Wednesday, July 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Povodeň na Východnom Slovensku zabila dvoch ľudí

7:00 24.07.2008

Dáždivé počasie trápi Slovensko. Rieky stúpali najmä v Prešovskom kraji. Na Východe vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, v obci Vysoké Tatry zas mimoriadnu situáciu.

Starosta obce Čirč Ján Labaš., okr. Stará Ľubovňa, odhaduje škody na obecnom majetku na minimálne 10 mil. Sk Bez elektrickej energie zostala takmer celá obec. Niektoré stĺpy elektrického vedenia skončili v rozbúrenom potoku. Najväčšou tragédiou je však podľa starostu strata dvoch ľudských životov. „Ľudský život už nikto nevráti. Sú to súrodenci, obaja majú rodiny,“ dodal Ján Labaš

3. stupeň povodňovej aktivity vyhlásili aj v okresoch Sp. Nová Ves a Gelnica. Záchranári zo Spišskej mali v noci 8 výjazdov. Najhoršia situácia bola v noci v obci Slovinky. Hornád ohrozuje Markušovce a cesta cez Hnilčík je neprejazdná. Záchranné práce aj dnes pokračujú.


V Košickom kraji na rieke Hnilec a rieke Hornád trvá tretí stupeň povodňovej aktivity. Na Hornáde okrem Spišských Vlachov vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity aj v Kysaku, zrejme kvôli zvýšenému vypúšťaniu vody z Ružínskej priehrady.
Na ostatných tokoch došlo k poklesu hladín. Na Topli v Bardejove je už len prvý stupeň, na Toryse od Brezovice po Prešov je druhý stupeň povodňovej aktivity.

Popradskí Záchranári pracovli celú noc v Ždiari a na Podspádoch. Popradskí hasiči dnes ráno monitorujú situáciu pod Tatrami. Informácie prinesieme v ďalších správach.

Európska komisia včera odstavila Bulharsko z eurofondov. Krajina príde o stámilióny eur pre korupciu a nesprávne spravovanie týchto prostriedkov. " EK prehodnotí svoje rozhodnutie, keď Bulharsko zavedie do praxe nevyhnuté právne opatrenia. Aj Rumunsko malo v tejto oblasti isté korupčné problémy. V jeho prípade však nedošlo k finančným sankciám.

Slovenský prezident Ivan Gašparoič sa zúčastní na otvaracom ceremoniáli v Pekingu.

Kurzy NBS:

euro 30,34, americky dolar 19,27 a britska libra 38,57

SPORT

Slovenský cyklista Peter Velits vyhral v najnáročnejšej 17. etape Tour de France horskú prémiu špeciálnej kategórie na Col de la Croix de Fer vo výške 2067 m. Záverečných približne 11 km pod vrcholom odšliapal sám. Velits, je prvý Slovák v histórii, ktorý vyhral horskú prémiu na Tour de France.


Nový reprezentačný tréner slovenských hokejistov Ján Filc pripravil pre novotvoriaci sa výber od štvrtka 24. do soboty 26. júla prvý tréningový kemp. Na krátke sústredenie do Piešťan pozval 40 hokejistov.

************************

Dnes má byť premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď, prehánky, miestami i búrky. Veterno do 30 km/h, v nárazoch 55km/h. Na horách miestami víchrica. Teploty 20 až25 stupňov.