Friday, July 25, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Prudké dažde a rozvodnené toky spôsobili problémy na východe Slovenska, juhu Poľska, západe Ukrajiny i na severe Maďarska a Rumunska. Záplavy si v Poľsku vyžiadali pravdepodobne jednu obeť, dvaja ľudia sa utopili na Slovensku už v stredu. V poľskom tatranskom stredisku Zakopané je nezvestný 30-ročný turista z Katovic, ktorý podľa svedkov pod vplyvom alkoholu spadol do rozvodneného potoka.

Takmer celé územie Slovenska by mali podľa meteorológov zasiahnuť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal dnes ráno výstrahu 1. stupňa, ktorá platí pre celé územie krajiny okrem severozápadných hraničných oblastí.

Prezident Ivan Gašparovič dnes mimoriadne prerušil svoj program a telefonicky hovoril s ministrom obrany Jaroslavom Baškom o situácii na východnom Slovensku. Prezidentov hovorca Marek Trubač.

***zaplavy***

Záplavy trápia vyše 130 obcí na Slovensku, najviac východ. Najviac obcí sužujú záplavy v Prešovskom kraji, kde 111 starostov vyhlásilo zvýšený stupeň povodňovej aktivity. Najviac postihnutým je Bardejovský okres, s vodou tu zápasili až v 37 obciach. Veľmi zlá situácia je naďalej v obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa. Vodné toky počas noci poklesli. Možné ohrozenia treba očakávať na južnom Zemplíne z prihraničných tokov, kde situáciu môžu skomplikovať prudké dažde na Ukrajine.

Mesto Prešov dnes napoludnie odvolalo III. stupeň povodňovej aktivity. Na území mesta klesli hladiny riek Torysa a Sekčov. Pre povodeň už nie sú uzavreté žiadne cesty. Prognózy počasia sú tiež priaznivé. Mesto zatiaľ nevyčíslilo škody spôsobené záplavami. Aj vo Vysokých Tatrách dnes kritickú situáciu odvolali.

Rumunské úrady informovali o tom, že sever a západ krajiny zasiahli ničivé povodne, pre ktoré v desiatkach vidieckych oblastí museli evakuovať stovky obyvateľov. V Transylvánii a v Suceava voda zatopila spolu 72 oblastí a vyše 1 000 fariem.

Najväčšie mesto Nového Zélandu Auckland dnes varovali, aby sa pripravilo na jednu z najhorších subtropických búrok v krajine za posledné desaťročie.Toto nie je obyčajná búrka," vyhlásil hovorca meteorologickej služby. Odborníci upozorňujú, že keď búrka zajtra dosiahne severný Nový Zéland, bude mať už pravdepodobne veľkú ničivú silu. Sprevádzať by ju mal ničivý vietor, prívalové dažde, silné vlnobitie a vzdúvanie morskej hladiny. Polícia upozornila ľudí, aby cestovali iba v najnutnejšom prípade a aby držali domáce zvieratá v príbytku. Vyzvala tiež, aby výletné lode vytiahli z mora do bezpečia, ak je to možné. V oblasti Aucklandu žije vyše milióna ľudí, čo je približne jedna tretina celkovej populácie Nového Zélandu.

Od januára 2009 tu máme euro. Vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát hodoví o zaokrúhľovaní pri prepočte slovenských korún na eurá.

***barat***


svet
Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v Bosne Miroslav Lajčák odmietol požiadavku rodiny zadržaného Radovana Karadžiča, aby ho mohli navštíviť v belehradskom väzení. Lajčák nariadil odobratie pasov štyrom najbližším členom Karadžičovej rodiny ešte v januári tohto roka na žiadosť haagskeho tribunálu. Neviem, prečo je teraz hlavná humanitárna otázka, kedy uvidia Karadžičovci svojho otca," povedal Lajčák pre sarajevskú televíziu. Donedávna najhľadanejší muž Európy by mohol byť vydaný do Haagu okamžite po tom, čo belehradský súd rozhodne o sťažnosti, ktorú by dnes mal podať Karadžičov advokát.

Právnik chce sťažnosť proti vydaniu svojho klienta podať v čo najneskoršom termíne, päť minút pred ôsmou hodinou večer, na pošte, ktorá sa nenachádza v Belehrade. Chce tak čo najviac predĺžiť Karadžičov pobyt v Belehrade


Rakúsky denník Kurier v piatok uviedol, že zadržaný vojnový zločinec Radovan Karadžič pôsobil počas rokov falošnej totožnosti vo Viedni ako "zázračný liečiteľ."


Z jadrovej elektrárne vo Francúzsku znova unikol rádioaktívny materiál a 100 kontaminovaných zamestnancov skončilo v nemocnici. Ide pritom už o tretiu haváriu na elektrárni Areva v pomerne krátkom čase. Nedávno z nej vytieklo 30 tisíc litrov tekutiny s neobohateným uránom a zamorila okolitú pôdu aj rieku


Bezpečnostné zložky informovali o varovnom poplachu, ktorý spôsobil odstavenie jadrového reaktora elektrárne na západe Ukrajiny. Radiačná úroveň v celom objekte zostala na normálnych hodnotách.


Zamestnanci nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa ohlásili ďalší štrajk, ktorý by sa mal začať v pondelok o polnoci. Podľa odborov odsúhlasilo štrajk 91 percent všetkých zamestnancov Lufthansy. Dôvodom sú ich požiadavky na zvýšenie platov o takmer 10percent pre 50 tisíc spolupracovníkov spoločnosti. Spoločnosť už nabehla na núdzový letecký plán, aby sa predišlo prípadným výpadkom letov.



Diskriminácia telesne postihnutých a starších ľudí pri cestovaní lietadlom sa končí. Od soboty budú mať rovnaké podmienky, ako ostatní cestujúci. Európski dopravcovia ich nebudú môcť odmietnuť prijať na palubu lietadla len pre ich postihnutie. Letiská musia poskytovať zariadenie potrebné na pomoc pri vstupe do lietadla, ako aj asistenciu pre tých, ktorí sa nedostanú na palubu bez cudzej pomoc


doma

Prezident Ivan Gašparovič vetoval nový cestný zákon, ktorý by podľa vlády mal prispieť k väčšej bezpečnosti na slovenských cestách. Hlava štátu predlohe vytkla viacero nedostatkov a tiež to, že sa ňou novelizoval zákon nesúvisiaci s cestnou premávkou. Gašparovič zároveň navrhol viaceré zmeny, ktoré by mal posúdiť parlament pri opätovnom prerokovaní zákona



V aktuálnom prieskume verejnej mienky preferencií potenciálnych kandidátov pre voľby prezidenta SR sa na prvom mieste umiestnil súčasný prezident Ivan Gašparovič s podporou 48 percent. Nasledujú Iveta Radičová s 35%, Vladimír Mečiar 9%.
Prieskum uskutočnila Agentúra MVK v dňoch 9. až 21. júla na vzorke 1002 respondentov.


Výstavba diaľničného privádzača Poprad-Matejovce sa môže začať. Úsek bude dlhý takmer šesť kilometrov a je rozdelený na tri menšie úseky. Dodávateľské firmy začnú najskôr s výstavou tretieho úseku medzi Matejovcami a Mlynicou. Celá investícia má stáť 1,1 miliardy korún (36,5 milióna €). Privádzač by mal byť hotový o tri roky. Bude sa stavať za plnej premávky, preto bude presmerovaná doprava. Privádzač bude mať šesť mostov.

Od zajtra budú pre verejnosť opäť otvorené dva z troch dočasne zatvorených turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách. Turisti budú môcť prejsť Javorovou dolinou z Tatranskej Javoriny po zeleno značkovanom chodníku a z Lysej Poľany po modro značkovanom turistickom chodníku vedúcom Bielovodskou dolinou. Prívalové vody začiatkom týždňa tieto chodníky zablokovali. Chodník z Tatranskej Javoriny cez Zadné Meďodoly do Kopského sedla je stále zatvorený. Štátne lesy TANAP-u žiadajú turistov, aby dávali pozor pri chôdzi na všetkých značkovaných chodníkoch v TANAP-u a v Pieninách. Chodníky môžu byť poškodené prívalovými dažďami. Turistov môžu ohrozovať aj padajúce skaly zo žľabov.


ŠPROT
Víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal nemecký cyklista Marcus Burghardt. V záverečnom špurte v uliciach St. Etienne zdolal svojho partnera z úniku Španiela Carlosa Barreda. Žlté tričko svojho majiteľa nezmenilo. Aj dnes ho bude mať na sebe Španiel Carlos Sastre.


Český tréner Karel Brückner bude nástupcom Josefa Hickersbergera pri kormidle rakúskej futbalovej reprezentácie. Správa prišla v piatok údajne z dôveryhodných zdrojov Rakúskeho futbalového zväzu. Šesťdesiatosemročný Brückner bol naposledy trénerom českej reprezentácie, pri ktorej skončil po neúspešnom účinkovaní na záverečnom turnaji EURO 2008.


Horolezec Peter Hámor sa tento týždeň vrátil z nepálsko-pakistanskej expedície. Vystúpil na osemtisícovky Gašerbrum I a Gašerbrum II a blízko mal aj k vrcholu Annapurny. V rámci aklimatizácie vystúpil Peter Hámor aj na Ama Dablam. Viac im
nedovolilo počasie.

***hory***

*************************************

NOC:
Stále veľa oblakov, miestami dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14 st. Silný severný vietor.

SOBOTA:
Polooblačno až oblačno a miestami dážď, prehánky a búrky.
Najvyššia denná teplota 25 až 30, na severe miestami okolo 22 st.
Silný nárazový vietor.