Friday, July 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Takmer celé územie Slovenska by mali podľa meteorológov zasiahnuť búrky

13.00
Takmer celé územie Slovenska by mali podľa meteorológov zasiahnuť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal dnes ráno výstrahu 1. stupňa, ktorá platí pre celé územie krajiny okrem severozápadných hraničných oblastí.

Popoludní sa očakáva najmä na severovýchode a Spiši kopovitá oblačnosť. Blesky a hrmenie budú počuť popoludní a k večeru aj na Orave, Kysuciach, Liptove a Horehroní. Na západe územia a Podunajskej nížine sa búrky môžu vytvoriť tiež vďaka vysokej vlhkosti vzduchu a teplu.

Včerajšie zrážky zdvihli hladiny Dunaja, Hornádu a Torysy, Uhu, Ondavy, Laborca, na Latorice a Bodrogu, Hrona a Ipľa.

Údajní vrahovia študenta Daniela Tupého zostanú vo väzbe minimálne do 26. októbra. Rozhodol tom okresný súd Bratislava I, ktorý akceptoval návrh prokurátorky. Dôvodom rozhodnutia je ďalšie vyšetrovanie.

Boeing austrálskej spoločnosti Qantas musel dnes núdzovo pristáť na Filipínach po tom, ako za bližšie neznámych okolností vznikla veľká diera v trupe lietadla. Žiaden z 370 ľudí na palube sa nezranil, niektorí z pasažierov sa po pristátí sťažovali na závraty a nevoľnosť. Po hodine letu pocítili cestujúci silný náraz, pričom vznikol 3-metrový otvor v batožinovom priestore. Lietadlo potom začalo rapídne strácať výšku a pilot sa rozhodol pre núdzové pristátie na Filipínach.

Európska únia prispeje na propagáciu slovenských mliečnych výrobkov. EK totiž schválila program na propagáciu poľnohospodárskych produktov v 16 krajinách únie, medzi ktorými je aj podpora výrobkov z mlieka na Slovensku. Celkový trojročný rozpočet na všetky programy je 90 mil. eur (takmer 3 mld. Sk). Z európskych peňazí sa bude financovať polovica. Rozpočet pre propagáciu slovenských mliečnych výrobkov predstavuje na tri roky 111 mil. Sk, z čoho únia prefinancuje vyše 55 mil. Sk.

Po nehode autobusu a Fordu dnes medzi obcami Švábovce a Hozelec v okrese Poprad sa ťažko zranili dvaja pasažieri z osobného auta. Podľa zatiaľ zistených informácií vodič autobusu s martinskou poznávacou značkou, ktorý prevážal okolo 20 cestujúcich, vošiel do protismeru, kde sa zrazil s Fordom. Okolnosti nehody a mieru zavinenia ďalej vyšetrujú popradskí policajti. Účastníkmi nehody boli aj ďalšie tri autá. Policajti prosia o trpezlivosť a ohľaduplnosť, lebo po nehode je stále sprejazdnený len jeden jazdný pruh.

Víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal nemecký cyklista Marcus Burghardt. V záverečnom špurte v uliciach St. Etienne zdolal svojho partnera z úniku Španiela Carlosa Barreda. Žlté tričko svojho majiteľa nezmenilo. Aj dnes ho bude mať na sebe Španiel Carlos Sastre.

Český tréner Karel Brückner bude nástupcom Josefa Hickersbergera pri kormidle rakúskej futbalovej reprezentácie. Správa prišla v piatok údajne z dôveryhodných zdrojov Rakúskeho futbalového zväzu. Šesťdesiatosemročný Brückner bol naposledy trénerom českej reprezentácie, pri ktorej skončil po neúspešnom účinkovaní na záverečnom turnaji EURO 2008.

**********************************
Veľká, na západe prechodne zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky.
Najvyššia denná teplota 23 až 27, na severe miestami okolo 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 st.
Prevažne severný vietor 15 až 30 km/h, na východe a západe
miestami v nárazoch do 55 km/h.