Wednesday, July 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Trvalý dážď ohrozuje východ Slovenska

15.00
Trvalý dážď ohrozuje východ Slovenska. Na niektorých vodných tokoch v Prešovskom kraji už vyhlásili zvýšený stupeň povodňovej aktivity a horská služba Slovenského raja a Tatier musela uzavrieť niektoré tiesňavy a horské chodníky. Na horných tokoch riek Ondava, Torysa, Topľa a Laborec v Prešovskom kraji zaznamenali vodohospodári všeobecný vzostup vodných hladín.

Eletrinu nemali ľudia od Svitu po SNV. Prudký vietor v Tatrách a okolí lámal stromy a komplikoval dopravu. Pre popadané kmene museli v Tatrách prerušiť železničnú dopravu. Polámané stromy hasiči odstraňovali aj na viacerých úsekoch ciest, všetky sú zatiaľ zjazdné, informoval Vladimír Alexa z hasičského zboru v Poprade.

Piati britskí občania, ktorých odsúdili na doživotie za účasť na teroristických útokoch organizovaných pod záštitou al-Káidy, v stredu prehrali odvolací súd. Omar Khyam, Anthony Garcia, Jawad Akbar, Waheed Mahmood a Salahuddin Amin boli odsúdení v apríli 2007 na doživotie po tom, čo ich súd uznal vinnými z účasti na útokoch na rôzne ciele - nočné kluby, vlaky alebo obchodné centrá. Muži plánovali použiť 600 kilogramov hnojív z dusičnanu amónneho na zostrojenie podomácky vyrobených výbušnín. Chceli ich použiť ako odvetu za britskú podporu pre Spojené štáty po septembrových útokoch roku 2001 na New York.

Dva roky po prevzatí moci si slovenský premiér Robert Fico užíva vládu v krajine, ktorá zaznamenáva najvyšší hospodársky rast v Európe a ani na jeho stranu Smer sa už v Európskom parlamente nepozerajú cez prsty tak ako predtým. Konštatuje to dnešný britský hospodársky denník Financial Times v špeciálnej prílohe venovanej Slovensku. Ako pripomínaju noviny, pred dvoma rokmi, keď Fico utvoril "čudnú koalíciu s xenofóbom a bývalým diktátorom, jeho víťazstvo Európa prijala s obavami. Nemenovaný zahraničný diplomat pre Financial Times dodal, že "Fico to uhral skvele. Je skutočne najlepším politikom v krajine. Opozícia neexistuje a Fico presadí všetko, čo navrhne."

Aljašskí zákonodarcovia dnes odsúhlasili plán pokračovať v budovaní projektu plynovodu, ktorý by dokázal umožniť využitie veľkých zásob zemného plynu a dodávať 130 miliónov metrov kubických plynu denne. Aljšskí predstavitelia chcú diskutovať aj o zvyšujúcej sa ťažbe cenných nerastných surovín na území Aljašky. Tá sa stáva centrom energetických záujmov, ktoré sa dostávajú do konfliktu s chránenými prírodnými oblasťami.

Prvý luxusný štvorhviezdičkový dovolenkový komplex na Slovensku Silver Resort začnú stavať už na budúci týždeň. Projekt realizuje britská investičná spoločnosť. Komplex vyrastie v areáli bývalého sportcampu v Tatranskej Lomnici. O týždeň sa začína prvá etapa výstavby, v ktorej vybudujú kompletnú infraštruktúru a prvé tri objekty. Táto časť prác sa skončí na prelome októbra a novembra 2010. Druhú etapu začnú do konca tohto roka, do dvoch rokov by ju chceli takisto ukončiť. Celkové náklady na realizáciu projektu dosiahnu približne 1,5 mld. Sk. Počas výstavby sa vytvorí množstvo pracovných miest, po dokončení projektu sa v komplexe bude môcť zamestnať približne 150 ľudí, mala by sa teda zvýšiť aj zamestnanosť v regióne.

Prezident Ivan Gašparovič sa rozhodol, že pôjde na letné olympijske hry v Pekingu. Do metropoly Číny odletí na pozvanie Medzinárodného olympijského výboru, ktoré dostal pred niekoľkými mesiacmi. Prezident v Pekingu navštívi otvárací ceremoniál a športové podujatia, na ktorých štartujú naši reprezentanti. Spolu s Ivanom Gašparovičom a jeho manželkou pôjde do dejiska olympiády len najužšia možná delegácia - ochranka a protokol. Slovenská strana zabezpečí dopravu, všetko ostatné súvisiace s pobytom v Číne zaplatia usporiadatelia.


Nový reprezentačný tréner slovenských hokejistov Ján Filc pripravil pre novotvoriaci sa výber od štvrtka 24. do soboty 26. júla prvý tréningový kemp. Na krátke sústredenie do Piešťan pozval 40 hokejistov.
******************************************
NOC:
Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo prehánky. Veterno.
Najnižšia nočná teplota 15 až 11 st.
Severozápadný až severný vietor 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h). V nárazoch na východe a západe okolo 15 m/s (55 km/h). Na horách miestami víchrica.

ŠTVRTOK:
Premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď, prehánky, miestami i búrky. Veterno. Najvyššia denná teplota 20 až 26, na severe miestami okolo 18 st. Na horách 12 st. Silný nárazový vietor. Na horách miestami víchrica.