Thursday, July 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Povodne zatiaľ ustupujú

9:00 25.07.2008

Na území Prešovského kraja v noci výdatne pršalo. Nové záplavy však nie sú . Hasiči Zasahovali pri spadnutých stromoch v okresoch Stará Ľubovňa, Bardejov a Vranov nad Topľou. Hasičom pomáhali aj jednotky záchranného zboru z Humenného a Žiliny. Dnes budú pokračovať v záchranných akciách. V Bardejovskom okrese naďalej platí mimoriadny stav.

Dnešná noc bola na Spiši pokojná. Hasiči z Popradu, Kežmarku, Starej Ľubovne ani Spišskej Novej Vsi nemuseli počas noci zasahovať pri žiadnych mimoriadnych udalostiach. Popradskí hasiči dokonca nemali počas noci ani jeden výjazd. Vo všetkých spišských okresoch sú v teréne členovia obvodných povodňových komisií, ktorí monitorujú aktuálnu situáciu.

Meteorológovia vydali aj na dnes výstrahu. Na rozdiel od noci, keď to bola výstraha 3. stupňa, je na dnešný deň zverejnená len výstraha 1. stupňa. Na Spiši sa môžu až do večera vyskytovať búrky so zrážkami 10 až 20 mm a vietor s rýchlosťou 17 až 25 m/s.

Barack Obama vo svojom dlhoočakávanom prejave v Berlíne vyzval nové generácie Američanov a Európanov, aby "zbúrali múry" medzi odcudzenými spojencami, rasami a vierami a vyzval na globálne spojenectvo. Demokratický kandidát na šéfa Bieleho domu hovoril pred desiatkami tisíc ľudí zhromaždenými neďaleko miesta, kde stál Berlínsky múr. "Najväčšie nebezpečenstvo pre náš všetkých je budovanie nových múrov, ktoré nás oddeľujú jeden od druhého," povedal Obama, ktorý kritizoval americkú politiku v posledných rokoch.

Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine Miroslav Lajčák s najväčšou pravdepodobnosťou nepovolí rodine Radovana Karadžiča navštíviť ho v Srbsku. "Budú mať ešte dosť príležitostí vidieť svojho otca v budúcnosti, no bohužiaľ, veľa ľudí zo Srebrenice už nikdy neuvidí tých svojich," povedal Lajčák.

Troch ľudí postrelil včera útočník na vyššej strednej škole v meste Phoenix v štáte Arizona. Jeden muž a žena sú v kritickom stave, 17-ročný chlapec je stabilizovaný. Školu na celý deň zatvorili. Podľa svedka sa strelec najprv pobil s iným mužom a potom začal cielene strieľať. Polícia ho zadržala o niekoľko hodín v jeho dome.

Prezident Ivan Gašparovič nepodpísal zákon o cestnej premávke a vrátil ho do Národnej rady na opätovné prerokovanie. Prezident nie je napríklad spokojný s tým, ako zákon upravuje problematiku odbornej spôsobilosti vodičov a navrhuje, aby sa zachoval súčasný systém skúšok.

Kurzy NBS:
EUR1 30,37
USD1 19,37
GBP1 38,49

Sport

Horolezec Peter Hámor sa tento týždeň vrátil z nepálsko-pakistanskej expedície. Vystúpil na osemtisícovky Gašerbrum I a Gašerbrum II a blízko mal aj k vrcholu Annapurny. V rámci aklimatizácie vystúpil Peter Hámor aj na Ama Dablam. Pôvodne mala trojica Peter Hámor, Piotr Pustelnik a Piotr Morawski v pláne vystúpiť na Annapurnu, traverz Gašerbrumov a traverz Broad Peaku. "Urobili sme kusisko dobrej roboty a tie výstupy, čo sme urobili, sú hodnotné a dobré,“ dodal Hámor. Viac im nedovolilo počasie.

Víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal nemecký cyklista Marcus Burghardt. V záverečnom špurte v uliciach St. Etienne zdolal svojho partnera z úniku Španiela Carlosa Barreda. Žlté tričko svojho majiteľa nezmenilo. Aj dnes ho bude mať na sebe Španiel Carlos Sastre.

********************

Veľká, na západe prechodne zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky.
Najvyššia denná teplota 23 až 27, na severe miestami okolo 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 st.
Prevažne severný vietor 15 až 30 km/h, na východe a západe
miestami v nárazoch do 55 km/h.