Thursday, July 31, 2008

Pripravil Michal Novák: STV garantuje, že všetky vystúpenia slovenských športovcov a najdôležitejšie súťaže na Dvojke budú

14:00 31.07.2008

Radovan Karadžič dnes prvý krát predstúpi pred Medzinárodný trestný tribunál v Haagu. Môže sa okamžite vyjadriť, či sa cíti vinným alebo nie. Môže si však na vyjadrenie nechať čas - 30 dní.

Radovan Karadžič svoje zatknutie očakával a vopred si pripravoval svoju obhajobu pred medzinárodným súdom. Pre ruský denník Izvestia to povedal jeho brat Luka. "Brat bol na svoje zatknutie pripravený a so všetkým rátal... pravdou však zostáva, že svoje zadržanie očakával o niečo neskôr, presnejšie do šiestich mesiacov,"povedal LUKA. Zároveň dodal, že Radovan verí v pomoc od Moskvy vo svojej záležitosti.

Americkí prezidentskí kandidáti minuli od júna, kedy oficiálne začala volebná kampaň, na televíznu reklamu približne 50 mil. USD a odvysielali viac ako 100 tisíc spotov. Tieto výsledky ďaleko prevyšujú údaje z poslednej kampane z roku 2004. Demokratický kandidát Barack Obama minul na reklamu 27 miliónov dolárov, zatiaľ čo republikán John McCain iba 21 miliónov. Viac ako 90 percent reklamných spotov Baracka Obamu v pozitívnom kontexte spomína prírodu a vôbec sa nezaoberajú McCainom. Naproti tomu približne tretina reklám republikánskeho kandidáta spomína Obamu v negatívnych súvislostiach.

Od dnešného dňa sú opäť sprístupnené tiesňavy Suchá Belá a Piecky v Slovenskom raji. Otvoreniu predchádzala komisionálna prehliadka oboch tiesňav. Tiesňavy boli zatvorené od stredy minulého týždňa, kedy aj Slovenský raj zasiahli silné prívalové dažde. Tie spôsobili veľké škody najmä na technických sprístupňovacích zariadeniach. Obec Hrabušice odhaduje škody na obecnom majetku v Slovenskom raji na 0,5 mil. Sk povedal starosta obce Štefan Labuda. Úpravy a preloženie niektorých rebríkov v tiesňavách si vyžiadajú milión korún.

Naďalej zostávajú zatvorené tiesňavy Veľký Sokol, Sokolia dolina a časť Doliny Bieleho potoka, ktoré sú po prívalových vodách stále neprístupné. Voda vo viacerých prípadoch zobrala so sebou rebríky, takže turisti sa nemajú ako dostať cez tieto doliny.

Na Námestí sv. Egídia v Poprade dnes vystúpi kapela TAKTICI. Pôvodná skupina Taktici vznikla v roku 1977 v Bratislave. Po niekoľkých rokoch štyria členovia emigrovali do USA a ich skladby boli zakázané. Po revolúcii sa Vlado Kolenič a Dušo Mikeš vrátili na Slovensko a dali dohromady nových Taktikov. Koncert sa začne o ôsmej večer.

Ceny americkej ľahkej ropy zaznamenali nečakaný nárast. Pod ten sa podpísal predovšetkým vyšší dopyt po benzíne v USA, ktorý prekonal očakávania analytikov. Nárast cien čierneho zlata so sebou priniesol aj zvýšenie cien komodít ako meď a nikel, zlato naopak pokleslo. Počas obchodovania na newyorskej komoditnej burze ceny americkej ľahkej ropy stúpli o 4,58 USD na 126,77 USD za barel. Londýnska ropa Brent ukončila obchodovanie v stredu s nárastom o 4,39 USD na 127,10 USD za barel.

Traja ľudia z Čiech zaplatili tri milióny dolárov za to, aby sa dostali do vesmíru. Zaradili sa tak do zoznamu niekoľko stoviek záujemcov o tento netradičný zážitok, ktorý začne ponúkať americká spoločnosť Virgin Galactic budúci rok. Jedným z troch záujemcov je aj jeden Slovák. Raketa vynesie amatérskych astronautov do výšky sto kilometrov nad zemou, kde pobudnú 5 minút v beztiažovom stave. Celý let potrvá tri hodiny. Predpoklady hovoria o tom, že raketa bude spočiatku štartovať raz za týždeň, neskôr dokonca dvakrát denne.
Sport

Tretí kanál STV - športová Trojka sa spustí už o pár dní. Spolu so štartom Hier olympiády v Pekingu si Trojku už 8. augusta od 14:00 môže pozrieť približne 60 percent televíznych divákov na Slovensku. Trojka bude v ponuke všetkých digitálnych platforiem - najväčších káblových operátorov, bude skúšobne v DVB-T v Košiciach a v Prešove Diváci, ktorí nebudú môcť prijímať Trojku, však o olympiádu neprídu. Na Dvojke sa odvysiela to najdôležitejšie z olympiády. STV garantuje, že všetky vystúpenia slovenských športovcov a najdôležitejšie súťaže na Dvojke budú.

Slovenský hokejový útočník Dávid Skokan podpísal zmluvu s tímom AHL Hartford Wolf Pack. Devätnásťročného centra si v minuloročnom drafte vybral tím New York Rangers v 7. kole zo 193. pozície. Rodák z Popradu hral posledné tri sezóny v drese juniorského tímu Rimouski Oceanic. Zatiaľ posledný draftovaný Slovák pôsobil pred odchodom za more v rodnom Poprade.

**********************************

Popoludní má byť polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 27 až 32, na severe ojedinele okolo 25 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.