Tuesday, July 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Karadžič bude pred Medzinárodným trestným tribunálom čeliť 11 obvineniam vrátane genocídy

30.7. 8.00
Bývalý vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič je údajne na ceste do Haagu, kde naňho čaká proces pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu. Niekoľko hodín pred oznámením o Karadžičovom prevoze rozohnala srbská polícia demonštráciu, ktorú do Belehradu zvolali jeho stúpenci. Násilnosti si vyžiadali 45 zranených. V centre Belehradu protestovalo 15 tisíc nacionalistov.

Karadžič bude pred Medzinárodným trestným tribunálom čeliť 11 obvineniam vrátane genocídy. Okrem iného mu pripisujú zodpovednosť za vyvraždenie asi 8 tisíc moslimských mužov a chlapcov v bosnianskej Srebrenici v roku 1995 a triapolročné obliehanie Sarajeva, počas ktorého zahynulo 10 tisíc ľudí.

Asi 15 tisíc srbských nacionalistov sa zhromaždilo v Belehrade, aby protestovali proti zaknutiu Radovana Karadžića a jeho vydaniu do Haagu. Organizátori sú však sklamaní, očakávali až okolo 100 tisíc demonštrantov. Tí, čo prišli, spievali nacionalistické piesne, mávali srbskými vlajkami a vykrykovali heslá ako prezident Tadić je zradca. Podnikavci a vynaliezavci sa nájdu vždy a všade. Istá cestovka už začala lákať turistov do Belehradu a ponúka im prehliadky miest, kde sa Karadžić ukrýval celých 12sť rokov. Karadžić by sa mal v Haagu zodpovedať za masakru 8.000 bosnianskych Moslimov v Srebrenici v roku 1995. Tento zločin je považovaný za najväčší masaker civilistov v Európe od 2.ej svetovej vojny

Maďarská metropola Budapešť bola večer hore nohami. Pyrotechnici tam zneškodňovali dvojtonovú bombu z druhej svetovej vojny. Časť bomby bola zabetónovaná, našli ju v zvislej polohe. Z bezpečnostných dôvodov museli pred riskantnou operáciou tisíce ľudí opustiť svoje domovy aj pracoviská. Presmerovaná bola aj doprava a dočasne odstavili dodávky elektriny, plynu a vody

Silné zemetrasenie zasiahlo štát Južnú Karolínu v Spojených štátoch amerických. Otrasy cítili obyvatelia v oblasti od Los Angeles až po San Diego. zemetrasenie rozkývalo budovy v mestách. Údajne sa zaobišlo bez zranení.

Ceny ropy klesli včera na najnižšiu úroveň za takmer tri mesiace. Príčinou je finančná kríza, ktorá spomalila rast ekonomiky a zasiahla do príjmov obyvateľov USA. Lacnejšiu ropu pocítili konečne aj naši motoristi. mierne zlacnel benzín aj nafta. Liter benzínu o 50 a nafty o 30 halierov. 95-ťku tak natankujete za približne 41 korún. Ak sa ceny ropy udržia pod 130-timi dolármi za barel a posunú sa ešte nižšie, ceny pohonných látok by mohli ešte viac klesnúť.

Starostovia siedmich obcí v Bardejovskom okrese včera odvolali tretí stupeň povodňovej aktivity. Najvyšší stupeň ešte trvá v 19tich obciach okresu. Všade už majú plyn a elektrinu. V štyroch obciach ešte nemajú pitnú vodu, dovážajú ju cisternami. Prvý odhad škôd za okres sa vyšplhal na 200 miliónov korún. Najviac techniky nasadili na práce pri sprejazdnení cesty do Livovskej Hute. V Prešovskom kraji je ešte vyše 50 obcí, kde platí najvyšší stupeň povodňovej aktivity. Platí to pre okresy Poprad, Kežmarok, Bardejov, Svidník, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa a Vranov nad Topľou.

Rokliny v Slovenskom raji sa po veľkých dažďoch a prívalových vodách zmenili. Na viacerých miestach pribudli popadané stromy, nové výmole a tiesňavy zrazu vyzerajú úplne inak. Kvôli opravám zničených prístupových zariadení zostávajú uzatvorené rokliny Suchá Belá, Piecky, Sokolia dolina a Veľký Sokol. Dovolenku si tak v Slovenskom raji plánujte až od piatku.

Futbalisti Artmedie Petržalka včera odleteli do Fínska, kde ich dnes večer čaká 1.zápas druhého predkola Ligy majstrov. Ich súperom bude fínsky majster Tampere United.

Euro 30,38, americky dolar 19,30 a britska libra 38,30
************************************
Malá, cez deň časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 26 až 30 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.