Wednesday, July 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Karadžič je už v Haagu

9.00
Bývalého vodcu bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča dnes dopravili z Belehradu do väznice tribunálu OSN pre vojnové zločiny v Haagu. Kolóna so 63-ročným obvineným prešla hlavným vchodom väzenského zariadenia Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Karadžič bude pred tribunálom čeliť 11 obvineniam z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Asi 15-tisíc Srbov večer protestovalo v Belehrade proti zadržaniu Radovana Karadžiča a proti jeho vydaniu do Haagu. Desiatky radikálov sa dostali do stretu s políciou, ktorá použila na demonštrantov slzný plyn a gumové projektily. Tí rozbíjali výklady obchodov a na políciu hádzali kamene a zápalné fľaše.

Maďarská metropola Budapešť bola večer hore nohami. Pyrotechnici tam zneškodňovali dvojtonovú bombu z druhej svetovej vojny. Z bezpečnostných dôvodov museli pred riskantnou operáciou tisíce ľudí opustiť svoje domovy aj pracoviská. Presmerovaná bola aj doprava a dočasne odstavili dodávky elektriny, plynu a vody

Obrovská bomba z druhej svetovej vojny prinútila aj poľské úrady evakuovať hotel a niekoľko okolitých domov v meste na juhozápade Poľska.

Silné zemetrasenie zasiahlo štát Južnú Karolínu v Spojených štátoch amerických. Otrasy cítili obyvatelia v oblasti od Los Angeles až po San Diego. zemetrasenie rozkývalo budovy v mestách. Údajne sa zaobišlo bez zranení.

Šéf OSN pre problematiku AIDS vyhlásil, že v celosvetovom boji proti tejto chorobe sa urobil pokrok, vyjadril však obavy nad stúpajúcim výskytom prípadov v niektorých častiach sveta, ako napríklad v Rusku a vo východnej Európe.

Ruská žrdkárka Jelena Isinbajevová utvorila na mítingu IAF Super Grand Prix v Monte Carle svetový rekord 504 cm, keď svoje predchádzajúce maximum z 11. júla z mítingu Zlatej ligy v Ríme prekonala o jediný centimeter. Rekordnú výšku prekonala na tretí pokus. 26-ročná Volgogradčanka dosiahla už svoj 23. svetový rekord v kariére.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala na turnaji WTA v Montreale už do osemfinále dvojhry. V 2. kole po výbornom výkone vyradila turnajovú päťku Rusku Jelenu Dementievovú hladko 6:4 a 6:2. Cibulková sa v dueli o postup do štvrťfinále stretne zajtra s víťazkou súboja medzi Ruskou Naďou Petrovovou a Thajčankou Tamarine Tanasugarnovou.

Pasívne fajčenie zvyšuje riziko mŕtvice, tvrdí tím vedcov z Harvardskej školy zdravotníctva v Bostone a Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Vo výskume sledovali v priemere deväť rokov zdravie 16tisíc ľudí starších ako 50 rokov, ktorí nikdy nemali mozgovú mŕtvicu. Zistili, že nebezpečenstvo porážky je u partnerov a partneriek osôb závislých od cigariet vyššie o 40 percent v porovnaní s nefajčiarskymi pármi. Toto riziko u ľudí, ktorí kedysi holdovali tabaku a žijú s fajčiarom či fajčiarkou, narástlo na 70 percent. "Skoncovanie s fajčením pomôže vášmu vlastnému zdraviu, a tiež zdraviu ľudí žijúcich s vami," povedala pre agentúru Reuters vedúca výskumu Maria Glymour.

Rokliny v Slovenskom raji sa po veľkých dažďoch a prívalových vodách zmenili. Na viacerých miestach pribudli popadané stromy, nové výmole a tiesňavy zrazu vyzerajú úplne inak. Kvôli opravám zničených prístupových zariadení zostávajú uzatvorené rokliny Suchá Belá, Piecky, Sokolia dolina a Veľký Sokol. Dovolenku si tak v Slovenskom raji plánujte až od piatku.

Futbalisti Artmedie Petržalka včera odleteli do Fínska, kde ich zajtra večer čaká 1.zápas druhého predkola Ligy majstrov. Ich súperom bude fínsky majster Tampere United.

************************************
Malá, cez deň časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 26 až 30 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.