Wednesday, July 30, 2008

pripravila k.plavčanová Čínska vláda včera odmietla tvrdenia organizácie AI, že situácia v oblasti ľudských práv v krajine sa zhoršila

11.00
Čínska vláda včera odmietla tvrdenia organizácie Amnesty International, že situácia v oblasti ľudských práv v krajine sa pred blížiacou sa olympiádou zhoršila a došlo tak k pošpineniu odkazu olympijských hier. "Ktokoľvek, kto pozná Čínu, nesúhlasí," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí. "Amnesty by si mala dať dolu svoje špinavé okuliare, byť spravodlivá a objektívna, a vykonávať nejakú konštruktívnu činnosť." Čínske úrady údajne naďalej zadržiavali, väznili a násilne vysťahovali jednotlivcov, ktorých vnímali ako hrozbu prezentovanej stability a harmónie v krajine.

Radovan Karadžič, bývalý bosnianskosrbský líder podozrivý z vojnových zločinov, dnes pricestoval do Holandska. Srbská vláda ho vydala, aby čelil obvineniam haagskeho Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Pred tribunál by mal predstúpiť v čo najskoršom možnom termíne. Riadny proces sa však môže začať aj o niekoľko mesiacov, a skončiť o niekoľko rokov. Karadžič sa podľa vlastných slov chystá obhajovať sám.

Šéf OSN pre problematiku AIDS vyhlásil, že v celosvetovom boji proti tejto chorobe sa urobil pokrok, vyjadril však obavy nad stúpajúcim výskytom prípadov v niektorých častiach sveta, ako napríklad v Rusku a vo východnej Európe.

Starostovia siedmich obcí v Bardejovskom okrese včera odvolali tretí stupeň povodňovej aktivity. Najvyšší stupeň ešte trvá v 19tich obciach okresu. Všade už majú plyn a elektrinu. V štyroch obciach ešte nemajú pitnú vodu, dovážajú ju cisternami. Prvý odhad škôd za okres sa vyšplhal na 200 miliónov korún. Najviac techniky nasadili na práce pri sprejazdnení cesty do Livovskej Hute. V Prešovskom kraji je ešte vyše 50 obcí, kde platí najvyšší stupeň povodňovej aktivity. Platí to pre okresy Poprad, Kežmarok, Bardejov, Svidník, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa a Vranov nad Topľou

Dvojité cenovky s údajmi v korunách aj eurách budú v obchodoch povinné až od 24. augusta a nie od budúceho piatka, ako sa pôvodne predpokladalo. Dôvodom je právny výklad toho, čo znamená určenie konverzného kurzu, napísali dnes Hospodárske noviny. Fixný konverzný kurz bol stanovený 8. júla tohto roka a v ten istý deň ho oficiálne na tlačovej konferencii v Bruseli oznámil minister financií Ján Počiatek. Ako denník napísal, z právneho hľadiska povinnosť pre podnikateľov vzniká až 30 dní po tom, čo je konverzný kurz oficiálne vyhlásený v nariadení Úradného vestníka Európskej únie. Vestník vyšiel 24. júla, teda dvojité cenovky v obchodoch sú povinné až od nedele 24. augusta.

Rokliny v Slovenskom raji sa po veľkých dažďoch a prívalových vodách zmenili. Na viacerých miestach pribudli popadané stromy, nové výmole a tiesňavy zrazu vyzerajú úplne inak. Kvôli opravám zničených prístupových zariadení zostávajú uzatvorené rokliny Suchá Belá, Piecky, Sokolia dolina a Veľký Sokol.

Hlavný tréner úradujúceho slovenského futbalového šampióna FC Artmedia Petržalka Vladimír Weiss má na pôde súpera prvého duelu 2. predkola Ligy majstrov Tampere United už takmer jasno v základnej jedenástke, ktorá dnes vybehne na trávnik. Weiss, ktorý už mesiac vedie našu reprezentáciu, zároveň podotkol, že oproti poslednému duelu "bielo-čiernych" v 2. kole Corgoň ligy proti MŠK Žilina (0:2) sa zostava určite zmení. "Stavím na skúsenosti tých futbalistov, ktorí už hrali Ligu majstrov a sú oddýchnutí. Počítať môže aj so službami českého legionára Zbyňka Pospěcha. Ten si práve v súboji so Žilinou narazil sánku. "Pospěch je v poriadku a je pripravený. Stále však ešte zvažujem, či nastúpi on alebo Halenár, povedal Weiss.

Hráči futbalového FC Spartak Trnava, sa vo štvrtok 31. júla v historickom hlavnom meste Gruzínska pokúsia o pohárový reparát. Na domácom Štadióne Antona Malatinského v zápase 1. predkola Pohára UEFA s gruzínskym tímom WIT Georgia Tbilisi iba remizovali 2:2. Zverenci trénera Vladimíra Vermezoviča si iba víťazstvom zabezpečia postup. Trnavčania vedia, že góly dosiahnuté na pôde súpera pri rovnosti skóre nadobúdajú dvojnásobnú hodnotu.

Ruská žrdkárka Jelena Isinbajevová utvorila na mítingu IAF Super Grand Prix v Monte Carle svetový rekord 504 cm, keď svoje predchádzajúce maximum z 11. júla z mítingu Zlatej ligy v Ríme prekonala o jediný centimeter. Rekordnú výšku prekonala na tretí pokus. 26-ročná Volgogradčanka dosiahla už svoj 23. svetový rekord v kariére.

************************************
Malá, cez deň časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 26 až 30 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.