Thursday, July 31, 2008

pripravila katarína plavčanová V KE okrese včera prietrž mračien opäť narobila škody

1.8. 8.00
Bývalý bosniansko-srbský vojnový vodca Radovan Karadžič včera na pôde Medzinárodného trestného tribunálu v Haagu vyhlásil, že ho uniesli a zadržiavali už tri dni predtým, ako ho vydali oficiálnym úradom. "Zatkli ma protiprávne. "Tri dni som bol unesený, zadržiavali ma, neprečítali mi práva, nemal som právo zatelefonovať si.

Karadžič pred Medzinárodným trestným tribunálom včera uviedol, že na konci bosnianskej vojny sa dohodol s americkým vyjednávačom Richardom Holbrookom na jeho odchode z verejného života. Za to mali "Spojené štáty splniť ich záväzky," ktoré však nešpecifikoval. Na súde prečítali Karadžičovi všetkých 11 bodov žaloby z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ten sa k nim však zatiaľ rozhodol nevyjadriť a požiadal o čas na ich preštudovanie. Na vyjadrenie o tom, či sa cíti vinný alebo nevinný, má tridsať dní. Súd asi po hodine určil ďalšie pojednávanie na 29. augusta.

Vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch sa údajne pred výbuchom, ku ktorému došlo vlani v marci, porušovali bezpečnostné predpisy. Informovala o tom televízia TA3. Vyplýva to zo stanoviska expertov vo vyšetrovacom spise. Ten obsahuje i expertízy zo špeciálnych ústavov. Previerka odhalila, že lis, na ktorý ukladali výbušniny, dal niekto prerobiť bez certifikátu. V Novákoch2. marca minulého roka nastal obrovský výbuch v hale, kde sa rozoberala munícia. Okrem ôsmich obetí si výbuch vyžiadal desiatky zranených, tlaková vlna rozbila okná do vzdialenosti desať kilometrov.

Lokálna prietrž mračien spôsobila problémy v obciach Olšovany, Valaliky, Ruskov a Rozhanovce v KE okrese. V Olšovanoch voda zatopila niekoľko pivníc a garáží. "Z polí sa liala voda, rozvodnil sa aj miestny potok. V obci Valaliky blesk zasiahol strom a odlomený konár sa zachytil na drôtoch elektrického vedenia. V Košiciach na Bellovej ulici vietor pred búrkou vyvrátil strom, ktorý spadol na strechu rodinného domu, vážnejšie škody nenarobil.

Záchranári Horskej služby vo Vysokých Tatrách včera takmer súčasne zasahovali pri troch úrazoch turistov počas popoludňajšej búrky. Najskôr ich privolali k českej turistke, ktorá si pri schádzaní z Priečneho sedla do Veľkej Studenej doliny zlomila nohu. Vrtuľník ju odviezol do popradskej nemocnice. Onedlho si nemecká turistka poranila nohu pri páde na mokrých skalách z Veľkej Svišťovky na Skalnaté pleso. Prepravili ju do polikliniky v Novom Smokovci. Podobný úraz sa stal aj nemeckému turistovi pri Studenovodských vodopádoch. Tretia skupina záchranárov HZS Vysoké Tatry zraneného muža ošetrila a na nosidlách transportovala na Hrebienok, kde si ho prevzala sanitka z polikliniky v Novom Smokovci.

Turistické chodníky sú po daždi šmykľavé a nebezpečné. Záchranári žiadajú turistov, aby to nepodceňovali. Turistom radia, aby na vysokohorské túry vychádzali v ranných hodinách vhodne oblečení a obutí.

Futbalisti slovenského vicemajstra MŠK Žilina zvíťazili vo včerajšom odvetnom zápase 1. predkola Pohára UEFA na vlastnom trávniku nad bieloruským tímom FC MTZ-RIPO Minsk 1:0 a postúpili do 2. predkola druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaže. Pred dvoma týždňami na ihrisku súpera dosiahli remízu 2:2.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková ako nenasadená zvíťazila vo včerajšom stretnutí osemfinálového 3. kola dvojhry na tenisovom turnaji WTA Tour v kanadskom Montreale nad Ruskou Naďou Petrovovou, 7:6, 6:2. V dnešnom štvrťfinále si Cibulková zmeria sily z úspešnejšou z tiež včerajšieho duelu medzi domácou Stéphanie Duboisovou a Srbkou Jelenou Jankovičovou.

EUR1 30,38 USD1 19,46 GBP1 38,53
***********************************
Jasno až polooblačno. Popoludní časom zväčšená oblačnosť a miestami búrky alebo prehánky. Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st. Slabý vietor.