Tuesday, July 29, 2008

Pripravil Michal Novák: V Budapešti evakuovali 116 tisíc ľudí

13:00 29.07.2008

V Maďarsku dnes evakuovali 16 tisíc ľudí z domov v centre hlavného mesta po tom, ako tam našli nevybuchnutú bombu z druhej svetovej vojny. Ľudia museli opustiť svoje byty a okolité budovy v okruhu jedného kilometra od miesta nálezu. Vyše dvojtónovú bombu odnesú a zlikvidujú na bezpečnom mieste, alebo vykonajú kontrolovanú explóziu, rozhodnúť majú pyrotechnici. Na Budapešť dopadlo počas druhej svetovej vojny takmer 8 000 ton amerických bômb.

Odhady Bieleho domu naznačujú, že americký rozpočet dosiahne v budúcom roku rekordný deficit. Washington predpokladá, že schodok verejných financií USA sa bude pohybovať na úrovni 482 miliárd. Dôvodom je podľa americkej administratívy klesajúca výkonnosť ekonomiky a tiež náklady na balíček stimulov pre domácnosti, ktorý Kongres schválil začiatkom tohto roka. Tieto kroky odzrkadľujú snahu vlády vyhnúť sa hroziacej veľkej ekonomickej recesii v USA. Kongres zároveň v sobotu schválil aj 400-miliardovú vládnu garanciu, ktorá má zabrániť ďalšiemu prehlbovaniu americkej hypotekárnej krízy.

Rozhnevaní cestujúci, ktorí pre meškanie letov uviazli na letisku v meste Kchun-ming na juhozápade Číny, začali dnes ničiť jeho zariadenie a pobili sa s policajtmi. Vyše 170 ľudí muselo stráviť noc na letisku po tom, ako spoločnosť China Southern odložila tri odlety pre zlé počasie. Pasažierom nezabezpečila žiadne ubytovanie ani stravovanie. Podľa správy museli všetci cestujúci vo veku od dvoch do 60 rokov nocovať v lietadle alebo v odletovej hale bez potravín.

Ceny pohonných látok na našich pumpách sa od dnešného dňa znižujú. Cena benzínu o 50 halierov/liter a cena nafty o 30 halierov/liter. Potom, čo sa ceny ropy prepadli nadol, zareagovali na svetových trhoch aj ceny pohonných látok.
Naposledy sa ceny pohonných látok na Slovensku menili pred štyrmi týždňami.

Kandidátom Konzervatívnych demokratov Slovenska na prezidenta SR sa oficiálne stal František Mikloško. Mikloško kandidatúru prijal. Dnes to oznámili na tlačovej besede predstavitelia KDS. Ako uviedol predseda strany Vladimír Palko, zástava kresťanskej a konzervatívnej politiky v prezidentských voľbách ležala na zemi a všetci sa okúňali ju dvihnúť. „Mikloško ju dvíha,“ vyhlásil Palko. Mikloško sa chce uchádzať o hlasy i pomoc voličov i členov KDH. Jeho jediným cieľom ako každého z kandidátov je Grassalkovichov palác.

Iveta Radičová na Strekovskom festivale, Ivan Gašparovič na výjazde na Kysuciach, obaja prezidentskí kandidáti na Slávnostiach bratstva Čechov a Slovákov v Javorine. Napriek nabitému programu sa k predvolebnej kampani ani jeden z nich nepriznáva. "Pán prezident navštevuje jednotlivé obce a mestá pravidelne od nástupu do funkcie. V pracovných výjazdoch bude pokračovať aj v piatom roku svojho pôsobenia," uviedol hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

Na pracoviskách Národnej transfúznej služby celého Slovenska chýbajú zásoby krvi. "S jej nedostatkom zápasia najmä nemocnice vo veľkých mestách – v Bratislave a v Košiciach. Národná transfúzna služba preto prosí darcov krvi o urýchlenú pomoc," uviedla riaditeľka služby Renáta Dundová. Podľa riaditeľky sú potrebné všetky krvné skupiny. "Darcovia môžu prísť na všetky pracoviská Národnej transfúznej služby SR od 7:00 do 12:00," .

Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií ministerstva vnútra dal na nákup reprezentačných vozidiel od roku 2006 do konca júna tohto roka 94 miliónov korún. Agentúru SITA informovala Natália Hattalová z Komunikačného odboru rezortu vnútra. Najviac peňazí išlo na nákup vozidiel v tomto roku. Deväť nových limuzín nakúpilo ministerstvo za 38 mil. Sk. V súčasnosti má úrad v dispozícii okolo 200 vozidiel. Približne sto z nich využíva na reprezentačné účely, ostatné slúžia na prevádzku úradu. Prevádzkové náklady na pohonné hmoty a servis vozidiel predstavujú každoročne približne 45 mil. Sk
SPORT

Nad olympijským Pekingom sa po dlhom čase rozplynul hustý oblak smogu a ukázala sa modrá obloha. Viac ako všetky opatrenia a zákazy úradov napokon pomohla sama príroda - s oparom si poradil silný vietor a dážď. Pozitívny vývoj potvrdili aj merania, prístroje zaznamenali pokles znečistenia o 20 percent.

**********************************

Popoludní má byť jasno až polojasno. Miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 28 až 32, na severe miestami okolo 26 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý vietor.