Thursday, July 31, 2008

pripravila katarína plavčanováBývalý bosnianskosrbský líder Radovan Karadžič dnes prvýkrát predstúpi pred sudcov v Haagu

10.00
Bývalý bosnianskosrbský líder Radovan Karadžič dnes ráno prvýkrát predstúpi pred sudcov Medzinárodného tribunálu pre bývalú Juhosláviu v Haagu. Obžalovaný je z genocídy, zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

Spojené štáty americké strojnásobia finančnú pomoc v boji proti AIDS a iným smrteľným chorobám v celosvetovom meradle. Prezident George Bush podpísal zákon, ktorý počíta v nasledujúcich piatich rokoch s výdavkami v prepočte asi 930 miliárd korún. Použijú sa na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii v chudobných krajinách.

Čínske úrady odsúdili učiteľa na jeden rok nútených prác za to, že na internete zverejnil fotografie nedbanlivo postavených škôl, ktoré sa zrútili po májových ničivých zemetraseniach. Oznámila to dnes americká organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights in China. Liu cestoval od mája po S'čchuane a fotografoval rozpadnuté školy, v ktorých zahynulo niekoľko tisíc detí. Čínske stavebné úrady nariadili miestnym samosprávam, aby preverili, prečo až 7 tisíc škôl nevydržalo zemetrasenie s magnitúdou 7,9 a zrútilo sa.

Ceny ropy dnes vyskočili o viac než 4 doláre za barel po tom, ako americká administratíva oznámila nečakaný pokles zásob benzínu v USA. Rafinérie počítajúce s nižším dopytom obmedzili produkciu aj dovoz.

Od dnešného dňa sú opäť sprístupnené tiesňavy Suchá Belá a Piecky v Slovenskom raji. Obe tiesňavy boli zatvorené od stredy minulého týždňa, kedy aj Slovenský raj zasiahli silné prívalové dažde. Tie spôsobili veľké škody najmä na technických sprístupňovacích zariadeniach v tiesňavách.
Tiesňavy Slovenského raja sa po prívalových dažďoch výrazne zmenili. Potôčiky v tiesňavách zmenili korytá, vytvorili nové meandre. V tomto prípade nejde o škody, ale o ukážku sily a neustále sa meniacej prírody. Naďalej zostávajú zatvorené tiesňavy Veľký Sokol, Sokolia dolina a časť Doliny Bieleho potoka, ktoré sú po prívalových vodách stále neprístupné. Voda vo viacerých prípadoch zobrala so sebou rebríky, takže turisti sa nemajú ako dostať cez tieto doliny.

Zajtra môžete pozorovať v Bratislave čiastočné zatmenie Slnka štyrmi astronomickými ďalekohľadmi pred budovou Slovenského národného múzea. Prvého augusta nastane úplné zatmenie Slnka, z nášho územia bude pozorovateľné len čiastočne. V maximálnej fáze sa zakryje 20 percent slnečného disku. Začiatok zatmenia bude o 10.59 h predpoludním a koniec o 12.34 h, najväčšia fáza zatmenia má byť o 11.46 h stredoeurópskeho letného času.

Futbalisti Artmedie Petržalka vyhrali v zápase 2. predkola Ligy majstrov na pôde fínskeho tímu Tampere United 3:1. Góly Petržalčanov strelili Zbyněk Pospěch, Branislav Obžera a Juraj Piroska

Euro 30,39 americký dolár 19,49 a britská libra 38,61

********************************** Malá, časom zväčšená oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky, najmä popoludní.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý vietor.