Thursday, July 31, 2008

Pripravil Michal Novák: TGV v Bratislave

16:00 31.07.2008

Čínske úrady predstavili nový krízový plán, na základe ktorého chcú bojovať so znečistením pekinského ovzdušia. Smog pokrýval čínsku metropolu aj dnes, len týždeň pred začiatkom olympijských hier. Najnovšia stratégia vyzýva na zatvorenie viacerých tovární, totálne zastavenie stavebných projektov a ďalšie dopravné obmedzenia pre ešte viac vozidiel v uliciach počas celého dňa.

Členovia dolnej komory talianskeho parlamentu dnes jednohlasne schválili Lisabonskú zmluvu, ktorú minulý týždeň podporil aj taliansky senát. Taliansko tak ratifikuje novú zmluvu o Európskej únii ako 23. členský štát.
Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zruší pre štrajk približne 10 percent svojich letov do destinácií v Európe. Tento stav platí na najbližších päť dní. Najväčšie európske aerolínie podľa počtu prepravených osôb tiež oznámili, že zavádzajú nový letový plán. Spoločnosť tiež rieši situáciu preložením cestujúcich na iné linky v rámci aliancie Star Alliance. Približne 5 tisíc zamestnancov Lufthansy štrajkuje od nedele za vyššie mzdy.

Vláda bude od septembra rokovať bez papierov, iba s počítačmi. Doteraz sa každý materiál, o ktorom ministri rokovali, vytlačil 40 krát, teraz bude na papieri päť kusov pre archiváciu.

Z francúzskeho Paríža do Bratislavy by sme sa v budúcnosti mohli dostať pohodlne za sedem až osem hodín. Umožniť by to malo jedno zo šiestich moderných železničných prepojení TGV, ktoré by viedlo cez celú Európu na trase z Paríža cez Stuttgart, Mníchov, Salzburg, Linz, Viedeň, Bratislavu až do Budapešti. Projekt zaplatí EÚ, a pôjde o niekoľko miliárd eur. "Zatiaľ je vybudovaný prvý úsek trate z Paríža do Sttutgartu. Stavba úsek z Viedne do Bratislavy sa zatiaľ nepripravuje.

Na Námestí sv. Egídia v Poprade dnes vystúpi kapela TAKTICI. Pôvodná skupina Taktici vznikla v roku 1977 v Bratislave. Po niekoľkých rokoch štyria členovia emigrovali do USA a ich skladby boli zakázané. Po revolúcii sa Vlado Kolenič a Dušo Mikeš vrátili na Slovensko a dali dohromady nových Taktikov. Koncert sa začne o ôsmej večer.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,38
USD1 19,46
GBP1 38,53

Sport

Dramatický seriál majstrovstiev sveta formuly 1 pokračuje cez víkend Veľkou cenou Maďarska. Pred pretekmi na Hungaroringu je situácia na prvých miestach zamotaná, prvý muž poradia Lewis Hamilton (58 bodov) má pred štvrtým Robertom Kubicom náskok iba 10 bodov. Medzi nimi sú dvaja jazdci Ferrari Felipe Massa a Kimi Räikkönen.

**********************************

V noci jasno až polojasno. Spočiatku pri miestami zväčšenej oblačnosti doznievanie búrkovej činnosti.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 st.
Slabý premenlivý vietor.

Zajtra bude jasno až polooblačno. Popoludní časom zväčšená oblačnosť a miestami búrky alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý vietor.