Monday, July 28, 2008

Pripravil Michal Novák: Samovražedné útoky v Iraku

15:00 28.07.2008

Traja samovražední útočníci, pravdepodobne ženy, dnes v Bagdade usmrtili najmenej 25 šiitských pútnikov a približne 70 zranili. Medzi obeťami sú aj ženy a deti. Bomby vybuchli v centrálnom obvode Karráda, kadiaľ pútnici pešo prechádzali na ceste k hrobu uctievaného imáma Músu al-Kádima. Výročie smrti jedného z 12 šiitských svätcov si veriaci pripomenú v utorok. Bombové útoky dnes otriasli aj irackým mestom Kirkúk a okolím Bakúby, kde podľa najnovších správ usmrtil 22 osôb a vyše 120 zranili.

Búrky a záplavy na západe Ukrajiny zabili už 22 ľudí vrátane šiestich detí. Svoje domovy opustilo 20 tisíc ľudí. Informovala ukrajinská vláda. Viac ako 40 tisíc domov a 34 tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy zostalo v pondelok na Ukrajine zaplavených. Živel zničil okolo 900 mostov a stovky kilometrov ciest.

Záplavy postihli aj severné oblasti Rumunska, kde zaplavilo približne 8 600 domov a záchranári evakuovali viac ako 8 200 ľudí. Úrady v Bukurešti hlásili v nedeľu tri obete a dvoch nezvestných.

Najúčinnejším a najlacnejším protipovodňovým opatrením sú nenarušené lesy, uvádza vo svojej správe v mimovládna organizácia Ekofórum. Organizácia upozorňuje na nadmernú ťažbu dreva v lesoch. Zrážková voda sa totiž nemá kde zachytávať. Množstvo vody, ktoré sa zachytí v korunách stromov predstavuje približne 10 mm. Množstvo vody, ktoré zachytí kmeň sa pohybuje v rozmedzí päť až 20 mm. Nepoškodená lesná pôda môže za ideálnych podmienok zachytiť 80 až 125 mm zrážok. Z uvedených údajov vyplýva, že les bez problémov zachytí 100 mm zrážku. To však platí pre nenarušené lesné ekosystémy.

Približne 800 účastníkov očakávajú organizátori 52. ročníka Medzinárodného stretnutia mládeže Rysy 2008. Milovníci vysokohorskej turistiky sa stretnú tento týždeň v Eurocampe v Tatranskej Lomnici. Podujatie bude od štvrtka do nedele 3. augusta. Hlavnými výstupovými dňami na Rysy (2 499 m) bude piatok a sobota.

SPORT

Na čele dlhodobého svetového rebríčka ATP Rankings je už 235. týždeň v rade Švajčiar Roger Federer. Jeho náskok pred Španielom Rafaelom Nadalom sa však zmenšil zo 770 na 300 bodov. Nadal v uplynulom týždni triumfoval na podujatí série ATP Masters v Toronte a Federer tam vypadol už v 2. kole. Tretí je naďalej Srb Novak Djokovič. Slovenskí tenisti azda s výnimkou Karola Becka kontinuálne klesajú. Najlepší zo Slovákov Lukáš Lacko je 185., Beckovi patrí 207. a Dominikovi Hrbatému 268. priečka.

Srbská tenistka Ana Ivanovičová je stále na čele rebríčka žien bez toho, aby sama minulý týždeň hrala, odrazila útok svojej krajanky Jeleny Jankovičovej. Belehradčanke pomohla Ruska Dinara Safinová, ktorá v semifinále v Los Angeles zastavila Jankovičovej cestu za titulom i pozíciou líderky.
Najlepšia Slovenka Daniela Hantuchová zostala na 12. poste a Dominika Cibulková je stále na 31. mieste.

**********************

V Noci bude Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 17 až 12, v dolinách a kotlinách miestami okolo 10 st.

Zajtra cez deň malá, cez deň časom zväčšená oblačnosť, a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 27 až 32, na severe miestami okolo 25 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý, na východe severný vietor 5 až 20 km/h.