Thursday, July 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Povodňová situácia sa ukľudnila

7:00 25.07.2008 Michal

Na území Prešovského kraja v noci výdatne pršalo. Nové záplavy však nie sú . Hasiči Zasahovali pri spadnutých stromoch v okresoch Stará Ľubovňa, Bardejov a Vranov nad Topľou. Hasičom pomáhali aj jednotky záchranného zboru z Humenného a Žiliny. Dnes budú pokračovať v záchranných akciách. V Bardejovskom okrese naďalej platí mimoriadny stav.

Povodňová situácia v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica sa pomaly upokojuje. Dnes o jednej po polnoci pršalo len mierne a krátko. „Našťastie, predpovede meteorológov o výdatných zrážkach sa zatiaľ nenaplnili a situácia sa pomaly stabilizuje,“. K zlepšeniu došlo aj v Gelnici v lokalite Perlová dolina, aj v ostatných obciach Hnileckej doliny, ako aj v Slovinkách a Krompachoch.

Americký Kongres schválil 48 miliárd USD na boj proti AIDS, malárii a tuberkulóze na celom svete. Prezidentov záchranný plán na pomoc AIDS mnohí považujú za jeden z najväčších úspechov Georgea Busha.
Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine Miroslav Lajčák s najväčšou pravdepodobnosťou nepovolí rodine Radovana Karadžiča navštíviť ho v Srbsku. "Budú mať ešte dosť príležitostí vidieť svojho otca v budúcnosti, no bohužiaľ, veľa ľudí zo Srebrenice už nikdy neuvidí tých svojich," povedal Lajčák.

Troch ľudí postrelil včera útočník na vyššej strednej škole v meste Phoenix v štáte Arizona. Jeden muž a žena sú v kritickom stave, 17-ročný chlapec je stabilizovaný. Školu na celý deň zatvorili. Podľa svedka sa strelec najprv pobil s iným mužom a potom začal cielene strieľať. Polícia ho zadržala o niekoľko hodín v jeho dome.

Prezident Ivan Gašparovič nepodpísal zákon o cestnej premávke a vrátil ho do Národnej rady na opätovné prerokovanie. Prezident nie je napríklad spokojný s tým, ako zákon upravuje problematiku odbornej spôsobilosti vodičov a navrhuje, aby sa zachoval súčasný systém skúšok.

Kurzy NBS:
EUR1 30,37
USD1 19,37
GBP1 38,49

Sport

Horolezec Peter Hámor sa tento týždeň vrátil z nepálsko-pakistanskej expedície. Vystúpil na osemtisícovky Gašerbrum I a Gašerbrum II a blízko mal aj k vrcholu Annapurny. V rámci aklimatizácie vystúpil Peter Hámor aj na Ama Dablam. Pôvodne mala trojica Peter Hámor, Piotr Pustelnik a Piotr Morawski v pláne vystúpiť na Annapurnu, traverz Gašerbrumov a traverz Broad Peaku. "Urobili sme kusisko dobrej roboty a tie výstupy, čo sme urobili, sú hodnotné a dobré,“ dodal Hámor. Viac im nedovolilo počasie.

Víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal nemecký cyklista Marcus Burghardt. V záverečnom špurte v uliciach St. Etienne zdolal svojho partnera z úniku Španiela Carlosa Barreda. Žlté tričko svojho majiteľa nezmenilo. Aj dnes ho bude mať na sebe Španiel Carlos Sastre.

********************

Veľká, na západe zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach dážď alebo prehánky, na východe ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 28, na severe okolo 21 st. Prevažne severný vietor, na východe a západe spočiatku v nárazoch do 15 m/s.