Monday, July 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Východné Slovensko sa pomaly spamätáva z následkov ničivých záplav

9.00
Východné Slovensko sa pomaly spamätáva z následkov ničivých záplav. Všetkým obciam už obnovili dodávky elektriny, bez plynu ostalo ešte niekoľko desiatok domov. Nedostupná je stále Livovská Huta pri Bardejove, do dediny však pravidelne prichádzajú záchranári na transportéri. Väčšie dažde by už regiónu podľa predpovedí meteorológov nemali v najbližších dňoch hroziť. Situáciu na tokoch by však mohla ovplyvniť ešte pritekajúca voda z Ukrajiny, ktorú postihli v posledných dňoch rozsiahle povodne.

Kalifornské úrady začali včera evakuovať oblasti západne od prírodnej rezervácie Yosemite, kde sa od piatku nekontrolovane šíri lesný požiar. Oheň už zasiahol asi 8000 hektárov. V prírodnej rezervácii uzavreli väčšinu kempingov, cesty do rezervácie sú však stále prístupné. S ohňom bojuje asi 2000 hasičov. "V celej Kalifornii je extrémne sucho.

Silný tajfún zasiahol dnes ráno východné pobrežie ostrova Taiwan. Úrady zavreli školy a prerušili domácu i medzinárodnú leteckú dopravu. Tajfún Feng-weng sprevádza silný dážď, ktorý v centrálnej časti Taiwanu môže dosiahnuť až 90 centimetrov !
Smršť zasiahla ostrov iba týždeň po ničivej tropickej búrke, ktorá si v južnej časti Taiwanu vyžiadala 19 obetí a šesť nezvestných. Úrady sa na príchod tajfúnu pripravili a už včera posielali do nízko položených oblastí vrecia s pieskom.


Zatknutie bývalého vodcu bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča nie je otázkou politickej vôle Srbska, ale iba technickou záležitosťou. Povedal to srbský premiér. Mladič zostáva na úteku pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu, ktorý na neho vydal zatykač a obviňuje ho z genocídy počas vojny v Bosne v rokoch 1992-95.



Premiér nevidí dôvod, prečo by Mladič nemal byť dolapený, najmä po tom, čo Srbsko potvrdilo svoju pripravenosť na tento krok zatknutím najhľadanejšieho vojnového zločinca Radovana Karadžiča.

Srbský premiér konštatoval, že očakáva skoré podpísanie Stabilizačnej a asociačnej dohody s EÚ.


Oficiálne ešte stále nie je známy termín, kedy vydajú bosnianskosrbského vojnového zločinca Radovana Karadžiča pred Medzinárodný tribunál do Haagu. Jeho advokát nechcel ani včera potvrdiť, či vôbec podal odvolanie proti jeho vydaniu.

Slovenské basketbalistky obsadili na európskom šampionáte do 18 rokov 7. priečku. Mladé Slovenky si vo včerajšom súboji poradili suverénnym spôsobom s rovesníčkami z Poľska 76:46. Titul si prvýkrát v histórii vybojovali basketbalistky Litvy. Rusko zdolali 63:57. Litovčanky triumfovali vo všetkých ôsmich zápasoch.

Carlos Sastre sa stal v poradí siedmym Španielom, ktorý triumfoval na najprestížnejších etapových cyklistických pretekoch Tour de France. Španielski jazdci tak získali celkovo jedenásťkrát žltý dres pre najlepšieho pretekára týchto pretekov. Španielsku dominanciu z posledných rokov odštartoval v roku 2006 Oscar Pereiro. Ten síce obsadil v celkovom hodnotení ročníka v parížskom cieli druhé miesto, napokon sa však po suspendácii Američana Floyda Landisa, ktorý mal pozitívny dopingový nález, stal celkovým víťazom on. V minulom ročníku sa z celkového víťazstva tešil Alberto Contador. Slovák Peter Velits skončil 58-my a je najlepším slovákom na Tour v histórii.

Euro 30,38, americký dolár 19,30 a britská libra 38,56
**************************************

Jasno až polooblačno, popoludní pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na severe miestami okolo 24 st. Na horách okolo 18 st. Slabý vietor od severu.