Friday, July 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Prudké dažde a rozvodnené toky spôsobili problémy na východe Slovenska, juhu Poľska, západe Ukrajiny i na severe Maďa

15.00
Prudké dažde a rozvodnené toky spôsobili problémy na východe Slovenska, juhu Poľska, západe Ukrajiny i na severe Maďarska a Rumunska. Záplavy si v Poľsku vyžiadali pravdepodobne jednu obeť, dvaja ľudia sa utopili na Slovensku už v stredu. V poľskom tatranskom stredisku Zakopané je nezvestný 30-ročný turista z Katovic, ktorý podľa svedkov pod vplyvom alkoholu spadol do rozvodneného potoka.

Takmer celé územie Slovenska by mali podľa meteorológov zasiahnuť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal dnes ráno výstrahu 1. stupňa, ktorá platí pre celé územie krajiny okrem severozápadných hraničných oblastí.

Záplavy trápia vyše 130 obcí na Slovensku, najviac východ. Najviac obcí sužujú záplavy v Prešovskom kraji, kde 111 starostov vyhlásilo zvýšený stupeň povodňovej aktivity. Najviac postihnutým je Bardejovský okres, s vodou tu zápasili až v 37 obciach. Veľmi zlá situácia je naďalej v obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa. Vodné toky počas noci poklesli. Možné ohrozenia treba očakávať na južnom Zemplíne z prihraničných tokov, kde situáciu môžu skomplikovať prudké dažde na Ukrajine.

Bezpečnostné zložky informovali o varovnom poplachu, ktorý spôsobil odstavenie jadrového reaktora elektrárne na západe Ukrajiny. Radiačná úroveň v celom objekte zostala na normálnych hodnotách.

Zamestnanci nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa ohlásili ďalší štrajk, ktorý by sa mal začať v pondelok o polnoci. Podľa odborov odsúhlasilo štrajk 91 percent všetkých zamestnancov Lufthansy. Dôvodom sú ich požiadavky na zvýšenie platov o takmer 10percent pre 50 tisíc spolupracovníkov spoločnosti. Spoločnosť už nabehla na núdzový letecký plán, aby sa predišlo prípadným výpadkom letov.

Prezident Ivan Gašparovič vetoval nový cestný zákon, ktorý by podľa vlády mal prispieť k väčšej bezpečnosti na slovenských cestách. Hlava štátu predlohe vytkla viacero nedostatkov a tiež to, že sa ňou novelizoval zákon nesúvisiaci s cestnou premávkou. Gašparovič zároveň navrhol viaceré zmeny, ktoré by mal posúdiť parlament pri opätovnom prerokovaní zákona

Slovenský futbalový reprezentant Marek Čech je spokojný so svojím debutom v drese nového zamestnávateľa, anglického prvoligového klubu West Bromwich Albion. Dvadsaťpäťročný rodák z Trebišova nastúpil v základnej zostave trénera Tonyho Mowbraya v prípravnom stretnutí proti účastníkovi nižšej anglickej súťaže Cheltenham Town a o výslednú remízu 1:1 sa pričinil výraznou mierou.
*********************************

NOC:
Stále veľa oblakov, miestami dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14 st. Silný severný vietor.

SOBOTA:
Polooblačno až oblačno a miestami dážď, prehánky a búrky.
Najvyššia denná teplota 25 až 30, na severe miestami okolo 22 st.
Silný nárazový vietor.