Thursday, July 31, 2008

Pripravil Michal Novák: Radovan Karadžič dnes prvý krát predstúpi pred Medzinárodný trestný tribunál v Haagu

13:00 31.07.2008

Radovan Karadžič dnes prvý krát predstúpi pred Medzinárodný trestný tribunál v Haagu. Môže sa okamžite vyjadriť, či sa cíti vinným alebo nie. Môže si však na vyjadrenie nechať čas - 30 dní.

Radovan Karadžič svoje zatknutie očakával a vopred si pripravoval svoju obhajobu pred medzinárodným súdom. Pre ruský denník Izvestia to povedal jeho brat Luka. "Brat bol na svoje zatknutie pripravený a so všetkým rátal... pravdou však zostáva, že svoje zadržanie očakával o niečo neskôr, presnejšie do šiestich mesiacov,"povedal LUKA. Zároveň dodal, že Radovan verí v pomoc od Moskvy vo svojej záležitosti.

Slovenská republika v júni prvýkrát nezaznamenala najvyššiu mieru nezamestnanosti v Európskej únii. Pred nás sa dostali Španieli. Podľa údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat sezónne upravená miera nezamestnanosti na Slovensku zostala síce v júni na nezmenenej úrovni 10,5 %, avšak Španielsko zaznamenalo nárast na 10,7 %, čím sa dostalo na prvú priečku. Naopak najnižšiu mieru nezamestnanosti v EÚ malo v júni tradične Dánsko s 2,6 % a Holandsko s 2,8 %.

Štvordňové Matičné slávnosti sa začnú v Martine zajtra pri príležitosti 145. výročia založenia Matice. Matica bola založená 4. augusta 1863. Matičiari vrátia čestné členstvo in memoriam Alexandrovi Dubčekovi. Ten sa stal čestným členom Matice v roku 1968. V čase normalizácie však bola Matica zrušená a členstvo všetkým jej členom zaniklo.

Od dnešného dňa sú opäť sprístupnené tiesňavy Suchá Belá a Piecky v Slovenskom raji. Otvoreniu predchádzala komisionálna prehliadka oboch tiesňav. Tiesňavy boli zatvorené od stredy minulého týždňa, kedy aj Slovenský raj zasiahli silné prívalové dažde. Tie spôsobili veľké škody najmä na technických sprístupňovacích zariadeniach. Obec Hrabušice odhaduje škody na obecnom majetku v Slovenskom raji na 0,5 mil. Sk povedal starosta obce Štefan Labuda. Úpravy a preloženie niektorých rebríkov v tiesňavách si vyžiadajú milión korún.

Naďalej zostávajú zatvorené tiesňavy Veľký Sokol, Sokolia dolina a časť Doliny Bieleho potoka, ktoré sú po prívalových vodách stále neprístupné. Voda vo viacerých prípadoch zobrala so sebou rebríky, takže turisti sa nemajú ako dostať cez tieto doliny.

Na Námestí sv. Egídia v Poprade dnes vystúpi kapela TAKTICI. Pôvodná skupina Taktici vznikla v roku 1977 v Bratislave. Po niekoľkých rokoch štyria členovia emigrovali do USA a ich skladby boli zakázané. Po revolúcii sa Vlado Kolenič a Dušo Mikeš vrátili na Slovensko a dali dohromady nových Taktikov. Koncert sa začne o ôsmej večer.

Ceny americkej ľahkej ropy zaznamenali nečakaný nárast. Pod ten sa podpísal predovšetkým vyšší dopyt po benzíne v USA, ktorý prekonal očakávania analytikov. Nárast cien čierneho zlata so sebou priniesol aj zvýšenie cien komodít ako meď a nikel, zlato naopak pokleslo. Počas obchodovania na newyorskej komoditnej burze ceny americkej ľahkej ropy stúpli o 4,58 USD na 126,77 USD za barel. Londýnska ropa Brent ukončila obchodovanie v stredu s nárastom o 4,39 USD na 127,10 USD za barel.

Sport

V utorok a stredu boli na programe prvé stretnutia 2. predkola futbalovej Ligy majstrov. Slovenských fanúšikov potešila Artmedia Petržalka, ktorá dokázala zvíťaziť na trávniku fínskeho Tampere United 3:1 a pred odvetou je už jednou nohou v 3. predkole. Zo Slovenských legionárov v zahraničných kluboch bol v hre ešte gólman Matúš Kozáčik, ktorý svojím výborným výkonom prispel k triumfu českého vicemajstra Sparty Praha na ihrisku moldavského Šeriffu Tiraspoľ (1:0).

V stredu sa však zrodilo aj niekoľko prekvapení. Tým najvýraznejším je pravdepodobne domáce víťazstvo cyperského Anorthosisu Famagusta nad rakúskym Rapidom Viedeň (3:0), no rozhodne sa nečakala ani prehra belgického Anderlechtu Brusel pred vlastnými fanúšikmi s bieloruským tímom BATE Borisov (1:2) či bezgólová remíza škótskeho veľkoklubu Glasgow Rangers s litovským FBK Kaunas.
Odvety 2. predkola LM sú na programe na budúci týždeň v utorok a v stredu.

Slovenský hokejový útočník Dávid Skokan podpísal zmluvu s tímom AHL Hartford Wolf Pack. Devätnásťročného centra si v minuloročnom drafte vybral tím New York Rangers v 7. kole zo 193. pozície. Rodák z Popradu hral posledné tri sezóny v drese juniorského tímu Rimouski Oceanic. Zatiaľ posledný draftovaný Slovák pôsobil pred odchodom za more v rodnom Poprade.

**********************************

Popoludní má byť polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 27 až 32, na severe ojedinele okolo 25 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.