Wednesday, July 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Zajtra pôjde Karadžič pred súd

15:00 30.07.2008

Radovan Karadžič prvýkrát predstúpi pred sudcov haagskeho tribunálu pre vojnové zločiny už vo štvrtok, keď ho vyzvú, aby reagoval na obvinenia z genocídy. Karadžiča ráno previezli do väznice v Haagu. Pred tribunálom čelí 11 obvineniam z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 až 1995.

Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a zvláštny vyslanec Európskej únie pre Bosnu a Hercegovinu Miroslav Lajčák zrušil svoje rozhodnutie z 9. januára o zadržaní cestovných dokladov najbližšej rodine Radovana Karadžiča. Toto opatrenie bolo podľa jeho úradu zamerané na oslabenie siete, ktorá podporovala Radovana Karadžiča na úteku. Lajčák teraz tvrdí, že dôvody pre zadržanie cestovných dokladov najbližšej rodiny Radovana Karadžiča pominuli. Cestovné dokumenty odobrali Karadžičovej manželke, dvom deťom a zaťovi Branislavovi Jovičičovi.

Líbya obnovila dodávky ropy do Švajčiarska, ktoré zastavila vo štvrtok po zatknutí syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, oznámil šéf Švajčiarskej ropnej spoločnosti. Kaddáfího syna Hannibala a jeho manželku zatkli 15. júla za útok na zamestnancov hotela. Prepustili ich na kauciu pol milióna švajčiarskych frankov (viac ako 300 tisíc eur). 32-ročný Kaddáfího syn vedie lukratívnu prepravnú agentúru, ktorá sa zaoberá takmer celým ropným exportom Líbye a je "poradcom" národnej námornej prepravnej spoločnosti.

Štyri dni po zatknutí Hannibala v Tripolise uväznili dvoch Švajčiarov. Líbya považovala Hannibalovo zatknutie za nepriateľský akt a reagovala odstavením dodávok ropy do Švajčiarska, odvolaním svojho veľvyslanca a zastavením vydávania víz pre švajčiarskych občanov. Zredukované bolo aj letecké spojenie medzi oboma krajinami a švajčiarske podniky v Líbyi dostali nariadenie o ukončení činnosti.

Prešovskí policajti v spolupráci s popradskými objasnili vraždu Petra P. z Popradu, ku ktorej došlo v nedeľu ráno v bytovom dome na Ulici Ludvika Svobodu. Pätnástimi ranami dobodaného 57-ročného muža podľa vyšetrovateľov zavraždil o rok starší Vavrinec B. Polícia zistila, že vražda sa stala po hádke mužov, ktorí sa poznali, a išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o vraždu z afektu. Obvinený bodol Petra desaťkrát do chrta, štyri rany smerovali do brucha a jedna rezná rana do ľavej strany krku. Napadnutý zomrel na šok z vykrvácania. Spáchanie skutku obvinený popiera.

Popradské kultúrne leto dnes pokračuje ďalším koncertom. N a Námestí sv. Egídia dnes vystúpi popradská kapela City. Koncert sa začne o ôsmej večer.

Rokliny v Slovenskom raji sa po veľkých dažďoch a prívalových vodách zmenili. Na viacerých miestach pribudli popadané stromy, nové výmole a tiesňavy zrazu vyzerajú úplne inak. Kvôli opravám zničených prístupových zariadení zostávajú uzatvorené rokliny Suchá Belá, Piecky, Sokolia dolina a Veľký Sokol.

SPORT

Basketbalový tím USA zložený zo zvučných mien zámorskej NBA sa v otváracom súboji olympijského turnaja v Pekingu postaví proti domácemu výberu s Jao Mingom v strede. Americkí hráči považujú konfrontáciu s 230 cm vysokým pivotom Houston Rockets za veľkú výzvu. Nikto z mužstva okolo Kobeho Bryanta a LeBrona Jamesa sa Jaovi výškovo nevyrovná, jednoduchý recept však poznajú: rýchlo k nemu pristupovať a nútiť ho k svižnému pohybu.

************************************

NOC:
Jasno až polojasno, prechodne miestami zväčšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14, na severe miestami okolo 12 st.
Slabý premenlivý vietor.

ŠTVRTOK:
Malá, časom zväčšená oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky, najmä popoludní.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý vietor.