Wednesday, July 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Milióny Severokórejčanov trpia hladom

13:00 30.07.2008

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu dnes potvrdil, že mu odovzdali bývalého bosnianskosrbského lídra Radovana Karadžiča. Vyše 13 rokov unikal spravodlivosti. Karadžič sa bude pred tribunálom zodpovedať z genocídy a ďalších zločinov, ktoré podľa obžaloby spáchal na bosnianskych moslimoch, Chorvátoch a iných nesrbských civilistoch v Bosne a Hercegovine počas vojny v rokoch 1992 až 1995. V prípade usvedčenia mu hrozí doživotné väzenie.

Radovan Karadžič je jednou z 19 osôb obvinených tribunálom OSN z vojnových zločinov a genocídy v súvislosti s masakrou 8 tisíc moslimských mužov a chlapcov v Srebrenici. Šesť z nich už tribunál odsúdil. 11. júla 1995 bosnianskosrbské jednotky vstúpili do moslimskej enklávy kontrolovanej OSN a naložili tisícky mužov do nákladných áut. Potom ich popravili a telá pochovali v masových hroboch. Masakru, považujú historici za najrozsiahlejšie systematické vyvražďovanie v Európe od druhej svetovej vojny, označil Medzinárodný trestný tribunál za

Milióny Severokórejčanov trpia hladom pre záplavy a zlú úrodu, uvádza Organizácia Spojených národov. Situácia je najhoršia od 90. rokov, povedal hovorca Svetového potravinového programu. "Miliónom chudobných Severokórejčanov hrozí hladomor," varoval hovorca. V nasledujúcich dvoch týždňoch začne OSN medzinárodnú kampaň na pomoc Kórejskej ľudovodemokratickej republike, ktorej chýbajú aj v čase dobrej úrody potraviny na nakŕmenie celej populácie. Počas hladu v 90-tych rokoch zomreli v KĽDR približne dva milióny ľudí.

Rokovania o liberalizácii svetového obchodu sa skončili včera bez výsledku. Rozhovory Svetovej obchodnej organizácie stroskotali v Ženeve po deviatich dňoch na otázke špeciálneho ochranného mechanizmu, ktorý by mal pomôcť farmárom chudobných krajín brániť sa voči zvýšenému dovozu poľnohospodárskych plodín. Podľa zdrojov WTO delegácie Indie, Číny a Spojených štátov nedokázali nájsť zhodu v otázke limitov pre tento typ ochranných mechanizmov.

Kauza Privilégium, pre ktorú chcela opozícia odvolať ministerku práce, sociálnych vecí a rodiny Vieru Tomanovú zo strany Smer-SD, vstupuje do finále. Polícia obvinila šéfku neziskovky Privilégium a bývalú zamestnávateľku Tomanovej Štepánku Mádlovú. Informujú o tom Hospodárske noviny. Tomanovej rezort priklepol neziskovke dvojmiliónovú dotáciu napriek tomu, že dlhovala štátu na daniach a Sociálnej poisťovni na odvodoch. Pri žiadosti o peniaze to Privilégium zatajilo. Po vypuknutí kauzy daňový úrad potvrdil, že majú nedoplatky viac ako 2,7 milióna korún. Dlžníci štátu pritom podľa ministerského výnosu dotáciu dostať nemôžu.

Dvojité cenovky s údajmi v korunách aj eurách budú v obchodoch povinné až od 24. augusta a nie od budúceho piatka, ako sa pôvodne predpokladalo. Dôvodom je právny výklad toho, čo znamená určenie konverzného kurzu, napísali dnes Hospodárske noviny. Fixný konverzný kurz bol stanovený 8. júla tohto roka a v ten istý deň ho oficiálne na tlačovej konferencii v Bruseli oznámil minister financií Ján Počiatek. Ako denník napísal, z právneho hľadiska povinnosť pre podnikateľov vzniká až 30 dní po tom, čo je konverzný kurz oficiálne vyhlásený v nariadení Úradného vestníka Európskej únie. Vestník však vyšiel až 24. júla, teda dvojité cenovky v obchodoch sú povinné až od nedele 24. augusta.

Prešovskí policajti v spolupráci s popradskými objasnili vraždu Petra P. z Popradu, ku ktorej došlo v nedeľu ráno v bytovom dome na Ulici Ludvika Svobodu. Pätnástimi ranami dobodaného 57-ročného muža podľa vyšetrovateľov zavraždil o rok starší Vavrinec B. Mŕtveho našla suseda vo vchode pri schránkach. Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Františka Leška išlo o brutálnu vraždu, za ktorú obvinenému hrozí mimoriadny trest 20 až 25 rokov alebo doživotie.

Rokliny v Slovenskom raji sa po veľkých dažďoch a prívalových vodách zmenili. Na viacerých miestach pribudli popadané stromy, nové výmole a tiesňavy zrazu vyzerajú úplne inak. Kvôli opravám zničených prístupových zariadení zostávajú uzatvorené rokliny Suchá Belá, Piecky, Sokolia dolina a Veľký Sokol.

SPORT

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) dnes vydala nariadenie, podľa ktorého musia všetky kluby uvoľniť svojich hráčov do 23 rokov nominovaných na Olympijský turnaj v Pekingu. Znamená to, že FC Barcelona bude musieť poskytnúť Argentíne útočníka Lionela Messiho, Brazília má zase právo požiadať Schalke 04 o Rafinhu a Werder Brémy o Diega. Európske kluby doteraz bránili svoju neochotu tvrdením, že olympijský turnaj nefiguruje v medzinárodnom kalendári FIFA, teraz im zostáva už iba možnosť obrátiť sa na Športový arbitrážny súd v Lausanne.

************************************

Popoludní má byť malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 26 až 32 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý vietor.