Thursday, July 31, 2008

tourist news

7.30
Na Chopku 10, na Lomnickom štíte na Štrbskom plese 13 a v Poprade 14

Podmienky na túry sú dobré vo všetkých slovenských horách okrem Slovenského raja a Stredných Beskýd. Turistické chodníky vo Vysokých Tatrách sú po daždi šmykľavé a nebezpečné. Záchranári žiadajú turistov, aby to nepodceňovali. Turistom radia, aby na vysokohorské túry vychádzali v ranných hodinách vhodne oblečení a obutí.

V Slovenskom raji včera sprístupnili tiesňavy Suchá Belá a Piecky. Obe boli zatvorené od stredy minulého týždňa, kedy aj Slovenský raj zasiahli silné prívalové dažde. Tie spôsobili veľké škody najmä na technických sprístupňovacích zariadeniach v tiesňavách. Zatvorené sú tiesňavy: Veľký Sokol,Sokolia dolina a Tomášovská Belá.

Slovenské jaskyne sú dnes otvorené. Pravidelné vstupy od 9-tej do 16-tej. Demänovská jaskyňa Slobody je zatvorená do odvolania pre rekonštrukciu chodníka.

Tatry môžete obdivovať aj na bicykli. Vyskúšajte niektorú z cyklistických trás. Zo Ždiaru na Lysú Poľanu, zo Starého Smokovca na Hrebienok, alebo z Novej Lesnej do Veľkého Slavkova. Z Eurocampu Tatranec do Tatranskýc Matliarov, z Matliarov do Mlynčekov, z Bielej vody k chate pri Zelenom plese. Z Dolného Smokovca do Gerlachova, z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom, alebo z Podbanského do Tichej alebo Kôprovej doliny.

Dnes bude v tatrách slnečno. Popoludní viac oblakov a miestami búrky alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 25 až 29 st. Na horách 18 st. Slabý vietor.

**********************************************

In the mountains it will be sunny with occasional showers in the afternoon. Daily temperatures from 11 to 26 degrees.

There are good conditions for hiking in all slovak mountains, besides Slovak Paradise, and Stredné Beskydy. The tourist paths in High Tatras are wet and slippery after the rain. Be careful.

Sit up the bike and enjoy Slovak mountains. You can go from Ždiar to Lysá Poľana. From Starý Smokovec to Hrebienok or from Nová Lesná to Veľký Slavkov.

Discover Tatras and close surroundings a bit differently. Sit up the bike and leave yourself to be attracted by beauty of chalets, valleys and Tatra villages at more than 160 km biking tracks. You can go from Ždiar to Lysá Poľana. From Starý Smokovec to Hrebienok or from Nová Lesná to Veľký Slavkov. You can go from Eurocamp Tatranec to Tatranské Matliare, from Matliare to Mlynčeky, or from White water to chalet at Green Tarn. You can go from Dolný Smokovec to Gerlachov, from Tatranská Polianka to Sliezsky house, of from Podbanské to Dill or Silent Valley.

The caves are open today. Regular admissions are from nine a.m. to four p.m. The large tour in the Demänovská Cave of Liberty will not be open until recalling, because of the path reconstruction.