Thursday, July 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Dážď a voda stále trápia najmä východné Slovensko

15.00
Dážď a voda stále trápia najmä východné Slovensko. Jednou z najvážnejšie z postihnutých obcí je Čirč neďaleko Starej Ľubovne. Práve tam včera prišli o život dvaja ľudia. V dedine je zdevastovaný breh potoka a hrozí, že sa zrútia podmyté domy. Voda pred chvíľou zobrala 2 rodinné domy v Livove nedaleko Bardejova. Živel láme cesty, trhá mosty, ľudia sú odrezaní od sveta. Čakajú na pitnú vodu, potraviny a posily.

Komora zdravotných sestier bije na poplach. Platy v menších nemocniciach sa nebudú zvyšovať a ministerstvo ešte nevydalo vyhlášku, ktorá určí minimálny počet zdravotníckeho personálu. Vyhláška by mala platiť od januára. Dovtedy však môžu zaniknúť ďalšie nemocnice.

Spotrebiteľom pribudne možnosť, ako sa chrániť pred prípadným zneužitím prechodu na novú menu na neodôvodnené zvýšenie cien obchodníkmi. Pomôže im v tom Etický kódex, ktorého signatári budú postupne označovaní viditeľným logom. "Ústredným logom alebo sloganom tohto projektu je veta "Meníme menu, nie cenu". Ak bude mať konkrétny subjekt objektívne a opodstatnené dôvody na zmenu ceny, nikto neočakáva, že cena bude zmrazená.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi sa poďakoval členom parlamentu za to, že schválili zákon, v ktorom mu udelili imunitu pred trestným stíhaním. Podľa jeho slov ho tým "oslobodili". "Konečne ma už sudcovia nemôžu prenasledovať," povedal 71-ročný miliardár. "Teraz už môžem pokojne pracovať a nebudem sa musieť stretávať s mojimi právnymi zástupcami," zažartoval si vo vyjadreniach, ktoré dnes citovali talianske médiá.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev plánuje v nasledujúcich rokoch vymeniť desiatky gubernátorov. Chce tak rozšíriť svoj vplyv v regiónoch. Informujú o tom dnes ruské noviny Vedomosti. Medvedev, ktorý prevzal funkciu v máji po Vladimirovi Putinovi, chce údajne na vplyvné gubernátorské posty dosadiť svojich vlastných ľudí.

Pakistanský záchranný vrtuľník prepravil do bezpečia dvoch talianskych horolezcov, 11 dní boli uväznení na svahu hory Nanga Parbat vo výške 6600 metrov.

Pri hromadnej nehode štyroch áut pri Hradci Králové ráno zomrel jeden človek. Príčinu nehody vyšetrujú, doteraz však nie je jasné, kto nehodu zavinil, povedala hovorkyňa hradeckej polície. České médiá informujú, že nehodu zavinil bývalý hokejový reprezentant Ladislav Lubina, ktorý z miesta nehody ušiel. Polícia po ňom pátra.

O obrovské prekvapenie sa v 2. kole turnaja ATP Masters Series v Toronte postaral francúzsky tenista Gilles Simon, ktorý vyradil svetovú jednotku Rogera Federera 2:6, 7:5, 6:4. Nepochybne ide o môj zatiaľ najcennejší triumf. Nad jednotkou človek nevíťazí každý deň. Stane sa to raz, možno dvakrát, prinajlepšom trikrát, ak máte šťastie. Ešte stále nemôžem uveriť, že sa mi to podarilo," rozplýval sa Simon.

*******************************
NOC:
Veľká oblačnosť a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky. Na východe zrážky trvalé. Najnižšia nočná teplota 16 až 12 st. Silný nárazový vietor.

PIATOK:
Veľká, na západe zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach dážď alebo prehánky, na východe ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 28, na severe okolo 21 st. Prevažne severný vietor, na východe a západe spočiatku v nárazoch do 15 m/s.