Wednesday, July 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Popradská vražda je objasnená

16:00 30.07.2008

V Moldavsku museli pre povodne evakuovať tisíce ľudí. Hladina riek Prut a Dnester stále stúpa a nebezpečenstvo povodní je vysoké po tom, ako susednú Ukrajinu a Rumunsko zasiahli silné dažde. Povodne zasiahli obyvateľov deviatich oblastí, najmä v severnom a strednom Moldavsku.

Búrky a povodne, ktoré cez víkend zasiahli západnú Ukrajinu a susedné Rumunsko si vyžiadali 26 obetí, viedli k evakuácii desaťtisícov obyvateľov a poškodili stovky mostov. Rumunský prezident Traian Basescu vtedy varoval, že v severnom regióne hrozí "ekologická katastrofa", ak sa z brehov vylejú jazerá Colbu 1 a Colbu 2. V jazerách je viac ako 8 miliónov ton nebezpečného banského odpadu.

Radovan Karadžič prvýkrát predstúpi pred sudcov haagskeho tribunálu pre vojnové zločiny už vo štvrtok, keď ho vyzvú, aby reagoval na obvinenia z genocídy. Karadžiča ráno previezli do väznice v Haagu. Pred tribunálom čelí 11 obvineniam z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 až 1995.

Prešovskí policajti v spolupráci s popradskými objasnili vraždu Petra P. z Popradu, ku ktorej došlo v nedeľu ráno v bytovom dome na Ulici Ludvika Svobodu. Pätnástimi ranami dobodaného 57-ročného muža podľa vyšetrovateľov zavraždil o rok starší Vavrinec B. Polícia zistila, že vražda sa stala po hádke mužov, ktorí sa poznali, a išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o vraždu z afektu. Obvinený bodol Petra desaťkrát do chrta, štyri rany smerovali do brucha a jedna rezná rana do ľavej strany krku. Napadnutý zomrel na šok z vykrvácania. Spáchanie skutku obvinený popiera.

Popradské kultúrne leto dnes pokračuje ďalším koncertom. N a Námestí sv. Egídia dnes vystúpi popradská kapela City. Koncert sa začne o ôsmej večer.

Rokliny v Slovenskom raji sa po veľkých dažďoch a prívalových vodách zmenili. Na viacerých miestach pribudli popadané stromy, nové výmole a tiesňavy zrazu vyzerajú úplne inak. Kvôli opravám zničených prístupových zariadení zostávajú uzatvorené rokliny Suchá Belá, Piecky, Sokolia dolina a Veľký Sokol.

Kurzy NBS platné od zajtra:

EUR1 30,39
USD1 19,49
GBP1 38,61

SPORT

Basketbalový tím USA zložený zo zvučných mien zámorskej NBA sa v otváracom súboji olympijského turnaja v Pekingu postaví proti domácemu výberu s Jao Mingom v strede. Americkí hráči považujú konfrontáciu s 230 cm vysokým pivotom Houston Rockets za veľkú výzvu. Nikto z mužstva okolo Kobeho Bryanta a LeBrona Jamesa sa Jaovi výškovo nevyrovná, jednoduchý recept však poznajú: rýchlo k nemu pristupovať a nútiť ho k svižnému pohybu.

************************************

NOC:
Jasno až polojasno, prechodne miestami zväčšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14, na severe miestami okolo 12 st.
Slabý premenlivý vietor.

ŠTVRTOK:
Malá, časom zväčšená oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky, najmä popoludní.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý vietor.