Thursday, July 24, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30
* Meteorológovia varujú: Slovensko čaká výdatný dážď, môže ohroziť životy
* Pribudne nám možnosť ako sa chrániť pred zvyšovaním cien pri prechode na euro
* Zberať lesné plody pre vlastnú spotrebu možno v troch národných parkoch
* Čestné boje v Pekingu sľubovali dnes slovenskí športovci
* Karadžiča udal Mladič

Príjemný podvečer

Obyvateľstvo záplavami postihnutých obcí v Bardejovskom okrese je dostatočne zásobované pitnou vodu. Ako dnes potvrdil prednosta Obvodného úradu v Bardejove Martin Choma, najviac postihnuté obce zásobili nielen vodou z cisterien, ale obyvateľom doručili aj vodu v plastových fľašiach. Krízový štáb potrebuje ešte jednu cisternu, ktorá dovezie vodu do obce Lukov. "Problémy s dodávkou pitnej vody nemáme, skôr nám robí starosti nedostatok buldozérov. Máme iba dva, potrebuje aspoň štyri - päť týchto mechanizmov, ktoré sa dostanú do tokov," povedal Choma.


Jednou z najvážnejšie z postihnutých obcí je Čirč neďaleko Starej Ľubovne. V dedine je zdevastovaný breh potoka a hrozí, že sa zrútia podmyté domy. Starosta obce Čirč Ján Labáš

***voda***


Na východ včera vyrazil aj premiér Fico

***fico***


Pre východ a severovýchod krajiny, ako aj pre regióny Šariš a Spiš platí výstraha 3. stupňa. V týchto oblatiach v noci očakávajú zrážky od 20 do 30 milimetrov. Výdatné zrážky očakávajú aj v juhovýchodných oblastiach a regiónoch Orava, Kysuce a Gemer. Pre ne platí výstrahu 2. stupňa. Pridať sa môžu aj intenzívne búrky. Informoval o tom dnes dopoludnia Slovenský hydrometeorologický ústav. Na východe je vyše 100 domácností bez plynu. Na Orave začalo znovu pršať o 14-tej.


Ďalšiu vlna zrážok by malo na Slovensko priviať východné prúdenie z Ukrajiny.



Meteorológovia varovali pred výdatnými dažďami, ktoré môžu hlavne na severe východného Slovenska počas dnešnej noci spôsobiť veľké škody a ohroziť ľudské životy. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu najvyššieho stupňa. Pod Tatrami včera padali stromy, dnes sa môžu vylievať aj rieky. Už cez víkend by však malo začať svietiť slnko a nastúpiť by mali vyššie teploty.



Správa štátnych hmotných rezerv dokáže v prípade núdze, akou sú v súčasnosti povodne na východnom Slovensku, poskytnúť zo svojich skladových zásob jedlo a oblečenie pre 5000 ľudí. V prípade potreby je však schopná zabezpečiť tieto položky od obchodníkov v akomkoľvek množstve, uviedol predseda Správy Marián Čakajda. V súvislosti so stravou ide o 5000 dávok potravín, pričom jedna dávka predstavuje tri plnohodnotné jedlá na deň.



Deväťčlenná skupina turistov uviazla ešte včera večer v Javorovej doline vo Vysokých Tatrách, kde sa prepadol most cez potok Javorinka. Turisti zostali v horárni Pod Muráňom. Dnes im prišli na pomoc popradskí hasiči, ktorí vytvorili ponad rozbúrený potok lanovku. Pomocou nej dostali na druhú stranu len jednu ženu. Ostatní sa báli. Z PP potom poslali na miesto 35-metrovú plošinu. Ak by nevyšiel ani tento pokus, je možné, že do akcie by mohol byť nasadený aj vrtuľník.


So zachraňovaním vrtuľníkom to išlo lepšie v Pakistane.

Pakistanský záchranný vrtuľník prepravil do bezpečia dvoch talianskych horolezcov, 11 dní boli uväznení na svahu hory Nanga Parbat vo výške 6600 metrov.



Pracovníci Štátnych lesov TANAP-u dnes pomáhali skupine horolezcov, ktorá uviazla v Bielovodskej doline. Rozvodnený potok Bialka zaplavil jediný prístupový chodník do doliny. Lesníci odviedli horolezcov cez les do bezpečia.


Most cez potok Javorinka bol jedinou prístupovou trasou do Javorovej doliny a Zadných Meďodolov. Obe doliny sú momentálne zatvorené. Zatvorená je aj Bielovodská dolina.


Prívalová voda si v Tatranskom národnom parku a v Pieniskom národnom parku odniesla po spočítaní predbežných škôd viac ako 14 miliónov korún. O prívaloj vode hovorí Lenka Burdová zo ŠL Tanap-u.

***lenka***


Na území mesta Vysoké Tatry stále trvá mimoriadna situácia z dôvodu silného vetra a dlhotrvajúcich intenzívnych dažďov, vplyvom ktorých hrozí poškodenie zdravia, života a majetku občanov a návštevníkov Tatier. Keďže meteorológovia predpovedajú nepriaznivé počasie aj v najbližších hodinách, mesto Vysoké Tatry vyzýva občanov, aby skontrolovali korytá potokov, rigoly, uvoľnili mostíky od nánosov a urobili opatrenia, ktorými by predišli škodám na svojom majetku.



Spotrebiteľom pribudne možnosť, ako sa chrániť pred prípadným zneužitím prechodu na novú menu na neodôvodnené zvýšenie cien obchodníkmi. Pomôže im v tom Etický kódex. Vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát

***barat***



Pred nevýhodnými úvermi a nezákonnými exekúciami by nás mal tiež chrániť zákon. Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Anna Vitteková

***anna***


Zbierať lesné plody pre vlastnú spotrebu možno v troch národných parkoch. Zákon Ministerstva životného prostredia o ochrane prírody a krajiny zakazuje zbierať rastliny v územiach s tretím až piatym stupňom ochrany. Porušenie sa trestá finančnou pokutou a odobratím zberačského náradia. Takže výnimkou sú len národné parky Veľká Fatra, Slovenský raj a Slovenský kras, kde na vyhradených miestach možno zbierať rastliny a ich plody pre vlastnú spotrebu. Ak sa bojíte, či tam kde zbierate, nebol chemický zásah, pri vstupných cestách sú informačné tabule o čase a charakteristike zásahu. Takže ešte raz, na lesné plody môžeme chodiť do Veľkej Fatry, Slovenského raja a do Slovenského krasu.


Komora zdravotných sestier bije na poplach. Platy v menších nemocniciach sa nebudú zvyšovať a ministerstvo ešte nevydalo vyhlášku, ktorá určí minimálny počet zdravotníckeho personálu. Vyhláška by mala platiť od januára. Dovtedy však môžu zaniknúť ďalšie nemocnice.

svet

Niekdajšieho bosnianskosrbského prezidenta Radovana Karadžiča, obvineného pre vojnové zločiny počas balkánskej vojny, vypátrali a zadržali na základe informácií jeho bývalého blízkeho spolupracovníka, takisto medzinárodne hľadaného Ratka Mladiča. Informáciu priniesol dnešný londýnsky Daily Telegraph. Ratko Mladič chcel zrejme oddialiť vlastné zadržanie a vyhnúť sa vydaniu Medzinárodnému trestnému tribunálu OSN. Myslí si to nemecká Spolková spravodajská služba.


Falošnú identitu si niekdajší bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič "nepožičal" z materiálov Medzinárodného trestného tribunálu OSN pre bývalú Juhosláviu, ale od istého bosnianskeho Srba, ktoého zastrelili ešte v roku 1993 v Sarajeve. Informuje o tom dnešné vydanie srbského periodika Danas s odvolaním sa na policajné zdroje.


Španielska polícia odhalila zbrojný sklad baskickej separatistickej organizácie ETA. Potvrdili to dnes miestne policajné zdroje. V úkryte, ktorý našli neďaleko mesta Ezcaray v severnom regióne Rioja po utorňajšom rozbití najdôležitejšej bunky ETA, sa nachádzala automatická zbraň, náradie na otváranie zaparkovaných vozidiel a lieky na upokojenie. Objavenie skrýše nasledovalo po zadržaní deviatich podozrivých spojených s tzv. komplexom Vizcaya ETA, vrátane lídra skupiny Arkaitza Goikoetxeaa.


Taliansky premiér Silvio Berlusconi sa poďakoval členom parlamentu za to, že schválili zákon, v ktorom mu udelili imunitu pred trestným stíhaním. Podľa jeho slov ho tým "oslobodili". "Konečne ma už sudcovia nemôžu prenasledovať," povedal 71-ročný miliardár. "Teraz už môžem pokojne pracovať a nebudem sa musieť stretávať s mojimi právnymi zástupcami," zažartoval si vo vyjadreniach, ktoré dnes citovali talianske médiá.


Ruský prezident Dmitrij Medvedev plánuje v nasledujúcich rokoch vymeniť desiatky gubernátorov. Chce tak rozšíriť svoj vplyv v regiónoch. Informujú o tom dnes ruské noviny Vedomosti. Medvedev, ktorý prevzal funkciu v máji po Vladimirovi Putinovi, chce údajne na vplyvné gubernátorské posty dosadiť svojich vlastných ľudí.



Arktíde by sa malo nachádzať približne 90 miliárd barelov ropy, čo je hodnota rovná približne všetkým ruským dokázaným rezervám, píše sa v najnovšej americkej správe o výsledkoch geologického prieskumu. Podľa tohto prieskumu má navyše oblasť aj asi trikrát viac zemného plynu než ropy. Informoval o tom server BBC. Zatiaľ čo ceny ropy v ostatných dňoch klesajú a dosahujú odhadom 125 USD za barel, mnohí analytici predpokladajú, že opäť pôjdu hore a v budúcnosti ostanú na vysokej úrovni. S prípadnou ťažbou však nebudú súhlasiť ochranári, ktoré sa obávajú dôsledkov na miestnu faunu a flóru.



Hlavné mesto Slovenska je 45. najdrahším mestom na Zemi. Oproti minulému však život v Bratislave zlacnel - vlani totiž obsadila 31. pozíciu, vtedy dokonca predbehla Prahu. Praha je na 29. priečke


Euro 30,36, americký dolár 19,37 a britská libra 38,48


ŠPORT

Futbalisti Artmedie Petržalka postúpili do 2. predkola Ligy majstrov. Artmedia vyhrala v Senci nad maltským tímom FC Valletta 1:0 a potvrdili tak triumf 2:0 z prvého duelu spred týždňa na pôde súpera. "Bielo-čierni" sa v 2. predkole stretnú s fínskym tímom Tampere United.


Anglický futbalový klub FC Liverpool získal Davida Ngoga z Paríža St. Germain. Devätnásťročný francúzsky útočník, ktorý je po Andreovi Dossenovi, Diegovi Cavalierim a Philippovi Degenovi štvrtou letnou akvizíciou tímu trénera Rafaela Beniteza.


O obrovské prekvapenie sa v 2. kole turnaja ATP Masters Series v Toronte postaral francúzsky tenista Gilles Simon, ktorý vyradil svetovú jednotku Rogera Federera 2:6, 7:5, 6:4. Nepochybne ide o môj zatiaľ najcennejší triumf. Nad jednotkou človek nevíťazí každý deň, rozplýval sa Simon.

*******************************
NOC:
Veľká oblačnosť a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky. Na východe zrážky trvalé. Najnižšia nočná teplota 16 až 12 st. Silný nárazový vietor.

PIATOK:
Veľká, na západe zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach dážď alebo prehánky, na východe ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 28, na severe okolo 21 st. Prevažne severný vietor, na východe a západe spočiatku v nárazoch do 15 m/s.