Sunday, July 27, 2008

pripravila katarína plavčanová Ešte nie je známy termín vydania bosnianskosrbského vojnového zločinca Radovana Karadžiča pred Medzinárodný tribunál

28.7. 7.00
Oficiálne ešte stále nie je známy termín, kedy vydajú bosnianskosrbského vojnového zločinca Radovana Karadžiča pred Medzinárodný tribunál do Haagu. Jeho advokát nechcel ani včera potvrdiť, či vôbec podal odvolanie proti jeho vydaniu. Podľa neho do Haagu "bude vydaný najskôr v stredu. Informovala o tom rakúska agentúra APA.

Kalifornské úrady začali včera evakuovať oblasti západne od prírodnej rezervácie Yosemite, kde sa od piatku nekontrolovane šíri lesný požiar. Oheň už zasiahol asi 8000 hektárov. V prírodnej rezervácii uzavreli väčšinu kempingov, cesty do rezervácie sú však stále prístupné. S ohňom bojuje asi 2000 hasičov. "V celej Kalifornii je extrémne sucho.

Situácia na východnom Slovensku sa po povodniach upokojila. Podľa aktuálnych informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu majú tretí stupeň povodňovej aktivity len v Košických Olšanoch. Hladina vody je na väčšine tokov ustálená alebo klesá, stúpa len na niektorých úsekoch Bodrogu, Hornádu a studeného potoka. Na východnom Slovensku by v najbližšom čase nemalo pršať, prehánky možno očakávať len v okolí Bardejova. Búrkové výstrahy a silný vietor platia pre juh stredného Slovenska a východ podunajskej nížiny.

V obytnom bloku na Ulici Ludvíka Svobodu v Poprad našli včera ráno dobodaného mŕtveho muža. Je ním 57-ročný muž z Popradu. "Lekár pri ohliadke našiel v oblasti brucha štyri bodnorezné rany, 10 bodnorezných rán v pravej časti chrbta a jeden rez na ľavej strane krku. Telo nebohého previezli na pitvu. Polícia už začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy.

V Prešove dali do užívania recykloboxy na použité batérie. Doteraz sa ich mohli zbaviť iba na dvoch zberných dvoroch. Občania ich nájdu pri mestskej radnici na Hlavnej a Jarkovej ulici. Nové boxy sú aj v niektorých areáloch materských a základných škôl. Ide o súčasť projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013, o ktoré sa Prešov uchádza.

Španiel Rafael Nadal sa stal víťazom prestížneho podujatia série ATP Masters v kanadskom Toronte a vo svetovom rebríčku ATP sa priblížil k donedávno neohrozenej svetovej jednotke, svojmu veľkému rivalovi Rogerovi Federerovi. Druhý nasadený hráč vo finále zdolal nenasadeného Nemca Kiefera hladko 6:3, 6:2. Celkový počet víťazných turnajov v kariére zaokrúhlil na tridsať.

Španielska dominancia na cyklistickej Tour de France pokračuje tretí rok v rade, po Oscarovi Pereirovi a Albertovi Contadorovi sa ďalším víťazom stal Carlos Sastre pred Austrálčanom Cadelom Evansom, tretí skončil prekvapujúco Rakúšan Bernhard Kohl. Slovák Peter Velits pri svojej premiére na Tour de France skončil na 58. mieste a stal sa najlepším Slovákom v histórii podujatia.
Včerajšiu záverečnú 21. etapu s tradičným cieľom na parížskom bulvári Champs-Élysées vyhral v hromadnom špurte pelotónu Belgičan Gert Steegmans. Velits prišiel do cieľa na 60. mieste, tesne za ním finišoval celkový víťaz Sastre.

Euro 30,38, americký dolár 19,30 a britská libra 38,56
**************************************

Jasno až polooblačno, popoludní pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na severe miestami okolo 24 st. Na horách okolo 18 st. Slabý vietor od severu.