Thursday, July 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Pre východ a severovýchod krajiny, ako aj pre Šariš a Spiš platí výstraha 3. stupňa

14.00
Pre východ a severovýchod krajiny, ako aj pre Šariš a Spiš platí výstraha 3. stupňa. V týchto oblatiach sa očakávajú zrážky od 20 do 30 milimetrov. Podobne by to malo byť v juhovýchodných oblastiach a regiónoch Orava, Kysuce a Gemer. Pre ne platí výstrahu 2. stupňa. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav.

Predpokladané úhrny zrážok by neboli problémom, ale pre nasýtenosť povodí ich zem už nie je schopná absorbovať. Na východe Slovenska je zamračené a ďalšie zrážky možno očakávať od 14.00 do 15.00 hodiny a počas noci. "Nedajú sa vylúčiť ani intenzívne búrky. Ďalšiu vlna zrážok by malo na Slovensko priviať východné prúdenie z Ukrajiny.

Meteorológovia varovali pred výdatnými dažďami, ktoré môžu hlavne na severe východného Slovenska počas dnešnej noci spôsobiť veľké škody a ohroziť ľudské životy. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu najvyššieho stupňa. Pod Tatrami včera padali stromy, dnes sa môžu vylievať aj rieky. Už cez víkend by však malo začať svietiť slnko a nastúpiť by mali vyššie teploty.

Výdatné dažde v uplynulých dňoch zdvihli aj hladinu Dunaja. Dnes ráno namerali pri Devíne 451 cm a pri Bratislave 498 cm. Podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku bude Dunaj dnes ešte stúpať. Očakávané večerné hodnoty predpokladajú výšku hladiny pri Devíne 530 cm a Bratislave 570 cm. Prvý stupeň povodňovej aktivity na Dunaji, tzv. pozorovanie, sa vyhlasuje až od výšky 600 cm. Je však predpoklad, že Dunaj bude v nasledujúcich dňoch klesať.

Dnešným dňom Železničná spoločnosť Slovensko, zaviedla duálne zobrazovanie na cestovných lístkoch, predávaných prostredníctvom elektronického systému. Cestovné sa prepočítava na základe tzv. jednotného železničného kurzu, ktorý raz mesačne stanovuje dopravca. Cestujúci platí v SKK a vo vybraných staniciach v eurách tak ako doteraz.

Niekdajšieho bosnianskosrbského prezidenta Radovana Karadžiča, obvineného pre vojnové zločiny počas balkánskej vojny, vypátrali a zadržali na základe informácií jeho bývalého blízkeho spolupracovníka, takisto medzinárodne hľadaného Ratka Mladiča. Informáciu prinieslo vo štvrtok internetové vydanie londýnskeho denníka Daily Telegraph. Ratko Mladič chcel zrejme oddialiť vlastné zadržanie a vyhnúť sa vydaniu Medzinárodnému trestnému tribunálu OSN. Myslí si to nemecká Spolková spravodajská služba.

Víťazom 17. etapy kráľovskej alpskej cyklistickej Tour de France sa stal Carlos Sastre z tímu CSC. V sedle bicykla strávil včera vyše 6 h. Skúsený 33-ročný Španiel zaútočil 13 km pred cieľom a odvtedy šliapal až k vrcholu stúpania vo výške 1860 m v úžasnom tempe sám. Sastre zvíťazil s náskokom 2:03 min pred španielsko-luxemburskou dvojicou Andy Schleck - Samuel Sánchez a ako siedmy cyklista v Tour si oblečie žltý dres určený pre lídra pretekov.

Fantastický výkon podal v supernáročnej 17. etape s troma horskými prémiami slovenský cyklista Peter Velits. Dvadsaťtriročný jazdec strávil v Alpách v úniku neuveriteľných 194 km a dostihnutý bol 13 km pred cieľom. Napokon obsadil 39. miesto so stratou 17 min a v celkovom poradí si polepšil o šesť priečok zo 68. na 62. miesto.
************************************

POPOLUDNIE:
Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Na východe trvalejšie zrážky. Naďalej veterno. Najvyššia denná teplota 20 až 24, na severe okolo 18 st. Silný nárazový vietor.