Wednesday, July 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Radovan Karadžič je už v Haagu a čaká na súd

18:00 30.07.2008

Radovan Karadžič prvýkrát predstúpi pred sudcov haagskeho tribunálu pre vojnové zločiny už vo štvrtok, keď ho vyzvú, aby reagoval na obvinenia z genocídy. Karadžiča ráno previezli do väznice v Haagu. Pred tribunálom čelí 11 obvineniam z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 až 1995.

Radovan Karadžič je jednou z 19 osôb obvinených tribunálom OSN z vojnových zločinov a genocídy v súvislosti s masakrou 8 tisíc moslimských mužov a chlapcov v Srebrenici. Šesť z nich už tribunál odsúdil. 11. júla 1995 bosnianskosrbské jednotky vstúpili do moslimskej enklávy kontrolovanej OSN a naložili tisícky mužov do nákladných áut. Potom ich popravili a telá pochovali v masových hroboch. Masakru, považujú historici za najrozsiahlejšie systematické vyvražďovanie v Európe od druhej svetovej vojny

Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a zvláštny vyslanec Európskej únie pre Bosnu a Hercegovinu Miroslav Lajčák zrušil svoje rozhodnutie z 9. januára o zadržaní cestovných dokladov najbližšej rodine Radovana Karadžiča. Toto opatrenie bolo podľa jeho úradu zamerané na oslabenie siete, ktorá podporovala Radovana Karadžiča na úteku. Lajčák teraz tvrdí, že dôvody pre zadržanie cestovných dokladov najbližšej rodiny Radovana Karadžiča pominuli. Cestovné dokumenty odobrali Karadžičovej manželke, dvom deťom a zaťovi.

Líbya obnovila dodávky ropy do Švajčiarska, ktoré zastavila vo štvrtok po zatknutí syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, oznámil šéf Švajčiarskej ropnej spoločnosti. Kaddáfího syna Hannibala a jeho manželku zatkli 15. júla za útok na zamestnancov hotela. Prepustili ich na kauciu pol milióna švajčiarskych frankov (viac ako 300 tisíc eur). 32-ročný Kaddáfího syn vedie lukratívnu prepravnú agentúru, ktorá sa zaoberá takmer celým ropným exportom Líbye a je "poradcom" národnej námornej prepravnej spoločnosti.

Štyri dni po zatknutí Hannibala v Tripolise uväznili dvoch Švajčiarov. Líbya považovala Hannibalovo zatknutie za nepriateľský akt a reagovala odstavením dodávok ropy do Švajčiarska, odvolaním svojho veľvyslanca a zastavením vydávania víz pre švajčiarskych občanov. Zredukované bolo aj letecké spojenie medzi oboma krajinami a švajčiarske podniky v Líbyi dostali nariadenie o ukončení činnosti.

Najväčší nemecký letecký dopravca Lufthansa dnes zrušil desiatky diaľkových letov pre štrajk , ktorý v pondelok začali členovia posádok a pozemný personál. Informoval hovorca spoločnosti. Lufthansa podľa neho musela zrušiť 78 spojov, čo predstavuje štyri percentá všetkých letov. Dodal, že medzi zrušenými spojmi sú spiatočné lety do Kalkaty, Calgary, Chicaga a New Yorku. Štrajk v dovolenkovej sezóne zatiaľ výrazne nenarušil leteckú dopravu. Odborový zväz zamestnancov služieb Verdi o požaduje zvýšenie miezd o 9,8 percenta pre 50 000 zamestnancov v priebehu jedného roka, zatiaľ čo Lufthansa ponúka iba 6,7-percentný nárast za 21 mesiacov.

Milióny Severokórejčanov trpia hladom pre záplavy a zlú úrodu, uvádza Organizácia Spojených národov. Situácia je najhoršia od 90. rokov, povedal hovorca Svetového potravinového programu. "Miliónom chudobných Severokórejčanov hrozí hladomor," varoval hovorca. V nasledujúcich dvoch týždňoch začne OSN medzinárodnú kampaň na pomoc Kórejskej ľudovodemokratickej republike, ktorej chýbajú aj v čase dobrej úrody potraviny na nakŕmenie celej populácie. Počas hladu v 90-tych rokoch zomreli v KĽDR približne dva milióny ľudí.

V Moldavsku museli pre povodne evakuovať tisíce ľudí. Hladina riek Prut a Dnester stále stúpa a nebezpečenstvo povodní je vysoké po tom, ako susednú Ukrajinu a Rumunsko zasiahli silné dažde. Povodne zasiahli obyvateľov deviatich oblastí, najmä v severnom a strednom Moldavsku.

Búrky a povodne, ktoré cez víkend zasiahli západnú Ukrajinu a susedné Rumunsko si vyžiadali 26 obetí, viedli k evakuácii desaťtisícov obyvateľov a poškodili stovky mostov. Rumunský prezident Traian Basescu vtedy varoval, že v severnom regióne hrozí "ekologická katastrofa", ak sa z brehov vylejú jazerá Colbu 1 a Colbu 2. Tie obsahujú smrteľný banský odpad vrátane ťažkých kovov a zrejme aj kyanidu. V jazerách sa môže pritom nachádzať viac ako 8 miliónov ton banského odpadu.

Rokovania o liberalizácii svetového obchodu sa skončili včera bez výsledku. Rozhovory Svetovej obchodnej organizácie stroskotali v Ženeve po deviatich dňoch na otázke špeciálneho ochranného mechanizmu, ktorý by mal pomôcť farmárom chudobných krajín brániť sa voči zvýšenému dovozu poľnohospodárskych plodín. Podľa zdrojov WTO delegácie Indie, Číny a Spojených štátov nedokázali nájsť zhodu v otázke limitov pre tento typ ochranných mechanizmov.

V Prešovskom kraji platí tretí stupeň povodňovej aktivity aj týždeň po povodniach ešte v 45 obciach. Najviac ich je v okrese Bardejov. Do poslednej odrezanej obce, ktorou je Livovská Huta, sa dnes po týždni dostala vetrieska. Doteraz občanov zásobovali výlučne vojenským pásovým transportérom. V niektorých obciach ešte nie je pitná voda, obyvateľov zásobujú cisternami.

Prešovskí policajti v spolupráci s popradskými objasnili vraždu Petra P. z Popradu, ku ktorej došlo v nedeľu ráno v bytovom dome na Ulici Ludvika Svobodu. Pätnástimi ranami dobodaného 57-ročného muža podľa vyšetrovateľov zavraždil o rok starší Vavrinec B. Polícia zistila, že vražda sa stala po hádke mužov, ktorí sa poznali, a išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o vraždu z afektu. Obvinený bodol Petra desaťkrát do chrta, štyri rany smerovali do brucha a jedna rezná rana do ľavej strany krku. Napadnutý zomrel na šok z vykrvácania. Spáchanie skutku obvinený popiera.

Popradské kultúrne leto dnes pokračuje ďalším koncertom. N a Námestí sv. Egídia dnes vystúpi popradská kapela City. Koncert sa začne o ôsmej večer.

Rokliny v Slovenskom raji sa po veľkých dažďoch a prívalových vodách zmenili. Na viacerých miestach pribudli popadané stromy, nové výmole a tiesňavy zrazu vyzerajú úplne inak. Kvôli opravám zničených prístupových zariadení zostávajú uzatvorené rokliny Suchá Belá, Piecky, Sokolia dolina a Veľký Sokol.

Kurzy NBS platné od zajtra:

EUR1 30,39
USD1 19,49
GBP1 38,61

SPORT

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) dnes vydala nariadenie, podľa ktorého musia všetky kluby uvoľniť svojich hráčov do 23 rokov nominovaných na Olympijský turnaj v Pekingu. Znamená to, že FC Barcelona bude musieť poskytnúť Argentíne útočníka Lionela Messiho, Brazília má zase právo požiadať Schalke 04 o Rafinhu a Werder Brémy o Diega. Európske kluby doteraz bránili svoju neochotu tvrdením, že olympijský turnaj nefiguruje v medzinárodnom kalendári FIFA, teraz im zostáva už iba možnosť obrátiť sa na Športový arbitrážny súd v Lausanne.

Basketbalový tím USA zložený zo zvučných mien zámorskej NBA sa v otváracom súboji olympijského turnaja v Pekingu postaví proti domácemu výberu s Jao Mingom v strede. Americkí hráči považujú konfrontáciu s 230 cm vysokým pivotom Houston Rockets za veľkú výzvu. Nikto z mužstva okolo Kobeho Bryanta a LeBrona Jamesa sa Jaovi výškovo nevyrovná, jednoduchý recept však poznajú: rýchlo k nemu pristupovať a nútiť ho k svižnému pohybu.

************************************

V noci má byť jasno až polojasno, prechodne miestami zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 18 až 14, na severe miestami okolo 12 st.

Zajtra cez deň malá, časom zväčšená oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky, najmä popoludní.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý vietor.