Wednesday, July 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Povodne na východe Slovenska zabili dvoch ľudí, na východe opäť prší

9:00 24.07.2008

Východné Slovensko včera zasiahli povodne. Hladiny vodných tokov v Prešovskom kraji začali v noci klesať a k zatopeným obciam nepribudli ďalšie. Na východe Slovenska však opäť prší.

Hasiči sústredili svoje sily hlavne v obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa a na viacerých miestach v okrese Bardejov, kde vodný živel zasiahol 35 obcí. V noci sa podarilo v meste Bardejov odraziť prílivovú vlnu a obyvateľov Kutuzovovej ulice nemuseli evakuovať.

Dnes budú hasiči z celého kraja pomáhať hlavne v Čirči, kde včera prišli o život dvaja ľudia. Starosta obce Čirč Ján Labaš., okr. Stará Ľubovňa, odhaduje škody na obecnom majetku na minimálne 10 mil. Sk Bez elektrickej energie zostala takmer celá obec. Niektoré stĺpy elektrického vedenia skončili v rozbúrenom potoku. Najväčšou tragédiou je však podľa starostu strata dvoch ľudských životov. „Ľudský život už nikto nevráti. Sú to súrodenci, obaja majú rodiny,“ dodal Ján Labaš

Predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák neskoro večer prišli do obce Čirč v okrese Stará Ľubovňa. Prípad obce Čirč je podľa Roberta Fica „zvláštny prípad“, keďže ide o 100, možno až 1000-ročnú vodu. Niektorí miestni obyvatelia to pripisujú nekontrolovanému výrubu lesov v okolí. Vláda je podľa premiéra pripravená odškodniť postihnuté rodiny.

Kritická situácia na Spiši bola v noci aj v ďalších obciach okresov Stará Ľubovňa, Kežmarok a Poprad. V obci Kolačkov v okrese Stará Ľubovňa museli evakuovať približne 250 obyvateľov osady, ktorú neskôr zaplavila voda.

Veľké množstvo vody spôsobuje problémy aj na strednom a dolnom toku rieky Poprad, do ktorej sa zlievajú všetky potoky na strednom a hornom Spiši. V okrese Kežmarok sú najviac postihnuté obce Jurské, Ihľany a Holumnica, kde je pod vodou prístupová cesta. Do týchto obci sa dá dostať len obchádzkou cez vojenský priestor Javorina.

V okrese Poprad prívalové vody najviac postihli obce Ždiar a Tatranská Javorina. Mimoriadna situácia je aj v meste Vysoké Tatry. Tu však najväčšie problémy robí silný vietor, ktorý poškodil strechy na objektoch Stredného odborného učilišťa a Domu služieb. Popradskí hasiči dnes ráno monitorujú situáciu pod Tatrami. O deviatej začla zasadať povodňová komisia.

Hasiči z okresu Spišská Nová Ves, ale najmä Gelnice, mali za noc osem výjazdov. V noci sa hasičom podarilo aspoň ukotviť zásobník plynu pri rodinnom dome v Gelnici – Perlová dolina, ktorý podmyla voda a hrozil výbuch.

Aj dnes bude na území Slovenska pršať. Dnešná vlna zrážok by mala byť oproti stredajšej výrazne slabšia. Zrážky budú občasné a nie také výdatné. Na noc sa však chystá vlna zrážok od východu. Zatiaľ to vyzerá tak, že pôjde o veľmi výdatné zrážky. Zasiahnuť by mali východné Slovensko, možno tatranskú oblasť, ale skôr Nízke Tatry a Rudohorie. Počasie by sa malo ukľudniť až v nedeľu.

Kurzy NBS:

EUR1 30,35
USD1 19,28
GBP1 38,58

SPORT

Futbalisti Artmedie Petržalka postúpili do 2. predkola Ligy majstrov. Artmedia vyhrala v Senci nad maltským tímom FC Valletta 1:0 a potvrdili tak triumf 2:0 z prvého duelu spred týždňa na pôde súpera. "Bielo-čierni" sa v 2. predkole stretnú s fínskym tímom Tampere United.

Slovenský cyklista Peter Velits vyhral v najnáročnejšej 17. etape Tour de France horskú prémiu špeciálnej kategórie na Col de la Croix de Fer vo výške 2067 m. Velits trávil v úniku neuveriteľných 194 km a je prvým Slovákom v histórii, ktorý vyhral horskú prémiu na Tour de France.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala ví 2. kole dvojhry na tenisovom turnaji v Los Angeles s nenasadenou ruskou kvalifikantkou Allou Kudriavcevovou po veľkom boji 6:3, 5:7, 4:6. Cibulková, si odnáša 20 bodov a šek na 3370 USD.

V stredu sa nedarilo ani Daniele Hantuchovej vo štvorhre. S Taliankou Flaviou Pennettovou ako nenasadené nestačili na jednotky deblového "pavúka", Taiwančanky Jung-jan Čan a Čia-jung Čuang 1:6, 2:6.

************************

Dnes má byť premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď, prehánky, ojedinele i búrky. Veterno. Vietor severných smerov 20 až 35 km/h. V nárazoch na východe a západe miestami až 70 km/h. Na horách miestami víchrica.
Najvyššia denná teplota 20 až 25, na severe miestami okolo 18 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 12 st.