Thursday, July 31, 2008

Pripravil Michal Novák: Taliansko ratifikuje novú zmluvu o Európskej únii

15:00 31.07.2008 Michal

Členovia dolnej komory talianskeho parlamentu dnes jednohlasne schválili Lisabonskú zmluvu, ktorú minulý týždeň podporil aj taliansky senát. Taliansko tak ratifikuje novú zmluvu o Európskej únii ako 23. členský štát.
Radovan Karadžič dnes prvý krát predstúpi pred Medzinárodný trestný tribunál v Haagu. Môže sa okamžite vyjadriť, či sa cíti vinným alebo nie. Môže si však na vyjadrenie nechať čas - 30 dní.
Radovan Karadžič svoje zatknutie očakával a vopred si pripravoval svoju obhajobu pred medzinárodným súdom. Pre ruský denník Izvestia to povedal jeho brat Luka. "Brat bol na svoje zatknutie pripravený a so všetkým rátal... pravdou však zostáva, že svoje zadržanie očakával o niečo neskôr, presnejšie do šiestich mesiacov,"povedal LUKA. Zároveň dodal, že Radovan verí v pomoc od Moskvy vo svojej záležitosti.

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zruší pre štrajk približne 10 percent svojich letov do destinácií v Európe. Tento stav platí na najbližších päť dní. Najväčšie európske aerolínie podľa počtu prepravených osôb tiež oznámili, že zavádzajú nový letový plán. Spoločnosť tiež rieši situáciu preložením cestujúcich na iné linky v rámci aliancie Star Alliance. Približne 5 tisíc zamestnancov Lufthansy štrajkuje od nedele za vyššie mzdy.

Na Námestí sv. Egídia v Poprade dnes vystúpi kapela TAKTICI. Pôvodná skupina Taktici vznikla v roku 1977 v Bratislave. Po niekoľkých rokoch štyria členovia emigrovali do USA a ich skladby boli zakázané. Po revolúcii sa Vlado Kolenič a Dušo Mikeš vrátili na Slovensko a dali dohromady nových Taktikov. Koncert sa začne o ôsmej večer.

Traja ľudia z Čiech zaplatili tri milióny dolárov za to, aby sa dostali do vesmíru. Zaradili sa tak do zoznamu niekoľko stoviek záujemcov o tento netradičný zážitok, ktorý začne ponúkať americká spoločnosť Virgin Galactic budúci rok. Jedným z troch záujemcov je aj jeden Slovák. Raketa vynesie amatérskych astronautov do výšky sto kilometrov nad zemou, kde pobudnú 5 minút v beztiažovom stave. Celý let potrvá tri hodiny. Predpoklady hovoria o tom, že raketa bude spočiatku štartovať raz za týždeň, neskôr dokonca dvakrát denne.
Polícia zajtra od od 6:00 na 45 dní uzatvorí úsek diaľnice D1 Važec - Mengusovce. Dôvodom je dokončovanie stavebných prác na tejto komunikácii. Uzávierka potrvá do 14. septembra. Obchádzku polícia zabezpečí po vedľajšej ceste I/18 a bude vyznačená dočasným dopravným značením.

Sport

Tretí kanál STV - športová Trojka sa spustí už o pár dní. Spolu so štartom Hier olympiády v Pekingu si Trojku už 8. augusta od 14:00 môže pozrieť približne 60 percent televíznych divákov na Slovensku. Trojka bude v ponuke všetkých digitálnych platforiem - najväčších káblových operátorov. Diváci, ktorí nebudú môcť prijímať Trojku, však o olympiádu neprídu. Na Dvojke sa odvysiela to najdôležitejšie z olympiády. STV garantuje, že všetky vystúpenia slovenských športovcov a najdôležitejšie súťaže na Dvojke budú.

Dramatický seriál majstrovstiev sveta formuly 1 pokračuje cez víkend Veľkou cenou Maďarska. Pred pretekmi na Hungaroringu je situácia na prvých miestach zamotaná, prvý muž poradia Lewis Hamilton (58 bodov) má pred štvrtým Robertom Kubicom náskok iba 10 bodov. Medzi nimi sú dvaja jazdci Ferrari Felipe Massa a Kimi Räikkönen.

**********************************

V noci jasno až polojasno. Spočiatku pri miestami zväčšenej oblačnosti doznievanie búrkovej činnosti.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 st.
Slabý premenlivý vietor.

Zajtra bude jasno až polooblačno. Popoludní časom zväčšená oblačnosť a miestami búrky alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý vietor.