Monday, July 28, 2008

Pripravil Michal Novák: V Nemecku štrajk Lufthansy, na Ukrajine a Rumunsku smrtiace záplavy

13:00 28.07.2008

Štrajk pozemného personálu a posádok lietadiel nemeckých aerolínií Lufthansa, ktorý sa začal v nedeľu v noci, zatiaľ podstatne neohrozil letovú prevádzku na nemeckých letiskách. "Takmer sto percent našich letov dodržiava časový harmonogram," uviedol hovorca Lufthansy Klaus Walther. Situácia sa však podľa analytikov môže počas dňa zmeniť, keďže odbory avizovali štrajk na najväčších medzinárodných letiskách v krajine, vrátane letiska vo Frankfurte a Hamburgu. " Podľa analytikov bude stáť štrajk Lufthansu približne 5 mil. eur denne.

Búrky a záplavy na západe Ukrajiny zabili už 22 ľudí vrátane šiestich detí. Svoje domovy opustilo 20 tisíc ľudí. Informovala ukrajinská vláda. Viac ako 40 tisíc domov a 34 tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy zostalo v pondelok na Ukrajine zaplavených. Živel zničil okolo 900 mostov a stovky kilometrov ciest.

Záplavy postihli aj severné oblasti Rumunska, kde zaplavilo približne 8 600 domov a záchranári evakuovali viac ako 8 200 ľudí. Úrady v Bukurešti hlásili v nedeľu tri obete a dvoch nezvestných.

Taiwan dnes zasiahol tajfún Fung Wong sprevádzaný silným vetrom a dažďom, ktorý narušil leteckú dopravu a vyvolal zosuvy pôdy a záplavy. Tie usmrtili najmenej jedného človeka. Tajfún udrel na pevninu krátko pred svitaním vetrom s rýchlosťou 167 kilometrov za hodinu. Približne o deväť hodín neskôr ostrov opustil a postupoval smerom k pobrežiam Číny.

Minimálny pokrok v riešení kritického stavu ovzdušia v dejisku olympijských hier priviedlo pekinských organizátorov k myšlienke zakázať počas podujatia premávku 90 percentám súkromných dopravných prostriedkov. Motorové vozidlá, ktorých počet neustále rastie, sú najväčšími znečisťovateľmi ovzdušia v čínskej metropole. K odstráneniu smogu by malo prispieť aj zastavenie prevádzky ďalších tovární. V Pekingu už od 20. júla z komunikácií stiahli viac ako milión áut

V najväčšom gréckom prístave Pireus sa dnes zrazili dve lode so stovkami osôb na palube. Nikto sa však nezranil. Maltská loď Zenith s vyše 2400 ľuďmi počas priväzovania k brehu narazila do gréckeho plavidla, ktoré viezlo vyše 800 osôb.

Rezort vnútra nakúpil vďaka finančnej pomoci z Národnej banky Slovenska špeciálnu techniku a výzbroj za vyše 60 mil. Sk. Pre agentúru SITA to uviedla Vladimíra Hrebeňáková z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra. Využiť ich plánuje na prevoz eurobankoviek z rakúska. Slovensko dovezie z Rakúska 188 mil. kusov eurobankoviek. Vrátime ich pravdepodobne v roku 2010. Bankovky sú v celkovej hodnote sedem miliárd eur. Ministerstvo kúpilo šesť terénnych sprievodných vozidiel, samopaly, pištole a spojovaciu techniku.

SPORT

Prestížna Tour de France má po roku opäť španielskeho šampióna. Čistý hetrik španielskych cyklistov na francúzskych cestách po Oscarovi Pereirovi a Albertovi Contadorovi dovŕšil v nedeľu na Elyzejských poliach Carlos Sastre. Vo veku 33 rokov je najstarším premiérovým víťazom na Tour, všetci pred ním boli pri prvom triumfe mladší.

Všetky súťaže na olympijských hrách v Pekingu by sa mali uskutočniť pred plnými hľadiskami. Organizátori dnes oznámili, že vypredané sú všetky lístky na súťaže v čínskej metropole. K dispozícii sú ešte vstupenky na niektoré zápasy futbalového turnaja v ďalších mestách. Prvýkrát v histórii by mali byť olympijské hry vypredané.

Srbská tenistka Ana Ivanovičová je stále na čele rebríčka žien bez toho, aby sama minulý týždeň hrala, odrazila útok svojej krajanky Jeleny Jankovičovej. Belehradčanke pomohla Ruska Dinara Safinová, ktorá v semifinále v Los Angeles zastavila Jankovičovej cestu za titulom i pozíciou líderky.
Najlepšia Slovenka Daniela Hantuchová zostala na 12. poste a Dominika Cibulková je stále na 31. mieste.

**********************

Jasno až polojasno. Na severe a východe miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 27 až 31, na severe miestami okolo 25 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý, na východe severný vietor 10 až 20 km/h.