Thursday, July 24, 2008

Pripravil Michal Novák: V noci sa očakávajú ďalšie prudké dažde

12:00 24.07.2008

Vojenský vrtuľník Mi 24 dnes ráno uskutočnil letecký prieskum nad východoslovenskými obcami, ktoré sú postihnuté výdatnými zrážkami a záplavami. Vojaci zisťovali, v akom stave sú komunikácie a aké škody voda napáchala.

Armáda bude pomocou vrtuľníka zásobovať potravinami a pitnou vodou niektoré z postihnutých obcí v okolí obce Livov. Z obce Kružlov bola požiadavka na pontónový most. Z krízových štábov zatiaľ ešte nebola požiadavka na nasadenie vojakov. V pohotovosti sú však v každom útvare na východe Slovenska. "Vieme pomôcť až 3 000 vojakmi," povedal hovorca rezortu obrany Vladimír Gemela s tým, že 850 je možné nasadiť do troch hodín. V postihnutých obciach pomáha aj ťažká vojenská technika.

V Bardejovskom okrese dnes vyhlásili mimoriadnu situáciu. Dôvodom je, že po stredajších povodniach sú stále viaceré obce odrezané od sveta. Úplne neprístupné ostávajú obce Livov, Livovska Huta a časť Kružlova. Agentúre SITA to potvrdil prednosta Obvodného úradu v Bardejove Martin Choma. Vodné toky na celom území okresu počas noci poklesli, neprší a situácia je stabilizovaná. Bez elektrického prúdu sú stále niektoré obce alebo ich časti. V noci navštívil Bardejov premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Primátor Bardejova odhaduje škody na niekoľko desiatok miliónov korún.
ZVUK

Povodňová situácia v povodí rieky Poprad sa stabilizovala. Na hlavnom vodočte v Chmeľnici klesla hladina rieky Poprad z 240 cm na 200 cm, ktoré namerali dnes ráno. Situácia je stabilizovaná aj na bočných prítokoch rieky Poprad, ktoré narobili problémy vo viacerých obciach okresov Stará Ľubovňa, Kežmarok a Poprad. V okresoch Stará Ľubovňa a Kežmarok naďalej platí III. stupeň povodňovej aktivity.
Povodňová situácia je stabilizovaná aj v okrese Kežmarok. Najhoršia situácia je v obciach Ihľany a Jurské, kde je obmedzený prístup. Rozvodnený potok strhol prístupovú cestu za obcou Holumnica. Hromadná doprava do Ihľan a Jurského momentálne nefunguje. Osobná doprava je možná len cez Vojenský výcvikový priestor Javorina. Zložitá situácia je aj v obci Osturňa, kde voda vážne poškodila most na jedinej prístupovej ceste do obce. Po moste prejdú len osobné autá. V Malej Frankovej hrozí zrútenie oporného múru na cestu.
V okrese Poprad prívalové vody najviac postihli obce Ždiar a Tatranská Javorina. Po deviatej sa skončilo zasadnutie Krízového štábu mesta Vysoké Tatry. Keďže predpoveď počasia ostáva aj naďalej nepriaznivá, mimoriadna situáciu pretrváva neodvolá. V noci vietor ani dážď nenapáchali žiadne väčšie škody.

Hasiči z okresu Spišská Nová Ves, ale najmä Gelnice, mali za noc osem výjazdov. V noci sa hasičom podarilo aspoň ukotviť zásobník plynu pri rodinnom dome v Gelnici – Perlová dolina, ktorý podmyla voda a hrozil výbuch.

AJ na Orave stále platí III. stupeň povodňovej aktivity. Ako pre agentúru SITA povedal predseda protipovodňovej komisie Miloš Murina, kritická situácia trvá aj napriek miernemu poklesu vodných hladín Studeného potoka a Oravice. Vzhľadom na nepriaznivú predpoveď počasia pre Západné Tatry komisia zváži zotrvanie pri III. stupni. Komisia zasadne o 10.00 na Obvodnom úrade životného prostredia v Dolnom Kubíne. Na Orave povodne v stredu postihli predovšetkým Tvrdošínsky okres.

Aj dnes bude na území Slovenska pršať. Dnešná vlna zrážok by mala byť oproti stredajšej výrazne slabšia. Zrážky budú občasné a nie také výdatné. Na noc sa však chystá vlna zrážok od východu. Zatiaľ to vyzerá tak, že pôjde o veľmi výdatné zrážky. Zasiahnuť by mali východné Slovensko, možno tatranskú oblasť, ale skôr Nízke Tatry a Rudohorie. Počasie by sa malo ukľudniť až v nedeľu.

SPORT

Slovenský futbalista Marek Čech si včera večer odkrútil premiéru v drese svojho nového zamestnávateľa, anglického prvoligového klubu West Bromwich Albion. Dvadsaťpäťročný rodák z Trebišova nastúpil v základnej zostave a v prípravnom stretnutí proti účastníkovi nižšej anglickej súťaže Cheltenham Town dal gól.

Hokejový extraligista HC Košice získal na hosťovanie z Dukly Trenčín do 15. septembra obrancu Jána Homera. Košice tak získali po Petrovi Húževkovi ďalšieho hráča z vlaňajšieho kádra Dukly Trenčín. Homéra láka možnosť hrať v Lige majstrov, ako i pred skvelým publikom," povedal v rozhovore pre hckosice.sk

Futbalisti Artmedie Petržalka postúpili do 2. predkola Ligy majstrov. Artmedia vyhrala v Senci nad maltským tímom FC Valletta 1:0 a potvrdili tak triumf 2:0 z prvého duelu spred týždňa na pôde súpera. "Bielo-čierni" sa v 2. predkole stretnú s fínskym tímom Tampere United.

Slovenský cyklista Peter Velits vyhral v najnáročnejšej 17. etape Tour de France horskú prémiu špeciálnej kategórie na Col de la Croix de Fer vo výške 2067 m. Velits trávil v úniku neuveriteľných 194 km a je prvým Slovákom v histórii, ktorý vyhral horskú prémiu na Tour de France.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala ví 2. kole dvojhry na tenisovom turnaji v Los Angeles s nenasadenou ruskou kvalifikantkou Allou Kudriavcevovou po veľkom boji 6:3, 5:7, 4:6. Cibulková, si odnáša 20 bodov a šek na 3370 USD.

V stredu sa nedarilo ani Daniele Hantuchovej vo štvorhre. S Taliankou Flaviou Pennettovou ako nenasadené nestačili na jednotky deblového "pavúka", Taiwančanky Jung-jan Čan a Čia-jung Čuang 1:6, 2:6.

************************

Dnes má byť premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď, prehánky, ojedinele i búrky. Veterno. Vietor severných smerov 20 až 35 km/h. V nárazoch na východe a západe miestami až 70 km/h. Na horách miestami víchrica.
Najvyššia denná teplota 20 až 25, na severe miestami okolo 18 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 12 st.