kopmlikuje situáciu na Slovensku

12:00 23.07.2008

Intenzívny dážď spôsobil v obci Dlhé nad Cirochou záplavy, voda sa dostala do suterénov vyše desiatky rodinných domov, zaplavené sú polia aj záhrady. Starosta obce Ján Kríž vyhlásil dnes po tretí stupeň povodňovej aktivity. V obci pomáhajú hasiči zo Sniny, spodné vody však stále stúpajú. V obci sa vyliali miestne potôčiky, rieka Cirocha zostáva ešte v koryte.

Dážď a vietor od rána komplikuje železničnú dopravu vo Vysokých Tatrách v úseku Studený Potok - Tatranská Lomnica. Spadnuté stromy na železničnej trati zastavili vlaky. Ako agentúru SITA informoval hovorca Železnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Miloš Čikovský, kým neobnovia premávku osobných vlakov, pre cestujúcich zabezpečia náhradnú autobusovú dopravu.

Česká dialnica D1 je prejazdná len čiastočne. Premávka je obmedzná po včerajšej nehode. Uzavreté sú ľavé jazdné pruhy, rýchlosť je znížená na 80km a v smere na Prahu se tam tvoria kolóny. Pri nehode sa včera zrazili tri kamióny a päť osobných áut. Dvaja kamionisti – jeden Čech a druhý z Litvy, zomreli.

Najhľadanejší vojnový zločinec Radovan Karadžič sa v Belehrade ukrýval pod falošnou identitou ako doktor a poskytoval "duchovné prednášky". Informoval o tom internetový portál BalkanInsight. "Karadžič používal meno Dragan Dabič," povedal srbský žalobca pre vojnové zločiny Vladimir Vukčevič a dodal, že Karadžič "praktizoval alternatívnu medicínu v súkromnej kancelárii v Belehrade". "Karadžič sa v Belehrade slobodne pohyboval. Jeho falošná identita bola taká presvedčivá, že ho nikto nedokázal identifikovať, vrátane majiteľa domu, v ktorom býval. Nespoznal ho ani jeho zamestnávateľ," uviedol Vukčevič.

Aljašskí zákonodarcovia odsúhlasili plán kanadskej firmy TransCanada pokračovať v budovaní projektu plynovodu. Ten má pomôcť využiť veľké zásoby zemného plynu a dodávať 130 miliónov metrov kubických plynu denne. Schvaľovanie plynovodu otvorilo rozpravu na tému dramaticky sa zvyšujúcej ťažby nerastných surovín na území Aljašky. Tá sa stáva centrom energetických záujmov, ktoré sa dostávajú do konfliktu s chránenými prírodnými oblasťami.

Kandidát Demokratickej strany na post amerického prezidenta, Barack Obama, po návšteve Iraku a Jordánska včera večer priletel do Izraela. Obama prisľúbil, že sa zapojí do úsilia o mier na Blízkom východe, ak ho v novembri za prezidenta zvolia. Senátor je za také riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorého výsledkom budú dva štáty. Na Blízkom východe je však Obamova politika otázna. Jeho názor, že Jeruzalem musí zostať nedeliteľným hlavným mestom Izraela, vyvolal hnev medzi Palestínčanmi.

Obyvatelia Bulharska, ktorých znechucuje korupcia v ich krajine, vítajú krok Európskej únie, ktorá trestá ich vládu pozastavením dotácii v objeme stoviek miliónov eur. Podľa nedávneho prieskumu takmer 40 percent Bulharov schvaľuje tlak EÚ na ich vládu. V návrhu správy Európskej komisie o Bulharsku, ktorú majú zverejniťdnes, môže Brusel zastaviť vyplatenie približne 600 miliónov eur z predvstupovej pomoci. Pre obavy z podvodov EK už zmrazila 365 miliónov eur určených pre bulharský agrosektor a dopravnú infraštruktúru.

Rusko by prekročilo "červenú čiaru Spojených štátov amerických", ak by na Kube zriadilo základňu pre bombardéry schopné niesť jadrové zbrane. Vyhlásil dôstojník amerického letectva. "Keby to urobili, myslím si, že by sme mali zaujať silný postoj a naznačiť, že to je niečo, čo prekračuje prah, prekračuje červenú čiaru Spojených štátov amerických," povedal generál Norton Schwartz. Vyjadril sa tak o správe ruského denníka Izvestija, podľa ktorého ruská armáda uvažuje o pravidelných letoch diaľkových bombardérov na Kubu v rámci reakcie na plány USA umiestniť v strednej Európe protiraketový štít.

Z dvojnásobnej vraždy uznal súd vinným amerického rapera Mac Ministera. Jeho obeťami sa stali kolegovia Anthony 'Fat Tone' Watkins a Jermain 'Cowboy' Atkins. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že vraždy boli odvetou za zabitie hip-hopovej hviezdy Maca Dreho, ktorý spolupracoval aj so svetoznámym raperom Snoop Doggom.

Tropická búrka Dolly zosilnela včera na hurikán prvej kategórie a smerovala k pobrežiu na americko-mexických hraniciach. "Jadro hurikánu sa dnes môže dostať do severovýchodného Mexika alebo južného Texasu,".


Deväť prípadov obchodovania s ľuďmi evidujú policajné útvary na Slovensku od januára do konca júna. V porovnaní s prvým polrokom 2007 je to o dva prípady viac. Štatistické údaje bližšie nešpecifikujú jednotlivé prípady, preto nie je možné povedať bližšie informácie.

Kežmarskí hasiči pomaháli v nemocnici pri výpadku elektrickej energie. Záchranári dodali vlastný generátor nemocnici. Výpadok trval približne pol hodiny.

Popradskí hasiči majú za sebou rušnú noc. Odstraňovali popadané stromy pri Vernári a v Mokovci. Po štvrtej ráno vyrazili k požiaru v Hozelci. Plamene tam zničili predajňu s autosúčiastkami. Rýchly zásach popradských a svitovských záchranárov trval do dvadsať minút. Uchránené škody sú asi 2 milióny korún.

Cena ropy včera klesla na šesťtýždňové minimum pod vplyvom obáv z klesajúceho dopytu po energiách v USA. Rastúce problémy americkej ekonomiky ako aj slabý dopyt po rope v USA, ktoré sú jej najväčším spotrebiteľom, sú podľa analytikov hlavnou príčinou poklesu ceny čierneho zlata. Cena americkej ľahkej ropy uzavrela utorkové obchodovanie poklesom o vyše 3, USD na 127,95 USD za barel. Londýnska ropa Brent zlacnela o 3 doláre 23 centov na 129,38 USD za barel.

SPORT

Slovenský futbalový reprezentant Marek Čech by si mal dnes po prvý raz obliecť dres svojho nového zamestnávateľa, anglického prvoligového klubu West Bromwich Albion. 25-ročný rodák z Trebišova nastúpi v základnej zostave nováčika Premier League v prípravnom stretnutí .

Z dvojice slovenských tenistiek v kalifornskom Los Angeles uspela iba Dominika Cibulková. Pätnásta nasadená si v 1. kole poradila s nenasadenou Rumunkou Monicou Niculescovou.

Daniela Hantuchová mala rovnako ako pred týždňom v Stanforde v 1. kole voľno, ale v druhom nasadená šestka turnaja nestačila na mladú Bielorusku Oľgu Govorcovovú a podľahla jej za 76 minút 2:6, 4:6.

Cyklistom na Tour de France zostáva do konca tohtoročnej tortúry zdolať ešte päť etáp v celkovej dĺžke 768 km, ale už tá najbližšia môže byť rozhodujúca. Dnešných 210,5 km alpským peklom s troma horskými prémiami špeciálnej kategórie a cieľom na legendárnom kopci môže definitívne rozhodnúť o držiteľovi žltého trička. Okrem lídra, Luxemburčana Franka Schlecka, majú reálne nárok minimálne ďalší traja jazdci, ktorých strata sa ráta na sekundy - v poradí Rakúšan Bernhard Kohl (+7), Austrálčan Cadel Evans (+8) a Španiel Carlos Sastre (+49). Počítať sa musí ešte aj s piatym Rusom Denisom Meňšovom, ktorý stráca na prvého Schlecka (+1:13 min.

Slovenský rekordér Dmitrij Vaľukevič obsadil v súťaži trojskokanov na v Štokholme 2. miesto. Atléta Spartaka Dubnica n/V. zdolal len Rumun Marian Oprea.


****************

Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky,
ojedinele aj búrky. Veterno.
Najvyššia denná teplota 17 až 22, na severe okolo 15 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st.
Prevažne severný vietor 5 až 10 m/s (20 až 35 km/h), na východe
a západe v nárazoch 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).