Tuesday, July 29, 2008

pripravila katarína plavčanováDesiatky čínskych pasažierov dnes rozbíjali počítače na letisku v meste Kchun-ming

10.00
Bombový útok vystrašil turistov na juhu Španielska. Bomba explodovala v noci nadnes pri pláži v letovisku Torremolinos v turistickej oblasti Costa del Sol. Prvé správy nehovorili o žiadnych zraneniach. Bomba, pred ktorou neprišlo varovanie vybuchla pod lavičkou blízko dvoch hotelov. Polícia miesto uzavrela a vyšetruje, či nešlo o čin baskickej organizácie ETA.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko vyhlásil, že jeho bývalý politický spojenec David Žvania ho v roku 2004 nútil, aby prišiel na večeru, na ktorej sa ho podľa neho pokúsili otráviť. Povedal, že na tú večeru nechcel ísť, avšak Žvania naňho tlačil. Juščenko, ktorý bol v tom čase opozičným prezidentským kandidátom, následne náhle ochorel. Priotrávil sa dioxínom. Žvania, ktorý je členom parlamentnej frakcie podporujúcej prezidenta, Juščenkove obvinenia poprel. Podľa neho mal Juščenko bežnú otravu jedlom. Štvorročné vyšetrovanie tohto prípadu je zatiaľ bezvýsledné.

Desiatky čínskych pasažierov dnes rozbíjali počítače a dostali sa do šarvátok s políciou po tom, čo museli celú noc stráviť na letisku v meste Kchun-ming bez ubytovania. Viac ako 170 cestujúcich malo opustiť mesto na troch lietadlách ešte včera večer, lety však zrušili pre zlé počasie. "Všetci pasažieri museli stráviť noc na palube lietadiel alebo v odletovej hale... Nikto neprišiel, aby sa im postaral o stravu," uviedla agentúra Sinchua. Z konfliktu obvinili personál leteckej spoločnosti a jeho "nevhodný pracovný prístup".


Ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach by sa mali od dnešného dňa znížiť. Cena benzínu o 50 halierov/liter a cena nafty o 30 halierov/liter. Priemerná cena 95-oktánového benzínu klesne po zlacnení na úroveň medzi hodnotami 41 Sk/liter a 41,10 Sk/liter a priemerná cena nafty sa bude pohybovať pod 44,50 Sk/liter. Naposledy sa ceny pohonných látok na Slovensku menili pred štyrmi týždňami. Po tom, čo sa ceny ropy prepadli nadol, zareagovali na svetových trhoch aj ceny pohonných látok.

Pracujúci s príjmom blízkym minimálnej mzde by mali mať od budúceho roka nárok na tzv. zamestnanecký bonus. Pri vzniku negatívnej daňovej povinnosti vypočítanej z ich príjmu by mali mať nárok na príspevok zo strany štátu. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú do pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií.
Občania s najnižšími príjmami by mali získať vyšší čistý príjem bez toho, aby sa výraznejšie zvyšovala minimálna mzda.

Iveta Radičová na Strekovskom festivale, Ivan Gašparovič na výjazde na Kysuciach, obaja prezidentskí kandidáti na Slávnostiach bratstva Čechov a Slovákov v Javorine. Napriek nabitému programu sa k predvolebnej kampani ani jeden z nich nepriznáva. "Pán prezident navštevuje jednotlivé obce a mestá pravidelne od nástupu do funkcie. V pracovných výjazdoch bude pokračovať aj v piatom roku svojho pôsobenia," uviedol hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

Faktom však je, že kým v júli 2006 Gašparovič absolvoval jediný výjazd - na automobilové preteky na Pezinskej Babe, vlani to bolo v rovnakom mesiaci už päť akcií a tento rok má za necelý mesiac za sebou sedem výjazdov.
"Sú to len poslanecké výjazdy. Rovnaké sme robili vlani počas Modrého leta, len sa im nevenovala taká pozornosť," tvrdí poslankyňa za SDKÚ Iveta Radičová. Na týchto výjazdoch zbiera podpisy na podporu svojej kandidatúry. Od mája podľa vlastných slov navštívila už asi 40 miest.

Kým Gašparovič nevynechá takmer nijaký väčší folklórny festival, Radičová sa pred dvoma týždňami zúčastnila na hudobnom festivale Pohoda, ktorý navštívilo asi 30-tisíc mladých ľudí.

Minister školstva Ján Mikolaj priklepol štátnu dotáciu základnej škole, na ktorú chodil jeho stranícky šéf Ján Slota. Základná škola v Lietavskej Lúčke má 280-tisíc korún použiť na jazykové laboratórium. Rezort prerozdeľoval na laboratória takmer 25 miliónov korún medzi základné a stredné školy. Komisia pri výbere posudzovala mieru využitia aktivít pri vyučovaní, spoluprácu žiakov, učiteľov, rodičov, ale aj nápaditosť a originalitu projektu," zdôvodňuje ministerstvo výber škôl.

Dvojnásobní olympijskí víťazi vo vodnom slalome v kategórii C2 Peter a Pavol Hochschornerovci budú formu na svoju tretiu olympijskú súťaž v živote ladiť v najbližších desiatich dňoch priamo v olympijskom areáli vodného slalomu v Šun-ji. Pod prísnym dohľadom otca a trénera budú bratia pilovať svoju jazdeckú techniku tak, aby všetky prúdy a protiprúdy v tejto divokej vode poriadne dostali do rúk.

Euro 30,38, americky dolar 19,30 a britska libra 38,30
**********************************
Malá, cez deň časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 25 až 30 st. Na horách 19 st. Slabý vietor od severu.