Wednesday, July 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Počasie komplikuje život na Slovensku

11:00 23.07.2008

Dážď a vietor od rána komplikuje železničnú dopravu vo Vysokých Tatrách v úseku Studený Potok - Tatranská Lomnica. Spadnuté stromy na železničnej trati zastavili vlaky. Kým neobnovia premávku osobných vlakov, pre cestujúcich zabezpečia náhradnú autobusovú dopravu.

Kežmarskí hasiči pomaháli v nemocnici pri výpadku elektrickej energie. Záchranári dodali vlastný generátor nemocnici. Výpadok trval približne pol hodiny.

Popradskí hasiči majú za sebou rušnú noc. Odstraňovali popadané stromy pri Vernári a v Mokovci. Po štvrtej ráno vyrazili k požiaru v Hozelci. Plamene tam zničili predajňu s autosúčiastkami. Rýchly zásach popradských a svitovských záchranárov trval do dvadsať minút. Uchránené škody sú asi 2 milióny korún.

Česká dialnica D1 je prejazdná len čiastočne. Premávka je obmedzná po včerajšej nehode. Uzavreté sú ľavé jazdné pruhy, rýchlosť je znížená na 80km a v smere na Prahu se tam tvoria kolóny. Pri nehode sa včera zrazili tri kamióny a päť osobných áut. Dvaja kamionisti – jeden Čech a druhý z Litvy, zomreli.

Najhľadanejší vojnový zločinec Radovan Karadžič sa v Belehrade ukrýval pod falošnou identitou ako doktor a poskytoval "duchovné prednášky". Informoval o tom internetový portál BalkanInsight. "Karadžič používal meno Dragan Dabič," povedal srbský žalobca pre vojnové zločiny Vladimir Vukčevič a dodal, že Karadžič "praktizoval alternatívnu medicínu v súkromnej kancelárii v Belehrade". "Karadžič sa v Belehrade slobodne pohyboval. Jeho falošná identita bola taká

Cena ropy včera klesla na šesťtýždňové minimum pod vplyvom obáv z klesajúceho dopytu po energiách v USA. Rastúce problémy americkej ekonomiky ako aj slabý dopyt po rope v USA, ktoré sú jej najväčším spotrebiteľom, sú podľa analytikov hlavnou príčinou poklesu ceny čierneho zlata. Cena americkej ľahkej ropy uzavrela utorkové obchodovanie poklesom o vyše 3, USD na 127,95 USD za barel. Londýnska ropa Brent zlacnela o 3 doláre 23 centov na 129,38 USD za barel.

SPORT

Z dvojice slovenských tenistiek v kalifornskom Los Angeles uspela iba Dominika Cibulková. Pätnásta nasadená si v 1. kole poradila s nenasadenou Rumunkou Monicou Niculescovou.

Daniela Hantuchová mala rovnako ako pred týždňom v Stanforde v 1. kole voľno, ale v druhom nasadená šestka turnaja nestačila na mladú Bielorusku Oľgu Govorcovovú a podľahla jej za 76 minút 2:6, 4:6.

Cyklistom na Tour de France zostáva do konca tohtoročnej tortúry zdolať ešte päť etáp v celkovej dĺžke 768 km, ale už tá najbližšia môže byť rozhodujúca. Dnešných 210,5 km alpským peklom s troma horskými prémiami špeciálnej kategórie a cieľom na legendárnom kopci môže definitívne rozhodnúť o držiteľovi žltého trička. Okrem lídra, Luxemburčana Franka Schlecka, majú reálne nárok minimálne ďalší traja jazdci.

****************

Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Veterno.
Najvyššia denná teplota 17 až 22, na severe okolo 15 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st.
Prevažne severný vietor 5 až 10 m/s (20 až 35 km/h), na východe a západe v nárazoch 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).