Monday, July 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Skupina českých expertov spochybnila bezpečnosť amerického radaru, ktorý má vyrásť v Česku

29.7. 7.00
Skupina českých expertov spochybnila bezpečnosť amerického radaru, ktorý má vyrásť v Česku. Odborníci tvrdia, že ním vyslaný lúč môže zasiahnuť lietadlo a rovnako tak i jeho pasažierov.. Predpokladaná bezletová zóna je preto podľa nich nedostatočná a mali by by ju rozšíriť o ďalších 50 km. To by znamenalo, že by zasiahla ruzyňské letisko. Zároveň spochybňujú i maximálne udávané hodnoty žiarenia radaru. So správou nesúhlasí české ministerstvo obrany.

Búrky a povodne v západnej Ukrajine a susednom Rumunsku si vyžiadali 26 obetí, Evakuovať museli desať-tisíce obyvateľov. Voda poškodili desiatky mostov. V Rumunsku si päť dní záplav na severe vyžiadalo zatiaľ 4 obete.

Lietadlo austrálskej spoločnosti Quantas muselo včera v noci núdzovo pristáť na letisku v Adelaide po tom, ako sa na ňom počas letu (do Melbourne) otvorili dvere. Lietadlo opustilo Adelaide po 18-tej, kam sa o 40 minút bezpečne vrátilo. Podľa pasažierov otvorenie dverí spôsobilo na palube lietadla "chaos". Hovorca leteckej spoločnosti odmietol povedať viac.

Ceny pohonných látok na našich pumpách by sa mali od dnešného dňa znížiť. Cena benzínu o 50 halierov/liter a cena nafty o 30 halierov/liter. Informoval analytik internetového portálu natankuj.sk Tomáš Novotný. Po tom, čo sa ceny ropy prepadli nadol, zareagovali na svetových trhoch aj ceny pohonných látok. Bolo len otázkou času, kedy sa pripojí aj Slovensko," vysvetlil dôvod zníženia cien Novotný.
Naposledy sa ceny pohonných látok na Slovensku menili pred štyrmi týždňami.

Do povodňami zasiahnutých oblastí Prešovského kraja vyviezli z dvoch lomov z Vyšnej Šebastovej a Fintíc za päť dní vyše 26-tisíc ton lomového kameňa a naložili viac ako 2 tisíc nákladných áut. V lome Maglovec vo Vyšnej Šebastovej, ktorý je v prípade povodní štátom určený ako prioritný, pracujú od vypuknutia záplav v mimoriadnom režime. Do soboty večera nonstop. "V špičke každú minútu od nich odchádzalo jedno auto naložené kameňom. Z Maglovca odišlo do zaplavených obcí okolo 20-tisíc ton lomového kameňa, za päť dní tu naložili cez 1 600 ťažkých vozidiel, ktoré išli do zaplavených regiónov.

V Hongkongu, kde sa budú jazdecké disciplíny nadchádzajúcej olympiády, našli dvoch mŕtvych vtákov. Zodpovední činitelia už testujú, či neboli mŕtve zvieratá nakazené vtáčiou chrípkou.

Slovenskí basketbalisti si na turnaji B-divízie ME hráčov do 18 rokov v Debrecíne pripísali na svoje konto prvú prehru. V zápase D-skupiny podľahli rovesníkom z Gruzínska 79:85.

Slovenský cyklista Peter Velits, vlaňajší majster sveta do 23 rokov, má za sebou svoju premiérovú Tour de France. Na víťaza Carlosa Sastreho stratil síce hodinu a päťdesiat minút, no jeho 58. miesto je najlepšie celkové umiestenie slovenského jazdca na legendárnom podujatí. Pred ním sa na ňom predstavil Milan Jurčo a Ján Svorada. "Keď som finišoval okolo Eiffelovky a potom na Champs-Élysées, mal som povznášajúci pocit. Uvedomil som si, že som to zvládol," povedal 23-ročný rodák z Bratislavy, ktorý si teraz vychutnáva voľné chvíle v Paríži.

euro 3038, americky dolar 19,30 a britska libra 38,30
**********************************
Malá, cez deň časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 25 až 30 st. Na horách 19 st. Slabý vietor od severu.