Thursday, July 31, 2008

Pripravil Michal Novák: Radovana Karadžiča prvýkrát predviedli pred sudcu

18:00 31.07.2008

Bývalého bosnianskosrbského lídra Radovana Karadžiča prvýkrát predviedli pred sudcu medzinárodného tribunálu pre vojnové zločiny, ktorý mu mal formálne oznámiť obvinenia z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti a poskytnúť možnosť sa k nim vyjadriť. Očakáva sa, že Karadžič využije možnosť nevypovedať nasledujúcich 30 dní, po ktorých uplynutí môže súd automaticky zaznamenať popretie viny. Začiatok prvého pojednávania bol stanovený na 16:00. Najbližšie pojednávanie bolo stanovené na 29. augusta. Samotný proces sa pravdepodobne začne až o niekoľko mesiacov formálnym vznesením obvinenia a môže trvať niekoľko rokov.

Čínske úrady predstavili nový krízový plán, na základe ktorého chcú bojovať so znečistením pekinského ovzdušia. Smog pokrýval čínsku metropolu aj dnes, len týždeň pred začiatkom olympijských hier. Najnovšia stratégia vyzýva na zatvorenie viacerých tovární, totálne zastavenie stavebných projektov a ďalšie dopravné obmedzenia pre ešte viac vozidiel v uliciach počas celého dňa.

Členovia dolnej komory talianskeho parlamentu dnes jednohlasne schválili Lisabonskú zmluvu, ktorú minulý týždeň podporil aj taliansky senát. Taliansko tak ratifikuje novú zmluvu o Európskej únii ako 23. členský štát.
Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zruší pre štrajk približne 10 percent svojich letov do destinácií v Európe. Tento stav platí na najbližších päť dní. Najväčšie európske aerolínie podľa počtu prepravených osôb tiež oznámili, že zavádzajú nový letový plán. Spoločnosť tiež rieši situáciu preložením cestujúcich na iné linky v rámci aliancie Star Alliance. Približne 5 tisíc zamestnancov Lufthansy štrajkuje od nedele za vyššie mzdy.

Muž, ktorého dnes našli predpoludním v byte v prvom bratislavskom okrese mŕtveho, bol vedúci kancelárie vojenského atašé Nemeckej republiky. Portál Pravda.sk informoval, že ide o šéfa úradu vojenského pridelenca na nemeckom veľvyslanectve Markusa Petersa. Na život si mal údajne siahnuť sám.

Britské ministerstvo vnútra vydalo dnes nové predpisy pre zahraničných študentov. Mladí ľudia, ktorí plánujú študovať v Británii, budú musieť okrem iného odovzdať odtlačky prstov a preukázať, že majú dostatok peňazí na živobytie. Univerzity musia o nich viesť detailné záznamy a oznámiť imigračným úradom, ak vynechajú desať prednášok po sebe alebo prerušia štúdium. Nové nariadenia vydala vláda v rámci zákroku proti falošným študentom.

Od dnešného dňa sú opäť sprístupnené tiesňavy Suchá Belá a Piecky v Slovenskom raji. Otvoreniu predchádzala komisionálna prehliadka oboch tiesňav. Tiesňavy boli zatvorené od stredy minulého týždňa, kedy aj Slovenský raj zasiahli silné prívalové dažde. Tie spôsobili veľké škody najmä na technických sprístupňovacích zariadeniach. Obec Hrabušice odhaduje škody na obecnom majetku v Slovenskom raji na 0,5 mil. Sk povedal starosta obce Štefan Labuda. Úpravy a preloženie niektorých rebríkov v tiesňavách si vyžiadajú milión korún.

Naďalej zostávajú zatvorené tiesňavy Veľký Sokol, Sokolia dolina a časť Doliny Bieleho potoka, ktoré sú po prívalových vodách stále neprístupné. Voda vo viacerých prípadoch zobrala so sebou rebríky, takže turisti sa nemajú ako dostať cez tieto doliny.

Na Námestí sv. Egídia v Poprade dnes vystúpi kapela TAKTICI. Pôvodná skupina Taktici vznikla v roku 1977 v Bratislave. Po niekoľkých rokoch štyria členovia emigrovali do USA a ich skladby boli zakázané. Po revolúcii sa Vlado Kolenič a Dušo Mikeš vrátili na Slovensko a dali dohromady nových Taktikov. Koncert sa začne o ôsmej večer.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,38
USD1 19,46
GBP1 38,53

SPORT

Zo Slovenských legionárov v zahraničných kluboch bol v hre ešte gólman Matúš Kozáčik, ktorý prispel k triumfu českého vicemajstra Sparty Praha na ihrisku moldavského Šeriffu Tiraspoľ (1:0).

V stredu sa zrodilo aj niekoľko prekvapení. Tým najvýraznejším je pravdepodobne domáce víťazstvo cyperského Anor thosisu Famagusta nad rakúskym Rapidom Viedeň (3:0), no rozhodne sa nečakala ani prehra belgického Anderlechtu Brusel pred vlastnými fanúšikmi s bieloruským tímom BATE Borisov (1:2) či bezgólová remíza škótskeho veľkoklubu Glasgow Rangers s litovským FBK Kaunas. Odvety 2. predkola LM sú na programe na budúci týždeň v utorok a v stredu.

Tretí kanál STV - športová Trojka sa spustí už o pár dní. Spolu so štartom Hier olympiády v Pekingu si Trojku už 8. augusta od 14:00 môže pozrieť približne 60 percent televíznych divákov na Slovensku. Trojka bude v ponuke všetkých digitálnych platforiem - najväčších káblových operátorov. Diváci, ktorí nebudú môcť prijímať Trojku, však o olympiádu neprídu. STV garantuje, že všetky vystúpenia slovenských športovcov a najdôležitejšie súťaže na Dvojke budú.

Dramatický seriál majstrovstiev sveta formuly 1 pokračuje cez víkend Veľkou cenou Maďarska. Pred pretekmi na Hungaroringu je situácia na prvých miestach zamotaná, prvý muž poradia Lewis Hamilton (58 bodov) má pred štvrtým Robertom Kubicom náskok iba 10 bodov. Medzi nimi sú dvaja jazdci Ferrari Felipe Massa a Kimi Räikkönen.

Slovenský hokejový útočník Dávid Skokan podpísal zmluvu s tímom AHL Hartford Wolf Pack. Devätnásťročného centra si v minuloročnom drafte vybral tím New York Rangers v 7. kole zo 193. pozície. Rodák z Popradu hral posledné tri sezóny v drese juniorského tímu Rimouski Oceanic. Zatiaľ posledný draftovaný Slovák pôsobil pred odchodom za more v rodnom Poprade.

**********************************

V noci jasno až polojasno. Spočiatku pri miestami zväčšenej oblačnosti doznievanie búrkovej činnosti.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 st.
Slabý premenlivý vietor.

Zajtra bude jasno až polooblačno. Popoludní časom zväčšená oblačnosť a miestami búrky alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý vietor.