Tuesday, July 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Srbský prezident Boris Tadič sa zľakol dnešnej plánovanej demonštrácie ultranacionalistov v Belehrade

11.00
Srbský prezident Boris Tadič sa zľakol dnešnej plánovanej demonštrácie ultranacionalistov v Belehrade a osobne požiadal vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva v Bosne Miroslava Lajčáka, aby predsa len dovolil rodine Radovana Karadžiča pricestovať do hlavného mesta a navštíviť ho. Informoval dnes o tom srbský denník Kurir. Tadič, prekvapený masovou podporou Karadžičovi, predtým naopak Lajčáka žiadal, aby rodine exprezidenta nevrátil pasy a zabránil tak v ich príchode do Belehradu pred jeho vydaním do Haagu.

Sto dní pred voľbami má podľa prieskumu verejnej mienky senátor Barack Obama náskok pred senátorom Johnom McCainom o osem percent. Prezidentské voľby sú v USA tradične počas prvého novembrového utorka, v tomto roku to bude 4. novembra. Najintenzívnejšia kampaň sa očakáva od septembra, po oficiálnom potvrdení nominácií dvoch hlavných politických strán.

Čínske úrady porušili svoj sľub, že zlepšia situáciu v oblasti ľudských práv, čím zradili základné hodnoty olympijských hier. Uviedla to včera organizácia Amnesty International v správe, ktorá vychádza desať dní pred začiatkom olympiády. V tejto súvislosti vyzvala Peking, aby prepustil všetkých politických väzňov, povolil slobodné pôsobenie novinárov a zastavil popravy. Svetoví lídri, ktorí budú na olympiáde, musia podľa AI verejne prehovoriť o problematike ľudských práv v Číne. "V opačnom prípade bude podľa ich postoja prijateľné, aby sa olympijské hry konali v atmosfére utláčania a prenasledovania.

Nemecká spoločnosť Lufthansa dnes zruší 70 z dvoch tisíc plánovaných letov. Dôvodom je štrajk pozemného personálu a posádok lietadiel. Týka sa to frekventovaných letov na krátke vzdialenosti, u ktorých spoločnosť môže presunúť cestujúcich na inú linku. Štrajk zamestnancov Lufthansy sa začal v noci na včera a postihol veľké medzinárodné letiská v krajine, vrátane Frankfurtu. Odbory, ktoré žiadajú zvýšenie miezd pohrozili, že dôsledky štrajku sa budú zo dňa na deň stupňovať.

Ceny pohonných látok na našich pumpách sa od dnešného dňa znižujú. Cena benzínu o 50 halierov/liter a cena nafty o 30 halierov/liter. Potom, čo sa ceny ropy prepadli nadol, zareagovali na svetových trhoch aj ceny pohonných látok.
Naposledy sa ceny pohonných látok na Slovensku menili pred štyrmi týždňami.

Do povodňami zasiahnutých oblastí Prešovského kraja vyviezli z dvoch lomov z Vyšnej Šebastovej a Fintíc za päť dní vyše 26-tisíc ton lomového kameňa a naložili viac ako 2 tisíc nákladných áut. V lome Maglovec vo Vyšnej Šebastovej, ktorý je v prípade povodní štátom určený ako prioritný, pracujú od vypuknutia záplav v mimoriadnom režime. Do soboty večera nonstop. "V špičke každú minútu od nich odchádzalo jedno auto naložené kameňom. Z Maglovca odišlo do zaplavených obcí okolo 20-tisíc ton lomového kameňa, za päť dní tu naložili cez 1 600 ťažkých vozidiel, ktoré išli do zaplavených regiónov.

Pracujúci s príjmom blízkym minimálnej mzde by mali mať od budúceho roka nárok na tzv. zamestnanecký bonus. Pri vzniku negatívnej daňovej povinnosti vypočítanej z ich príjmu by mali mať nárok na príspevok zo strany štátu. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú do pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií.
Občania s najnižšími príjmami by mali získať vyšší čistý príjem bez toho, aby sa výraznejšie zvyšovala minimálna mzda.

Iveta Radičová na Strekovskom festivale, Ivan Gašparovič na výjazde na Kysuciach, obaja prezidentskí kandidáti na Slávnostiach bratstva Čechov a Slovákov v Javorine. Napriek nabitému programu sa k predvolebnej kampani ani jeden z nich nepriznáva. "Pán prezident navštevuje jednotlivé obce a mestá pravidelne od nástupu do funkcie. V pracovných výjazdoch bude pokračovať aj v piatom roku svojho pôsobenia," uviedol hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

Slovenskí cykloturisti môžu v súčasnosti využívať takmer 10-tisíc kilometrov trás po celej krajine. Ide o chodníky značené na existujúcich komunikáciách alebo horské trás. Cykloturistika prežíva na Slovensku v posledných desiatich rokoch enormný rozvoj. Situácia je však podľa predstaviteľa Slovenského cykloklubu Juraja Hlatkého podobná ako v iných krajinách. "Za posledných desiať rokov sa z cyklistiky stalo najrozvinutejšie odvetvie turizmu. Odštartoval ho príchod horského bicykla, ktorý priniesol nové možnosti.

Po úspešnom dvojzápase s maltským tímom FC Valletta (výsledky 2:0 /vonku/ a 1:0 /doma/) čaká slovenského futbalového šampióna Artmediu Petržalka v 2. predkole Ligy majstrov fínsky Tampere United. Nepochybne ide o súpera z ťažšej hmotnostnej kategórie, ako bol majster zo stredomorského ostrova, no rozhodne nie neprekonateľného. Vytúžený cieľ - postupom do skupinovej fázy najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže starého kontinentu.

Euro 30,38, americky dolar 19,30 a britska libra 38,30
**********************************
Malá, cez deň časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 25 až 30 st. Na horách 19 st. Slabý vietor od severu.